Nyhed

Retspolitikere: Politifolk skal have hurtigere afklaring

DANSK POLITI har spurgt fire retspolitiske ordførere fra S, V, K og SF om deres holdning til, at politifolk kan risikere at vente i årevis, før der sættes punktum i deres DUP-sager, og om der burde indføres tidsfrister for sagsbehandlingen? Tre partier er vendt tilbage. Den fælles holdning er, at politifolk hurtigere bør kunne få afklaring i deres sager, men ordførerne er uenige om, hvorvidt tidsfrister for sagsbehandlingen er vejen frem.

Retsordførere

Preben Bang Henriksen, V

Hvad mener du om, at politifolk kan vente i årevis, før deres sager er endeligt afgjorte?

- Der er ingen tvivl om, at det er belastende for enhver at have en klagesag kørende. Når vi taler om politifolk, er de mulige konsekvenser dog meget større end i almindelige klagesager. Her kan sagen munde ud i alvorlige ansættelsesmæssige konsekvenser og eventuelt en straffesag. Derfor er der ingen tvivl om, at ventetiden skal være så kort som muligt. Også det forhold, at betjenten udfører en samfundstjeneste under vanskelige forhold, taler selvfølgelig for en særlig behandling.

Hvad mener du om forslaget med tidsfrister for sagsbehandlingen i DUP/hos Statsadvokaten?

- Om ventetiden forkortes ved at indføre frister – gældende for alle sager – kunne jeg være tvivlende overfor. Når retterne har kunnet operere med frister for VVV-sager, så skyldes det jo, at man har andre sager, der kan skubbes i baggrunden. At opprioritere alt er at stikke folk blår i øjnene. Derfor bør DUP’s bemanding og ventetid også være en del af årets politiske forhandlinger. Meget kunne tale for, at der skal tilføres flere ressourcer, men også arbejdsformen kan sikkert tåle et eftersyn, ganske som det der pt. foregår i domstolene.

 

Karina Lorentzen Dehnhardt, SF

Hvad mener du om, at politifolk kan vente i årevis, før deres sager er endeligt afgjorte?

- Jeg forstår godt den psykiske belastning, når man som politimand har en verserende sag hængende over hovedet, og jeg forstår behovet for afklaring. Derfor ville jeg også ønske, det kunne ske hurtigere, end det gør i dag, og jeg vil gerne være med til at se på, hvad vi kan gøre for at løse udfordringen. 

Hvad mener du om forslaget med tidsfrister for sagsbehandlingen i DUP/hos Statsadvokaten?

- Jeg er ikke så begejstret for tidsfrister. Vi har set i retssystemet, at det fører til, at visse sager får meget lang sagsbehandlingstid. Når man prioriterer noget, bortprioriterer man andet. Jeg vil helst, at personalet selv vurderer, hvad der er mest indgribende og prioriterer det først.  Men jeg vil gerne bidrage til flere ressourcer, så sagerne kan behandles hurtigere. I sidste ende er det vel det, der er hovedproblemet.
 

Mai Mercado, K

Hvad mener du om, at politifolk kan vente i årevis, før deres sager er endeligt afgjorte?

- Det er uacceptabelt. De er i forvejen udsat for et hårdt pres psykisk og fysisk i jobbet som politibetjent. De står over for mange konfrontationer i deres arbejdsliv. Også belastende konfrontationer. Lange sagsbehandlingstider betyder, det er svært at få en afslutning, og det påvirker psyken negativt. Konsekvensen af for lange behandlingstider kan endvidere være, at betjentene går hen og bliver handlingslammede i frygt for at have en sag hængende over hovedet.

Kan samfundet være bekendt stille politifolk ringere end andre borgere, der er sigtet for vold?

- Naturligvis ikke. Der er naturligt mange konfrontationer forbundet med arbejdet som betjent, hvilket kan aflede flere klagesager. Vi har alle en interesse i, at sagerne afklares hurtigt, så vores betjente kan få en afklaring, så vi ved, om de kan vende tilbage til arbejdet.

Hvad synes du om forslaget med tidsfrister for sagsbehandlingen i DUP/hos Statsadvokaten?

- Vi i Konservative er positive over for forslaget om tidsfrister. Det vil gavne betjentene med en tidsfrist, så de ikke afventer svar i flere år. Så vil grundløse anklager kunne afklares hurtigt, og betjentene kan vende tilbage til deres arbejde. Det er vigtigt, at vi fortsat har et stærkt politi, der har lyst til at udføre jobbet 100 procent. Vi skal sørge for at skabe forudsætninger, der gør det attraktivt at være politibetjent og ikke omvendt.