Nyhed

- Hvor er rimeligheden henne?

Politiassistenten Morten fra Københavns Politi var tiltalt for at have begået vold i forbindelse med en politiforretning, men blev pure frikendt i byretten. I dag står han tilbage med en følelse af urimelighed og uretfærdighed over, at en – efter hans mening – temmelig tynd klage fra en borger skulle ende i en tiltale, og at der skulle gå to år, inden hans navn var renset, og hans fremtid i politiet afklaret.

Morten DUP

Af Karina Bjørnholdt

Morten har været ”gadebetjent” i 12 år, som han selv benævner det. De seneste år i reaktionspatruljen i Københavns Politi. Med andre ord har han et arbejde, hvor han går forrest ind i alle tænkelige og tilspidsede situationer.

- Som gadebetjent er det ikke unormalt at få en klagesag. Det er en del af arbejdet og borgerens ret. Jeg er da også blevet afhørt flere gange af DUP, uden at man har fundet grundlag for at gå videre med klagen. Jeg har dog ikke haft én afhøring uden at være nervøs. Du står på en måde skoleret og skal forklare, hvorfor du har skønnet og gjort, som du har. Det har jeg ikke noget imod, for som alle andre mennesker kan jeg også komme til at lave fejl i mit arbejde. Som polititjenestemand kan det bare have en katastrofal konsekvens for min fremtid, fortæller 40-årige Morten, der ikke ønsker at få sit efternavn frem. Redaktionen kender hans fulde identitet.

Klager over spark

Da en ung mand i januar 2020 klagede over ham i forbindelse med en politiforretning, tog Morten det egentligt ret roligt. Det havde ikke været en usædvanlig opgave.

Den unge mand var under mistanke for at have været i slagsmål på en burgerbar i indre København. Morten fortæller, at manden var råbende, aggressiv og på ingen måde samarbejdsvillig, da han fik fat i ham på gaden og bad ham tage det roligt og oplyse sin identitet. Det ville han ikke, og Morten måtte til sidst selv tage pungen ud af mandens bæltetaske. Samtidig førte den unge mand hurtigt sin ene hånd op mod Morten, som Morten afværgede med en armbevægelse, der skubbede den unge mand ind mod en gitterport.

Efterfølgende har manden sagt, at han både blev sparket på kroppen og i hovedet af Morten. Det fandtes der dog ingen fysiske tegn på, da han senere opsøgte en skadestue i forbindelse med, at han ville indgive en klage over Morten. Videooptagelser fra politiforretningen viste også, at der ikke blev sparket.

Skadestuerapporten viste, at den unge mand havde en mindre fraktur i sin ene hånd, men den hånd havde Morten ikke haft fat i under politiforretningen, fortæller han. Det fremgik også af videooptagelserne, der senere indgik i DUP’s behandling af klagen.

Det var utroligt hårdt at blive tiltalt. Hele min fremtid i politiet var pludselig usikker, og min politiidentitet havde fået et hårdt slag. Som politimand føler man sig jo som en af ”the good guys”. Nu blev jeg sat i bås som kriminel.
Morten, politiassistent, Københavns Politi

Tiltale ramte hårdt

Morten havde da også en god fornemmelse efter sin anden afhøring i DUP tilbage i februar 2021.

- Påstanden om, at jeg havde sparket ham, kunne jeg klart afvise, og jeg syntes, at jeg fik forklaret, hvordan der havde været tale om en afværgebevægelse, da jeg så hans hånd komme mod mig, fortæller Morten.

Cirka et halvt år senere, i august 2021, da Morten var på ferie med sin familie, blev han ringet op af sin advokat. Statsadvokaten havde valgt at tiltale ham for vold efter straffelovens § 244 for at have givet den unge mand et kraftigt slag i brystkassen.

- Det var utroligt hårdt at blive tiltalt. Hele min fremtid i politiet var pludselig usikker, og min politiidentitet havde fået et hårdt slag. Som politimand føler man sig jo som en af ”the good guys”. Nu blev jeg sat i bås som kriminel – som skyldig indtil andet er bevist – for som polititjenestemand har det jobmæssige konsekvenser i samme øjeblik, du tiltales for noget – i modsætning til en ”almindelig borger”, der kan fortsætte sit arbejde, indtil dommen falder, siger Morten.

Forflyttet til uddannelsesafdeling

Han blev forflyttet til andet arbejde i politikredsen. En beslutning han var glad for, da ledelsen også kunne have valgt, at han skulle suspenderes, indtil der var faldet dom i hans sag.

- Selvom det stadigvæk var et stort indgreb i min dagligdag, var det trods alt mere skånsomt end at blive suspenderet, for når man er ude af øje, er man også ude af sind, uanset hvor gode intentioner ens kolleger har om at holde kontakten, siger Morten og tilføjer:

- Jeg er meget taknemmelig for, at HR foretog en individuel vurdering af min sag. De skønnede formentlig, at sagen ikke ville føre til dom. Jeg blev overflyttet til vores uddannelsesafdeling i samme bygning og havde derfor stadig daglig kontakt til mine kolleger, når de skulle på vedligeholdelseskurser. Det betød utroligt meget for mig, fortæller Morten.

Jeg røg ind i et ret destruktivt loop, fordi svaret på, hvad der skulle ske med mig, lå så uendeligt langt ude i fremtiden. Hele min familie var påvirket, og min kone måtte også gå til psykolog.
Morten, politiassistent, Københavns Politi

Et destruktivt loop

Hans psykiske tilstand var dog langt fra god, og en psykolog fra Rigspolitiets Psykologtjeneste sygemeldte ham i to uger. Efterfølgende fik Morten en delvis sygemelding fra sit arbejde med en aftale om, at han passede det i de timer om dagen, han kunne magte.

- Jeg led af søvnbesvær, tankemylder og bekymringer om, hvad der nu kom til at ske. Som polititjenestemand bliver du jo også nødt til at forholde dig til livet efter en eventuel dom: Hvad skal jeg så bruge resten af mit liv på? Hvad kan jeg? Det er svært at forklare, men for mange politifolk ligger meget af ens identitet i jobbet, og det ville være et kæmpe prestigetab og utroligt skamfuldt for mig, hvis jeg endte med at blive afskediget fra mit drømmejob, forklarer Morten.

Oveni gnavede en følelse af urimelighed over, at der overhovedet blev rejst tiltale i hans sag, når anmelderen tydeligvis havde løjet om slag og spark i skadestuerapporten.

- Det føles utroligt personligt, nærmest som en forfølgelse, og jeg røg ind i et ret destruktivt loop, fordi svaret på, hvad der skulle ske med mig, lå så uendeligt langt ude i fremtiden. Hele min familie var påvirket, og min kone måtte også gå til psykolog, beskriver Morten og tilføjer:

- Min sag har ikke engang været så langtrukken som andres, men det føles som en uendelighed, når alt er på spil.

Jeg hørte ikke meget efter, at dommeren havde sagt, at jeg blev frifundet. Jeg havde en kæmpe klump i halsen og kæmpede for ikke at begynde at græde af lettelse.
Morten, politiassistent, Københavns Politi

Hurtigt tilbage på gaden efter frifindelse

Der var afsat to retsmøder i Københavns Byret til Mortens sag. Begge i december 2021, men skæbnen ville, at en domsmand blev syg, og derfor måtte Morten og hans familie igennem nogle svære juledage, inden det sidste retsmøde kunne afholdes den 17. januar 2022 – to år efter hændelsen, der førte til tiltalen for vold. Morten kunne dog endelig ånde lettet op. Han blev frifundet med dommerstemmerne 3-0.

- Det føltes, som var det i går, og samtidigt fremstår dagen ret tåget. Jeg hørte ikke meget efter, at dommeren havde sagt, at jeg blev frifundet. Jeg havde en kæmpe klump i halsen og kæmpede for ikke at begynde at græde af lettelse, fortæller han.

Efter en uge mere på pinebænken meldte anklagemyndigheden ud, at den ikke ville anke frifindelsen, og Morten vendte lynhurtigt retur til reaktionspatruljen.

- Jeg skulle bare ud at føle mig hel igen. Jeg havde da lidt kriller i maven, for hvad nu hvis jeg på min første vagt skulle havne i en lignende situation igen? Men jeg besluttede mig hurtigt for, at min tur gennem systemet ikke skulle være årsagen til, at jeg måtte stoppe i politiet. Efter et par måneder var jeg tilbage i helt normal gænge igen, siger Morten.

Jeg ville aldrig stå i en situation, hvor jeg blev anklaget for vold, hvis det ikke var for mit politijob. Fordi jeg går forrest i samfundets tjeneste.
Morten, politiassistent, Københavns Politi

Vi skal behandles rimeligt

Det er dog tydeligt, at frustrationerne over, hvordan systemet behandler en polititjenestemand, der får en sag som følge af politijobbet, stadig fylder en del. Det er også derfor, at han nu fortæller om sine oplevelser – i håb om mere rimelighed, som han siger.

- Min påstand er, at var en lignende episode sket mellem to almindelige borgere, havde der maksimalt været tale om en overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, siger Morten og tilføjer:

- Ja, politifolk skal selvfølgelig kigges efter i kortene, fordi vi har magtmonopol, men vi skal også behandles rimeligt. Jeg ville aldrig stå i en situation, hvor jeg blev anklaget for vold, hvis det ikke var for mit politijob. Fordi jeg går forrest i samfundets tjeneste. Så forventer jeg også, at jeg har en ordentlig retssikkerhed, når der sker noget. Samfundet kan heller ikke være tjent med, at politifolk ikke kan arbejde i halve eller hele år, fordi de har en sag kørende, siger Morten.

 

 

 

 

 

 

 

 

- Jeg ville aldrig stå i en situation, hvor jeg blev anklaget for vold, hvis det ikke var for mit politijob. Fordi jeg går forrest i samfundets tjeneste. Så forventer jeg også, at jeg har en ordentlig retssikkerhed, når der sker noget, siger Morten, der er politiassistent i Københavns Politi.