Happy hour med Højbjerg

Der er styr på økonomien, politifagligheden samt effektiviseringsprocessen, og fra politisk side er der atter tillid til dansk politi. Da rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og økonomidirektør Nikolaj Veje torsdag gæstede Politiskolen blev der sat masser af plusord ind på glædeskontoen.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Af Karina Bjørnholdt

Dansk politi kan atter ranke ryggen. De seneste år er der leveret masser af politifaglige resultater; Der er kommet styr på økonomien samt organiseringen, og politikerne har sendt en tillidserklæring i form af friere rammer i forbindelse med den seneste flerårsaftale.

Det var budskabet til de ansatte på Politiets Uddannelsescenter – måske bedre kendt som Politiskolen - da rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og økonomidirektør Nikolaj Veje gæstede stedet, som led i deres rundtur i politikredsene.

Rigspolitichefen var blandt andet svært tilfreds med både den nye uddannelse, bandeindsatsen, bekæmpelsen af indbrudskriminalitet, og så var han stolt over, at dansk politi i slutningen af 2011 ledte en Europol-efterforskning rettet mod børneporno med stor succes.

- Vores gode politifaglige resultater skaber respekt såvel i udlandet som på Christiansborg. Sidstnævnte har betydet, at vi har fået en kæmpe politisk tillidserklæring i form af den seneste flerårsaftale, hvor vi har fået et historisk stort frirum til at agere i. Selvfølgelig er der nogle mål og rammer, vi skal opfylde, men de er på et meget overordnet plan, sagde Jens Henrik Højbjerg.

Ad nye og mere effektive veje

Såvel rigspolitichefen som økonomidirektøren erkendte dog, at de økonomiske rammer er blevet strammere.
- Men vi får stadigvæk en lidt pænere behandling end andre (offentlige instanser, red). Vi kører måske ikke længere på noget, der ligner 1. klasse - vi sidder lidt længere tilbage i toget, sagde Nikolaj Veje.

Toget vil dog fortsat skulle køre ad omkostningssmalle skinner og ad nye og mere effektive ruter, ifølge de to topchefer.
I den forbindelse er den politioperative analyse et af nøgleordene i 2012 og frem.

- Vi skal se på, hvor der er snitflader i organisationen, og hvordan vi sikrer den rigtige fordeling af opgaveløsningen, fortalte Højbjerg og nævnte KTC, færdsel og hunde, som afdelinger, der i første omgang skal ses nærmere på.

Kredse har uddannelsespligt

Da det blev tid til spørgsmål, skulle man tro, at masser af hænder ville ryge op. Her var chancen til at spørge den øverste chef om stort set hvad som helst. Men blot to fingre blev stukket i vejret.
En medarbejder ville vide, hvad man skal sige til politiskoleeleverne omkring ansættelse, da ikke alle kredse åbenbart har råd til at ansætte elever.
Svaret fra Jens Henrik Højbjerg var kontant:

- Det er ikke rigtigt, at de ikke har råd, og alle kredse har en uddannelsesforpligtelse. Det er rigtigt, at Rigspolitiet i en overgangsperiode har måttet tage ejerskab for nogle af eleverne, men det skyldes, at nogle kredse har været overdrevent påholdende. Men det skal vi nok få løst, lovede han.

POLSAGs fremtid afgøres snart
 

Det andet spørgsmål til rigspolitichefen drejede sig om, hvordan det går med smertensbarnet POLSAG.
Her var svaret mere svævende:

- Vi er inde i en afgørende fase, hvor det besluttes, hvorvidt POLSAG skal rulles videre ud eller ej. Først vil jeg være helt sikker på, at det dur, for jeg vil ikke gå i spidsen for dansk politi ind i en tåge, som jeg ikke er sikker på, at vi kommer ud af igen. Men den kommende tid vil give os svaret på, hvad der skal ske med POLSAG, sagde Jens Henrik Højbjerg.

Han og Nikolaj Veje er i øvrigt på besøg hos Bornholms Politi i dag fredag - for netop at høre om de problemer, som POLSAG volder pilotkredsen.