Lokale

Bornholm: For få hænder og manglende tydelighed omkring krav og forventninger

Politiets seneste trivselsmåling viser, at Bornholm Politi har oplevet den næststørste procentvise stigning i antallet af politifolk, der melder sig syge på grund af det psykiske arbejdsmiljø. Ifølge foreningsformand Nicolai Bebe Jensen skyldes det især, at man i den lille kreds ofte har flere kastetter på, og at forventningsafstemningen vedrørende krav og forventninger ikke altid lykkes. Politidirektør Martin Preisz Gravesen peger på manglende hænder som den primære forklaring.

Nicolai Bebe Jensen

Formand for Bornholms Politiforening, Nicolai Bebe Jensen.

Af: Anne Nyhus Haurum

Det står skidt til i samtlige danske politikredse, hvad angår det psykiske arbejdsmiljø. Det viser den nyeste psykiske APV, der påpeger, at sygefraværet, der skyldes det psykiske arbejdsmiljø, er steget i samtlige kredse.

Næst værst står det til på Bornholm, hvor 9,9 procent af respondenterne svarer, at de gennem de seneste 24 måneder har haft sygefravær, der skyldes det psykiske arbejdsmiljø.

Det er en kedelig tendens, mener formand for Bornholms Politiforening, Nicolai Bebe Jensen, og peger på flere mulige forklaringer:

-En af de ting, som gør, at presset rent psykisk er til stede hos os, har med krav og forventninger at gøre. Både mellem ledere og mellem ledere og medarbejdere, siger han og uddyber:

-Der har været mulighed for at skrive anonyme kommentarer i den psykiske APV, og her går det igen, at der mangler synlighed udi krav og forventninger.

Nicolai Bebe Jensen fortæller, at medarbejderne oplever, at de ofte savner en klar kommunikation om, hvilke krav og forventninger man har til dem fra ledelsens side. 

-Det kan gøre det svært eller ligefrem umuligt at udføre sit arbejde tilfredsstillende, hvis der er usikkerhed om, hvad der forventes af en, siger han.

Mange faglige kasketter 

I Bornholms Politi gælder der desuden det lidt særlige, at eftersom kredsen ikke er større end den er, har medarbejderne ofte flere faglige kastetter på. 

-Personligt er jeg både dronefører, tillidsrepræsentant/foreningsformand, leverer spons i vagtcentralen og er for nylig stoppet som hundefaglig koordinator. Jeg er derfor i et krydsfelt mellem tre ledere – og det er der mange, der er. Det gør, at tydelighed, helhedsoverblik og klar kommunikation er endnu vigtigere. Det, der er super charmerende ved Bornholm, er, at min dagligdag er meget faglig varieret, siger han og uddyber:

-Men det stiller høje krav til ledelsen, og når samarbejdet eller helhedssynet ikke kører, så er det ikke spor charmerende. Så er det dybt belastende, siger han.

Nicolai Bebe Jensen fortæller, at der også er stor forskel på de enkelte ledere. Deres stil og tilgang:

-Ikke alle ledere er lige helhedsorienterede, og det kan give et stort pres på medarbejderne, der skal udfylde flere funktioner, hvis lederne ikke evner at se det store billede.

Nicolai Bebe Jensen fortæller, at man i politiforeningen har haft en intern snak i bestyrelsen, og dernæst har haft flere debatter med ledelsen, herunder formelt i SU. 

Flere anonyme kommentarer

Fra foreningens side tager man tallene meget alvorligt:

-Vi kan se, at der er en polarisering i besvarelserne, og vi ser nogle, der har det rigtigt dårligt. Dem, der mistrives, har fået det værre. Hvor der i 2022 var fem anonyme kommentarer, er der i år 20 anonyme kommentarer, siger Nicolai Bebe Jensen og fortsætter:

-Jeg læser det, som at der er noget, der plager mange. I samtlige besvarelser går det igen, at der mangler sammenhæng mellem krav og forventningerne. Og at der mangler tillid. Medarbejderne kerer sig om deres arbejdsplads, ellers ville de ikke ulejlige sig med at skrive kommentarer. 

Ifølge Nicolai Bebe kunne man fra ledelsens side med fordel kigge til de kredse, hvor trivslen ser anderledes god ud. Herunder i Københavns Vestegns Politi, hvor man blandt andet har ansat en trivselskonsulent.

-Vi kunne godt bruge lidt mere fokus på trivslen, og måske et besøg eller to fra en trivselskonsulent ikke ville være helt dumt, siger Nicolai Bebe Jensen.

Ledelsen: Vi mangler hænder

Politidirektør, Martin Preisz Gravesen, udtaler til TV2 Bornholm, at der kan der være forskellige faktorer, som spiller ind på Bornholms placering i toppen af statistikken. 

- Der er en faktor, der hedder de små tals lov. Altså vi er ikke så mange, så det procentvise udsving hænger sammen med de små tal. Men uanset det, så er der en stigning, så det skal vi fokusere på.

Derudover fortæller han til tv-stationen, at det kan give problemer, at der ikke er nok medarbejdere: 

- Vi er også en i periode, hvor vi ikke dem, vi skal være. Det er ikke så let at lokke hverken politifolk eller folk med andre faglige baggrunde til Bornholm. Og det giver et pres på dem, der er her. 

 

Fakta:
  • Politiets seneste psykiske trivselsmåling viser, at antallet af politifolk, der melder sig syge på grund af det psykiske arbejdsmiljø, er steget i samtlige politikredse. 
  • Den næsthøjeste stigning ses på Bornholm, hvor 9,9 procent af respondenterne svarer, at de gennem de seneste 24 måneder har haft sygefravær, der skyldes det psykiske arbejdsmiljø. Det er en stigning på 6,2 procentpoint.