Ny undersøgelse

Fire spørgsmål til arbejdsmiljøeksperten

DANSK POLITI har spurgt forbundssekretær i Politiforbundet og ekspert i arbejdsmiljø, Anders Egskov Knudsen, hvad det kan have af konsekvenser for det psykiske arbejdsmiljø, når man oplever at løbe alt for stærkt og være for politisk styret i forhold til at kunne løse sine arbejdsopgaver tilfredsstillende? Og om et godt kollegaskab kan veje op for et presset arbejdsmiljø?

Anders Knudsen

Hvad betyder det for ens psykiske arbejdsmiljø, når man oplever, at der prioriteres og bestemmes hen over ens faglighed – altså politisk detailstyring?
- Politisk detailstyring fjerner oplevelsen af mening med arbejdet. Det koster, fordi det rammer arbejdsglæden stærkt negativt, hvilket kan resultere i udbrændthed og sygemeldinger.

66 procent af de politifolk, som har besvaret undersøgelsen, oplever en grad af moralsk stress i politiet. Hvad kan man gøre, hvis man føler sig ramt af dette?
- Lederen og organisationen har et kæmpe ansvar for, at de ansatte trives. Det er aldrig den enkeltes ansvar, hvis man udvikler moralsk stress. Som medarbejder kræver det et stort hverdagsmod at kunne sige fra, når opgaverne bliver for mange. Ofte er det for sårbart at råbe op som enkeltperson. I stedet kan man involvere sin lokale politiforening. 

Hvad skal arbejdsgiveren gøre?
- Det er arbejdsgiverens opgave at prioritere skarpt i opgaverne. Og så skal de kommunikere tydeligt til medarbejderne, hvorfor forskellige opgaver skal løses. Eksempelvis hvis de er udstukket fra politisk hold. 

 Kan et godt kollegaskab og sammenhold veje op for et presset arbejdsmiljø? 89 procent svarer ja til, at de ”i høj grad” eller ”nogen grad” er glade for deres arbejde.
- Alle har medansvar for trivslen på arbejdspladsen – individet, gruppen, lederen og organisationen. Forskning viser, at særligt lederne har et kæmpe ansvar, og at organisationen skal sikre forudsætningerne for gode rammer for alle aktørerne. Et godt kollegaskab kan løse mange udfordringer, men det kan ikke reparere et dårligt arbejdsmiljø.