Udland

Svensk politi har ikke arbejdet hjemmefra

Smittetrykket har ikke været ekstraordinært i svensk politi, til trods for at alle er mødt ind på arbejde. Manglen på masker og tests samt borgere, der har spyttet og hostet på politifolkene, har i særlig grad præget debatten.

sverige

Af Nicolai Scharling

For svensk politi var corona-restriktioner i en lang periode noget, som omfattede politifolk i andre lande.

Der skulle således gå to måneder, før arbejdsgiveren gav sig og lod de politiansatte, som havde muligheden, arbejde hjemmefra.

- Vi har været stærkt kritiske over for arbejdsgiverens tilgang til det hér, og vi har haft mange lange og hårde diskussioner, fortæller Patrik Danielsson, som er en valgt til national sikkerhedsrepræsentant med base i det svenske politiforbund.

Han og det svenske politiforbund var fra starten af indsatsen sat uden for døren og måtte kæmpe sig vej ind i staben, som havde til opgave at udstikke politiets arbejdsforhold under coronakrisen.

Ifølge Patrik Danielsson har det resulteret i stor usikkerhed omkring regler, indsats og rettigheder blandt de svenske politifolk.

Reglerne er blevet fortolket forskelligt, og enkelte politi-
ledere har på eget ansvar givet ansatte lov til at arbejde hjemmefra. Flertallet har dog kaldt alle ind på stationen.

- Først nu har vi fået lavet en række ting om, blandt andet omkring muligheden for hjemmearbejde. Vi kunne have haft et langt bedre forløb, hvis vi fra begyndelsen havde været med til at løse udfordringerne. Det, tror jeg, arbejdsgiveren har indset, og derfor skal vi også bagefter have en evaluering af forløbet, så vi ikke begår de samme fejl igen, fortæller han.

Militærmasker og fravær af test
Sverige har som bekendt haft en noget anderledes tilgang til coronakrisen end sine nabolande. Store dele af samfundet har fortsat været åbent, herunder skoler og restauranter. Ansvaret har i høj grad været lagt på den enkelte borger til at vise afstand og tage hensyn. Fokus har også i højere grad været at skabe flokimmunitet, og hvis man ser på de skandinaviske lande, så har Sverige også oplevet massivt flere smittede og døde, selv hvis man tager den større befolkning i betragtning. Særligt Stockholm og de særligt udsatte boligområder uden for hovedstaden har været hårdt ramte.

De løsere restriktioner har også betydet, at politiet i højere grad har haft en hverdag, som lignede tiden før corona.

- Ude i felten har politifolkene været særligt udsatte for smitte, og vi har fået omkring 500 rapporter om arbejdsskader i den forbindelse. Men fra at starte med otte procent sygemeldte i politiet, er vi nede på de normale antal sygemeldinger, så påvirkningen har ikke været stor, fortæller Patrik Danielsson.

Han hæfter sig ved, at flertallet af svenskerne har efterlevet myndighedernes anvisninger, så trykket på politiet i forhold vold i nattelivet, narkohandel og store forsamlinger har været mindre.

- Til gengæld har vi måttet kæmpe hårdt, og har været stærkt kritiske, i forhold til de værnemidler, vi har haft adgang til i politiet. Vi har haft militærmasker, og ikke de masker som bruges på sygehusene. Det har selvfølgelig været helt uforeneligt med blandt andet transport af arrestanter, afhøringer og en lang række almindelige opgaver med borgerkontakt. Også hér har arbejdsgiveren været langsommelig. Det samme gælder i forhold til at få testet politifolk for virus, siger Patrik Danielsson.

Corvid-19 som spyttevåben
Ifølge sikkerhedsrepræsentanten har et af de største temaer omkring coronaindsatsen for politiet været de hyppige oplevelser af, hvordan politifolk er blevet spyttet og hostet på af kriminelle, som påstod, at de var smittede med Covid-19.

- Smitten er blevet brugt som et våben, og det har været meget ubehageligt at opleve, siger han.

Ifølge Patrik Danielsson kommer den store udfordring for politiet for alvor nu, hvor der åbnes endnu mere op. Når nattelivet vender retur sammen med events og store forsamlinger.

- Vi går nok fra, at der er tale om en national indsats til en regional indsats, og det kan give sund fornuft. Men vi kan også få travlt, og det kan påvirke politifolkenes sommerferie, forudser han.