Nyhed

Bent har været 50 år i politiet: - Jeg har altid elsket mit job!

Bent Eenberg fejrer i dag sit 50-års jubilæum i dansk politi. Den snart 72-årige vestjyde har dog ikke tænkt sig at trække pensionskortet. - Hvorfor skulle jeg det? Jeg elsker mit job, og det har jeg altid gjort, lyder det fra jubilaren, der dog skifter til en civil sagsbehandlerstilling. Men arbejdsopgaverne er de samme som før.

Bent-Eenberg

Bent Eenberg kan fejre 50 års politijubilæum, men er som snart 72-årige slet ikke færdig med sit liv i politiet. Hans plan er to til fire år mere i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Af Karina Bjørnholdt

Året var 1974, da Bent Eenberg den 1. april trådte ind ad døren til Politiskolen på Artillerivej i København. Han havde altid drømt om at blive politibetjent, så da han som 21-årig blev gammel nok til at søge ind, gjorde den unge mand fra Esbjerg sin drøm til virkelig. 50 år senere har han ikke en eneste dag fortrudt, at det var den karrierevej, han valgte.

- Det kan måske være svært at tro for andre, men jeg kan ikke mindes, at jeg i alle de år har haft én dag, hvor jeg ikke har været glad for at skulle på arbejde. Alt det, jeg har lavet, har været spændende, fortæller Bent Eenberg.

Hans prøvetid foregik på Station 1, som i sin tid lå i Nyropsgade i København. Efterfølgende blev han en del af beredskabet på Station 4 (Hørhusvej på Amager), hvor han faktisk kørte patrulje sammen med sin tre år yngre lillebror, der var søgt ind i politiet i1977. 

- Det var en sjov og spændende tid. Jeg elskede at køre patrulje i København. Det lærte man meget af. Min bror og jeg kørte ofte sammen – reglerne var lidt mindre strikse dengang – og da vi ligner hinanden en del, spærrede borgerne øjnene noget op, når næsten to identiske betjente steg ud af bilen, husker Bent Eenberg.

Hjem til Esbjerg

Efter en kort årrække søgte hans bror ud i det private erhvervsliv, mens Bent fortsatte med at leve sin politidrøm ud. Fra 1983-1986 kørte han beredskab i Holbæk Politi, og så blev snuden vendt ”hjem” til Esbjerg, hvor han er vokset op. 

Bent Eenberg arbejdede først i ordenspolitiet, som det dengang hed, men turnusser i kriminalpolitiet vakte hans interesse for efterforskning, og da der opstod en ledig stilling som kriminalassistent i tyveriafdelingen, søgte han den.

- Jeg kunne mærke, at det lige var mig. Nu havde jeg kørt beredskab nok og nød i stedet at være en del af den bagudrettede efterforskning af tyverisager – at være med til at lægge puslespillet, siger Bent Eenberg.

Han mindes, at der dengang både var tid og mulighed for at efterforske selv de mindre tyverisager. Således var hans første sag efterforskningen af et tyveri af en dyne og en pude fra en barnevogn, der stod i en trappeopgang i Esbjerg.

Leder af narkoafdelingen

Efter nogle år bød en ny mulighed sig, da lederen af narkoafdelingen i Esbjerg Politi avancerede til et andet job. Bent søgte den ledige stilling som vicekriminalkommissær, og endte med at være leder af narkoafdelingen helt frem til 2021.

- Da politikredsreformen kom i 2007, og Esbjerg Politi blev en del af Syd- og Sønderjyllands Politikreds, forblev jeg leder af afdelingen. Den blev dog noget større og kom til at hedde afdelingen for organiseret kriminalitet, fordi afdelingen nu tog sig af flere typer af kriminalitet, forklarer Bent Eenberg. 

Et dygtigere politi – men længere beslutningsgange

Hvis han skal evaluere på den udvikling, der er sket med dansk politi gennem de 50 år, han har været med, synes han, at borgerne har fået et mere professionelt politi. Et dygtigere politi. 
Han medgiver, at der i dag løbes stærkere, og der ikke er mulighed for at tage sig af alt, men politiets opgaveløsning er i top, mener han.

Det eneste, han mener, har udviklet sig i forkert retning, er, at de interne beslutningsprocesser i politiet er blevet for lange. Det tilskriver han den store politiske bevågenhed, der er på politiets arbejde:

- Det er, som om man på ledelsesplan frygter at lade ledere på politikommissær-niveau træffe beslutninger, selvom det er dem, der ved mest om tingene inden for de forskellige fagområder. Men i dag skal det to-tre led op i ledelseshierarkiet, før der kan træffes en beslutning. Det er ærgerligt, at man er blevet så bange for at begå selv den mindste fejl, siger Bent Eenberg.

Fagpolitisk aktiv

I 2021 valgte Bent at søge frivillig retræte fra ledergerningen. Det vil sige, at han gik fra at være politikommissær til politiassistent – uden at gå ned i løn eller pension. En mulighed, som er forhandlet hjem mellem arbejdsgiver og Politiforbundet. 

Bent Eenberg er stor tilhænger af det fagpolitiske arbejde. Han har i en periode på 10 år selv været fagligt aktiv - blandt andet som næstformand i den hedengangne Dansk Kriminalpolitiforening. Skal han grave et ekstragodt minde frem fra sit 50-årige arbejdsliv peger han på, dengang han i slutningen af 1990’erne var med til at realisere en fusion mellem Dansk Kriminalpolitiforeningen og Politiforbundet i Danmark. 

- Det var en meget spændende og udfordrende opgave. Peter Ibsen var dengang næstformand i Politiforbundet, og vi to næstformænd fik til opdrag at overbevise vores medlemmer om, at tiden var moden til en fusion, samt at formulere nogle nye vedtægter. Der var ret stor modstand blandt kriminalpolitiforeningens medlemmer, men det lykkedes at lande det godt, fortæller Bent Eenberg.

Fra polititjenestemand til civil sagsbehandler

Karakteren af en retrætestilling er, at den på et tidspunkt udløber. Det gør Bents i morgen – den 30. april. Det vil sige, at han skal aflevere sit politiskilt og sin pistol og lade sig pensionere som polititjenestemand. Det vil han gøre uden at være specielt nostalgisk omkring det, for han er langt fra færdig med politiet. 

I stedet begynder han i en civil sagsbehandlerstilling. Hans arbejdsopgaver forbliver de samme, som de har været de seneste tre år i hans retrætestilling, hvor han har været såkaldt teledata-kontaktperson. 
Han sikrer blandt andet, at det juridiske er på plads, når der sker telefonaflytninger eller andre tiltag i en efterforskning, der griber ind i meddelelseshemmeligheden. Bent Eenbergs forventning er at fortsætte to-tre-fire år endnu i politiet, inden han lader sig pensionere.

- Jeg kan ikke se en grund til at stoppe, så længe helbredet holder, og kollegerne ikke siger: ”Nu er du altså ved at blive dement”, lyder det fra Bent Eenberg.

Apropos kolleger har de været en vigtig ingrediens i Bent Eenbergs gode politiliv.

- Kollegerne har altid betydet meget for mig. Jeg er altid kommet godt ud af det med andre mennesker, og som leder har jeg set på mine medarbejdere som kolleger – ikke som mine ansatte, fortæller han.

Kollegerne var da også inviteret til formiddagskaffe med brød i dag på politigården i Esbjerg, så de sammen kunne markere Bent Eenbergs 50-års politijubilæum (1. april), hans fratræden som polititjenestemand (30. april) og hans ansættelse som civil sagsbehandler (1. maj). 

- Jeg har haft så mange gode oplevelser i politiet. Politiet et vel nærmest blevet en del af mig, siger Bent Eenberg.