Uddannelse

Politiets forhandlere: Tid og forståelse er de stærkeste våben

Selvmordstruede, udadreagerende psykiske syge, forskansede personer eller en gidseltagning. Det er nogle af de hændelser, hvor politiets forhandlere kan komme i spil med deres særlige kompetencer. Der uddannes nye forhandlere cirka hvert andet år. DANSK POLITI har fulgt to politifolk på deres vej mod forhandlerjobbet.

Forhandleruddannelse4_2023

Af: Karina Bjørnholdt

”Timing er vigtig! Du skal gøre dig fortjent til at kunne tale om de svære ting, som modparten står med. Det handler om at opbygge tillid. Når den er etableret, og timingen er rigtig, kan du forsøge at påvirke til en anden adfærd”.

Ordene falder i et roligt toneleje fra Søren, der er forhandlerkoordinator og instruktør på forhandleruddannelsen. Foran ham sidder ni politifolk, der grifler de gode råd ned.

Politifolkene er i færd med uddannelsen til forhandler. En uddannelse, der udbydes efter behov, typisk hvert andet år, i takt med, at der er brug for nye forhandlere i politikredsene. Alle landets politikredse, inklusivt Færøerne og Grønland, skal have forhandlere, som kan indgå i forhandlergruppen. Det er en national ressource, som har eksisteret siden 1979.

For at komme i betragtning som forhandler – og dermed blive optaget på uddannelsen, der strækker sig over tre uger – skal ansøgerne først gennem en screening. Her bliver de blandt andet testet på deres engelskkundskaber, personlighed og mindset.

- Vi søger personer, der både er handlingsparate, reflekterende og analyserende, og som har en særlig interesse for psykisk sårbare, fortæller Søren.

Forhandleruddannelse5_2023
Jesper (tv) og Hallur i en realistisk øvelse på grunduddannelsen til forhandler. En "gerningsperson" skal overtales til at komme fredeligt ud af en bygning, hvor han har forskanset sig. 
 

Dialog frem for magt

De fem mænd og fire kvinder, der denne gang er fundet egnet til forhandleruddannelsen, er nu på skolebænken for at få fyldt rygsækken op med vigtig teoretisk viden om, hvordan man som forhandler skal agere i forskellige situationer.

De lærer blandt andet om ”forhandlertrappen”, ”aktiv lytning” og om at ”tage tempoet ud af situationen”. Der er en stejl læringskurve på uddannelsen, men også et trygt læringsmiljø. Det fortæller 42-årige Jesper fra Fyns Politi og 33-årige Hallur fra Færøernes Politi.

- Det har været nogle intense dage indtil videre, men det er fedt. Vi har her den første uge allerede fået et stærkt sammenhold, hvor vi tør være åbne og ærlige, siger Hallur.

Han arbejder til dagligt i beredskabet i Klaksvig, men søgte den ledige deltidsstilling som forhandler på Færøerne, fordi han gerne vil arbejde endnu mere med dialogværktøjer og mennesker.

Jesper kører reaktionspatrulje i Fyns Politi og arbejder derfor tæt sammen med kredsens nuværende forhandlere, når for eksempel en farlig gerningsmand bliver forsøgt ”talt ud” i stedet for, at reaktionspatruljen skal trænge ind.

- Det er utroligt spændende, hvor langt man kan nå med talens magt. Derfor vil jeg gerne selv arbejde som forhandler. Selvom jeg er i reaktionspatruljen, vil jeg langt hellere benytte mig af dialog frem for at tage hårdt fat. Vi ser en del gengangere i jobbet, der er psykisk sårbare. Jeg vil gerne blive klogere på, hvordan jeg kan give dem en bedre behandling, siger Jesper.

Om Forhandlergruppen

• En kommunikativ handlemulighed, som har eksisteret siden 1979. Det er en national ressource.

• Alle politikredse i Rigsfællesskabet har forhandlere. Det er en deltidsstilling med tilkald døgnet rundt.

• Forhandlergruppens nationale koordinatorer er operativ bagvagt på alle forhandleropgaver og bidrager med koordinering og rådgivning i alle større hændelser. De er ligeledes uddannelsesansvarlige for grund- og vedligeholdende uddannelse.

• Det er vagtchefen, der træffer beslutning om tilkaldelse af forhandlere, efter dialog med indsatslederen.

• Forhandlerne arbejder altid sammen i minimum tomandshold.

• Der er omtrent en ligelig fordeling af mænd og kvinder, som er forhandlere.

• Forhandlerne underviser selv i egne kredse, når de har omkring et års erfaring. Blandt andet i ”den svære samtale” i vagtcentralerne og servicecentrene.

             

En termostat der kan regulere følelser

Netop det – at løse situationer gennem god kommunikation, evnen til at lytte, udvise empati og forståelse og brug af mindst mulig magt – er fundamentet, som politiets forhandlere står på. 

Dertil kommer en viden om de reaktionsmønstre, de kan forvente at møde hos personer, der er psykisk sårbare eller psykotiske. 

- I kommer til at møde irrationelle, stærke følelser og uforudsigelighed, når I står over for psykisk syge. Tænk på jer selv som en termostat. I skal være i stand til at regulere følelser og stemninger – ikke kun tage temperaturen, forklarer en psykolog fra PET, som er en del af instruktørteamet på forhandleruddannelsen.

De ni politifolk lærer som en del af uddannelsen forskellige måder at gribe deres kommunikation an på alt efter, om de står over for en person med borderline, PTSD, skizofreni, angst, depression eller en anden sindslidelse.

Forhandleruddannelse3_2023
Politiets forhandlere arbejder sammen i teams af minimum to. 1'eren koncentrerer sig udelukkende om at få skabt et tillidsforhold til "modstanderen" gennem aktiv lytning og dialog. 2'eren bevarer overblikket og koordinerer med indsatslederen og andre. 
 

Arbejder i par

Den første kursusuge består af en kombination af teori og øvelser i undervisningslokalet, hvor de kommende forhandlere øver sig i at være henholdsvis 1’er og 2’er. 1’eren er den, der fører dialogen med modparten, mens 2’eren bevarer overblikket i situationen og koordinerer med indsatsleder og andre. 1’eren skal udelukkende koncentrere sig om den person, som skal hjælpes ud af den fastlåste situation, vedkommende har bragt sig i. 

Jesper og Hallur er et makkerpar i en case om en psykisk syg kvinde, der har forskanset sig i en lejlighed. De skal blandt andet skitsere ”worst case” og en ”kom-ud-plan”, som de fremlægger for den instruktør, der spiller indsatsleder.

- Mange af teknikkerne har jeg faktisk tidligere brugt i praksis uden at ane det. For eksempel den effektive pause – altså hvor man selv tier stille – og at tage tempoet ud af en situation. Men nu er jeg blevet bevidst om, hvordan og hvornår jeg kan bruge teknikkerne – og har fået bygget mere teori ovenpå, fortæller Jesper.

De ni politifolk får løbende feedback fra instruktørerne gennem uddannelsesforløbet med henblik på, at de skal udvikle sig fagligt. Ingen indstilles til eksamen, hvis de ikke lever op til de læringsmål, der er sat undervejs. Det ender denne gang med, at syv ud af de ni politifolk kan gå op til eksamen.

Forskanset gerningsmand

To uger senere møder DANSK POLITI igen Jesper og Hallur. Denne gang udendørs, hvor de skal træne forhandling i forskellige virkelighedsnære situationer. Eksempelvis sammen med et indtrængningshold, der er blevet stillet til rådighed fra en politikreds.

Jesper er på hjemmebane qua sit job i reaktionspatruljen, da han sammen med Hallur går i formation med indtrængningsholdet frem mod den ”bankbygning”, hvor en ”gerningsmand” har forskanset sig. Han er muligvis bevæbnet og har et gidsel. Denne dag er Hallur 1’er og Jesper 2’er.

Uddannelseskoordinator og instruktør Søren går rundt med et klipboard og holder nøje øje med deres præstationer, da han efterfølgende skal give dem feedback.

Hallur står sikkert bag skjoldføreren fra indtrængningsholdet og fører dialogen med den forskansede gerningsmand gennem en døråbning. Han taler længe og intenst med den pressede mand.

- Jeg kan høre, at du har meget at kæmpe med for tiden, lyder det fra Hallur, da mandens historie om spillegæld langsomt rulles ud. Der er hverken våben eller gidsel til stede, viser det sig.

Det lykkes Hallur at få opbygget nok tillid til, at han langsomt og sikkert kan få gerningsmanden til at overgive sig til indtrængningsholdet. Stille og roligt bliver han anholdt.

Forhandleruddannelse2_2023
Der gives løbende feedback fra uddannelsesinstruktørerne undervejs i uddannelsen. Ingen indstilles til eksamen, hvis de ikke lever op til de læringsmål, der er sat undervejs.

Stortrives i forhandlerrollen

Bagefter er der ros fra Søren. Både til Jespers og Hallurs forberedelsesfase med status, vurdering og anbefaling til indsatslederen og for den såkaldte klargøringsfase af kommunikativt og taktisk udstyr.

- Hallur, du lykkedes virkelig godt med identificering af modpartens følelser. Du har fået styr på, hvad det handler om, har en god varme i din stemme og stiller mange gode, åbne spørgsmål. Du afspejlede ham, det kunne han mærke, og så rykkede du lige et skridt op ad forhandlertrappen, lyder det fra Søren.

Hallur smiler:

- Den her øvelse var virkelig en god oplevelse. Jeg stortrives i forhandlerrollen. Man kan mærke det, når man rammer en god dialog. Når man er forbi konflikten, fordi de åbne spørgsmål og interessen for mennesket, du står overfor, har virket, fortæller han.

Jesper nikker:

- Det er fedt med de her praktiske øvelser, hvor vi får afprøvet de tillærte teorier, siger han.

Makkerparret kan nu puste ud en halv times tid, inden de går videre til næste øvelse.

Bedste uddannelse nogensinde

Da DANSK POLITI taler med Jesper og Hallur igen en uges tid efter, sker det over telefonen. De er hver især på vej hjem til henholdsvis Fyn og Færøerne. De har netop været til eksamen, som består af både teori og en praktisk øvelse. Begge bestod.

- Jeg var aldrig nervøs eller bange. Det var en meget tryg eksamenssituation. I princippet kan jeg allerede sendes ud som forhandler i morgen, og det vil jeg have det helt fint med. Jeg er klar, siger Hallur.

Jesper er enig, og så vil han gerne slå et slag for forhandleruddannelsen:

- Det har været nogle hårde uddannelsesuger, og læringskurven er stejl. Men instruktørerne er superdygtige, og det er den bedste uddannelse i politiet, jeg nogensinde har taget. Jeg kan kun anbefale den til andre, siger Jesper.

Søren, Hallur og Jesper medvirker kun med deres fornavne i artiklen som følge af karakteren af deres arbejde.

Grunduddannelsen til forhandler:

• Planlægges og gennemføres af forhandlerkoordinatorerne sammen med et instruktørteam af erfarne forhandlere. Derudover er der eksterne undervisere som psykologer, indsatsledere med flere.

• Grunduddannelsen varer tre uger. Forud skal læses et pensum og afleveres en obligatorisk skriftlig opgave. Uddannelsen afsluttes med en eksamen af cirka to timers varighed. Bedømmelsen sker af instruktørteamet, og eksamen afvikles med en ekstern censor fra norsk politis forhandler­enhed.

• For at blive optaget på grunduddannelsen skal man først deltage i et interview med en af forhandlerkoordinatorerne og en psykolog fra PET, hvor man blandt andet bedømmes på erfaring, motivation og personlighed samt skal bestå en mundtlig prøve i engelsk.

• Grunduddannelsen afvikles cirka hvert andet år. Det afhænger af behovet for nye forhandlere i kredsene. Der kommer typisk seks-otte ansøgere til samtale for hver opslået stilling som forhandler.

• Som forhandler skal man på vedligeholdende uddannelse to gange årligt.