Nyhed

En omfattende politiindsats på en tragisk baggrund

Københavns Politi ”trak i det store håndtag”, da en gerningsmand dræbte og sårede flere personer i indkøbscentret Fields søndag den 3. juli. Erfaring, træning, en klar rollefordeling og godt samarbejde på tværs af faggrupper betød, at politiets indsats efterfølgende fik stor ros fra alle kanter.

Fields1

Af Karina Bjørnholdt

Detaljer om selve politioperationen kan politiinspektør og centerchef for Special Efterforskningen i Københavns Politi, Dannie Rise, ikke komme ind på, men han har over for fagbladet DANSK POLITI indvilget i at give et indblik i det myndighedssamarbejde, der gik i gang, da Københavns Politi søndag den 3. juli klokken 17.35 modtog anmeldelsen om, at en bevæbnet gerningsmand skød i indkøbscentret Fields på Amager.

- Når der kommer en større, uvarslet hændelse som denne, træder der en masse faste koncepter i værk, som jeg ikke kan afsløre i offentligheden, men i ledelsen har vi alle faste roller, som er indøvede, fortæller Dannie Rise.

Selv var han på vej i operaen med sin kone, da han modtog en sms-besked om hændelsen, og han rykkede straks til politigården i København.

- Generelt gælder det om hurtigt at få kortlagt, hvilken hændelse vi står med, hvad er ressourcebehovet, har vi muskler nok selv, eller skal der indkaldes assistance? Dagligdagen kører jo videre med færdselsuheld, tyverier, voldsepisoder med mere, siger Dannie Rise.

Det er lidt som i et hækkeløb; kommer du skævt fra start, bliver det svært at komme over hækkene resten af løbet.
Politiinspektør Dannie Rise, Københavns Politi

Kunsten er en kort kaosfase

En erfaring fra tidligere er dog, at selvom man kører med fuld damp, skal man rent mandskabsmæssigt ikke lade alle de mange tjenestevillige kolleger komme styrtende.

- Det gælder om at tænke langsigtet, for hvis alle kaldes ind, kan vi kun holde et vist antal timer. I stedet skal ressourcerne fordeles ud over dagene, hvis vi skønner, at indsatsen kommer til at tage længere tid, siger politiinspektøren.

Han pointerer, at der altid vil være en kaosfase, når man står med en større, uvarslet hændelse. Kunsten er at holde den så kort som muligt.

Ved Fields-indsatsen gik der 13 minutter, efter at anmeldelsen var modtaget, til den 22-årige gerningsmand var anholdt, og sent samme aften kunne Københavns Politis chefpolitiinspektør Søren Thomassen fortælle pressen, at man regnede med, at gerningsmanden havde handlet alene.

Vigtigt med administrativ understøttelse

Ved større uvarslede hændelser er det samtidigt vigtigt med et godt sammenspil mellem mange funktioner og fagligheder, forklarer Dannie Rise:

- Eksempelvis er den administrative understøttelse mindst lige så vigtig for, at indsatsen kører, så derfor kaldes de administrative kræfter også ind. IT skal fungere, vagtplanlæggere skal indkalde folk eller omlægge vagter, kontorpersonalet skal løbede indskrive oplysninger i sagsstyringssystemerne, så ingen vigtige oplysninger går tabt i travlheden, der skal måske ekstra folk i Servicecentret for at modtage henvendelser fra vidner og bekymrede borgere, Logistik skal sikre forplejning og køretøjer og så videre og så videre, beskriver Dannie Rise.

Styr på katastroferegistreringen

Han tilføjer, at man fra tidligere hændelser også har lært, at man hurtigt skal få den såkaldte katastroferegistrering sat i værk – altså en registrering af hvem er dræbt, kommet til skade, hvor er de kørt til behandling med videre, så oplysningerne kan gives videre til de nærmeste pårørende.

- I forbindelse med Fields-skyderiet var der tre dræbte, syv såret af skud og omkring 20 personer, der var kommet til skade under flugten. Derudover var der tusindvis af mennesker til stede i centret, fordi der også var koncert i Royal Arena samme aften. Derfor var der rigtigt mange, der søgte oplysninger om nogle, de kendte, som måske havde været i Fields på daværende tidspunkt, siger Dannie Rise. 

Det var blandt andet årsagen til, at Københavns Politi også hurtigt fandt ud af, at der måtte oprettes et pårørendecenter i nærheden, som kunne tage sig af de mange bekymrede borgere samt tilbyde krisehjælp.

Umiddelbare læringspunkter fra Fields-indsatsen

• Øvelse gør mester: Både i forhold til indsatskoncepter, intern rollefordeling og samarbejde på tværs af beredskaber.

• Større indsatser som følge af voldsomme hændelser kan kræve ekstraordinære opfølgningsmøder for at sikre medarbejdernes psykiske ve og vel.

• Samarbejde på tværs af faggrupper og funktioner er essentielt for at lykkes godt.

• Uforudsete opgaver – som i dette tilfælde store mængder af hittegods – kan betyde, at der også skal samles psykisk op på medarbejdergrupper, man ikke normalt har fokus på.

Kolossalt gerningssted

Fields er Danmarks næststørste indkøbscenter med 145 butikker fordelt på 115.000 m². Det var derfor et ret usædvanligt gerningssted, som Efterforskningen i Københavns Politi stod med. Heldigvis var der tale om et afgrænset område, som politiet kunne holde hermetisk lukket, så længe gerningsstedsundersøgelserne stod på, og der var tørt og varmt, så der var ingen fare for, at vejrliget ville ødelægge spor.

Fields er desuden gennemfilmet af videoovervågningskameraer, hvilket har været en hjælp til at kortlægge hændelsesforløbet den pågældende eftermiddag. Til gengæld skulle der håndteres historisk store mængder af hittegods, da folk i panik var flygtet ud af centret og havde smidt, hvad de havde i hænderne.

- At folk senere hen skulle hente hittegods på vores hittegodskontor og biler i p-kælderen, viste sig dog at være en fordel, da vi på den måde kom i kontakt med mange igen og kunne sikre os, at vi ikke havde misset nogle vigtige vidneudsagn undervejs. Der var jo tale om utroligt mange vidner. Alene på dagen modtog vi flere tusinde opkald, hvoraf der var flere hundrede vidner, fortæller Dannie Rise.

Han opsummerer til slut, at det altid er essentielt i forbindelse med en politiindsats at komme rigtigt ud af startblokken og i fuldt sprint:

- Det er lidt som i et hækkeløb; kommer du skævt fra start, bliver det svært at komme over hækkene resten af løbet, siger politiinspektøren.

Københavns Politi har efter hændelsen i Fields iværksat en intern evaluering, der blandt andet skal se nærmere på samspillet med de øvrige samarbejdspartnere.