Nyhed

HR-chef: - Der var brug for en ekstraordinær hånd om medarbejderne

Det var nogle ganske voldsomme oplevelser, som medarbejderne, der var på arbejde i forbindelse med Fields-skyderiet, blev udsat for. Derfor måtte der en ekstraordinær indsats til for at sikre, at ingen blev tabt undervejs. Et tæt samarbejde mellem ledelse, tillidsværk, arbejdsmiljøteam og Psykologtjeneste gjorde, at opfølgningen på medarbejdernes ve og vel ”ramte skiven”, som HR-chef Rasmus Bernt Skovsgaard udtrykker det.

Fields2

Af: Karina Bjørnholdt

Omkring en times tid efter, at Fields-skyderiet var blevet anmeldt til Københavns Politi søndag den 3. juli, var politikredsens HR-chef, Rasmus Bernt Skovsgaard, godt klar over, at der var tale om en situation, som udviklede sig ret voldsomt. Han befandt sig i samme rum som politidirektørens strategiske stab, hvor beslutningen hurtigt blev, at det var nødvendigt at få aktiveret såvel tillidsværk som arbejdsmiljøorganisation. Lidt senere rakte man også ud efter Rigspolitiets Psykologtjeneste.

- Politifolkene begyndte at komme ind på stationerne med ret voldsomme oplevelser på nethinden, og der skulle nu tages godt hånd om kollegerne, fortæller Rasmus Bernt Skovsgaard.

Kort efter var en tillidsrepræsentant og en psykolog fra Psykologtjenesten til stede på henholdsvis Station Bellahøj, Station City og hos Reaktionsafdelingen på Artillerivej.

Rasmus Bernt Skovsgaard
- De operative orienteringsmøder var en ny opfindelse, og møderne viste sig at være helt berettiget, da over 450 - både politifolk og andre faggrupper - deltog, fortæller HR-chef i Københavns Politi, Rasmus Bernt Skovsgaard.

- De lokale ledelser var sammen med tillidsværket utroligt gode til at ”defuse” – altså lige at få talt med kollegerne om deres oplevelser, når de kom  ind, samt at få noteret hvem, der havde oplevet hvad, og deres navne, så det opfølgende arbejde med at sikre medarbejdernes trivsel ville blive mere overskueligt, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

Brug for en fælles forståelse

Et normalt forløb efter en større, voldsom hændelse vil være, at der kort efter holdes en taktisk debriefing og efter endnu et par dage en psykologisk debriefing. Men i dette tilfælde var vurderingen, at det ikke ville være tilstrækkeligt. Dels var der både tale om en voldsom hændelse og en omfattende indsats, dels assisterede folk fra PET, Rigspolitiet og andre politikredse. Derfor blev der indkaldt til fire operative orienteringsmøder i dagene umiddelbart efter skyderiet i Fields samt et ekstramøde efter sommerferien for de, der var gået på ferie om mandagen.

- Det var en ny opfindelse, og møderne viste sig at være helt berettiget, da over 450 – både politifolk og andre faggrupper – deltog i de fire første møder og 20-30 i det sidste, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

På orienteringsmøderne fortalte KSN-lederen, operationslederen, efterforskningslederen og indsatslederen om, hvorfor man havde disponeret, som man havde gjort under indsatsen, ligesom der også var tid til at stille spørgsmål til operationsledelsen.

- Jeg tror, alle involverede havde brug for en fælles forståelsesramme for, hvad vi sammen havde været igennem. Chefpolitiinspektør Søren Thomassen var også til stede og benyttede lejligheden til at takke alle for en flot indsats hele vejen rundt. Der var en stemning på møderne af faglig stolthed over, at vi sammen havde løst en krævende og kompleks opgave på en god måde, siger HR-chefen.

Det var lidt en lakmusprøve, som viste, at arbejdspladsen og organisationen er i stand til at tage hånd om en hændelse af denne størrelse og voldsomhed.  Jeg er glad for, at alle var klar til at rykke hurtigt, fra ledelse og tillidsværk til arbejdsmiljøorganisation og Psykologtjeneste, så vi ikke startede ud med at være på bagkant. Det er betryggende.
Rasmus Bernt Skovsgaard, HR-chef i Københavns Politi

Ramte skiven

Rigspolitiets Psykologtjeneste var også til stede ved møderne, så medarbejderne efter behov kunne række ud efter hjælp. Det har flere gjort efterfølgende.

- Det er heldigvis sådan i dag i politiet, at man godt kan melde ud, hvis man synes, noget har været en barsk oplevelse, og man har brug for hjælp, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

Han vurderer – også på baggrund af positive tilkendegivelser fra flere kolleger efterfølgende – at den opfølgende indsats for at sikre medarbejdernes mentale trivsel efter den voldsomme hændelse, ramte skiven.

- Det var lidt en lakmusprøve, som viste, at arbejdspladsen og organisationen er i stand til at tage hånd om en hændelse af denne størrelse og voldsomhed.  Jeg er glad for, at alle var klar til at rykke hurtigt, fra ledelse og tillidsværk til arbejdsmiljøorganisation og Psykologtjeneste, så vi ikke startede ud med at være på bagkant. Det er betryggende, slutter HR-chefen.