Nyhed

NSK: Politiet skal være mere åbne over for forskning

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) ønsker en tættere kobling mellem universiteternes forskningsmiljøer og politiet som de fagprofessionelle. – Politiet skal være med til at sætte dagsordenen for, hvad der forskes i ud fra de udfordringer, vi står med, mener chefpolitiinspektør i NSK, Mikael Henrik Wern.

Mikael Henrik Wern, cpi. i NSK

Der mangler en tættere kobling mellem universiteternes forskningsmiljøer og dansk politi for at sikre, at de tiltag, der iværksættes på politiområdet, er kvalificerede, baseret på evidens og imødekommer de behov, som udviklingen i kriminalitetsbillede peger hen imod. Det er budskabet fra chefpolitiinspektør i NSK, Mikael Henrik Wern.
Foto: NSK/Lars Svankjær

Af: Karina Bjørnholdt 

Der mangler en tættere kobling mellem universiteternes forskningsmiljøer og dansk politi for at sikre, at de tiltag, der iværksættes på politiområdet, er kvalificerede, evidensbaserede og imødekommer de behov, som udviklingen i kriminalitetsbillede peger hen imod. 

Det mener National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som er sat i verden for at forebygge og opklare nogle af samfundets mest komplicerede, omfattende og organiserede kriminalitetsformer. 

- Vi har et stærkt og uvildigt forskningsmiljø i Danmark, men vi mangler, at forskningen i højere grad bliver kombineret med intern politividen, hvor vi er med til at understøtte forståelsen af politiet som fagprofession i forskningsmiljøerne, og hvor politiet er med til at adressere, hvad vi ser af nuværende og kommende udfordringer for vores opgaveløsning. Vi skal grundlæggende have en viden om de problemer, vi står over for, og have viden om hvilke effektive indsatser vi kan iværksætte for at imødegå disse, siger chefpolitiinspektør i NSK, Mikael Henrik Wern.

Hvad forhindrer jer i det i dag?

- Det er pt. nok ikke en prioritet for politiet, men hele dansk politi bør generelt blive bedre til at indtænke forskning og evidensbaseret viden i vores arbejde. Der ligger allerede en lang række forskningsstudier på forskellige områder, som vi kunne trække ind og få gavn af. Men min vurdering er, at det ville kræve, at det blev et decideret pålagt fokusområde for os, siger Mikael Henrik Wern.

Chefpolitiinspektøren så gerne, at der blev oprettet et formaliseret samarbejde i politiet, der skulle være koblingen til universiteterne. 

- Upartiske universitetsstudier, kombineret med intern politividen, understøtter en gennemgående forståelse af politiet som fagprofession. Et formaliseret samarbejde, hvor politiet spiller ind med sin fagprofessionelle viden, og hvor der er overblik over den forskning, der er relevant for dansk politi at kende til, skitserer han. 

- Det er helt nødvendigt, at vi får en større viden om, hvad det er for nogle udfordringer, politiet står over for – nu og i fremtiden – hvis vi fortsat skal sikre borgenes tryghed og retshåndhævelsen, mener Mikael Henrik Wern.