Nyhed

Fyn kører videre: - Det er en nødvendig investering

På Fyn fortsætter det fælles udrykningsteam med at køre ud. Region Syddanmark og Fyns Politi er enige om, at FUT-patruljerne er en nødvendig investering i en fagligt svær og voksende opgave med psykisk uligevægtige personer, der kan være til fare for sig selv eller andre. - Med FUT-patruljernes tværfaglighed kan vi levere en mere helhedsorienteret løsning for borgerne, forebygge og skabe mere tryghed, siger chefpolitiinspektør i Fyns Politi, Lars Bræmhøj.

FUT på Fyn

Af Karina Bjørnholdt

Som eneste politikreds i pilotprojektet med fælles udrykningsteams har Fyns Politi, i samarbejde med Region Syddanmark, besluttet at fortsætte med at sende en FUT-patrulje på gaden, selvom satspuljemidlerne er opbrugt, og politi og regioner selv skal til lommerne.

Frem til og med 2023 har Fyns Politi og Region Syddanmark indtil videre givet hånd på at finansiere hver deres del af udgifterne til det tværfaglige udrykningsteam, der kører alle hverdage mellem 12 og 20. Da er behovet størst, har analyser vist.

Chefpolitiinspektør i Fyns Politi, Lars Bræmhøj, forklarer til DANSK POLITI, at det selvfølgelig er en udgift for politikredsen, men han ser det faktisk snarere som en investering i kompetenceudvikling og dermed en bedre opgaveløsning på et område, der opgavemæssigt fylder mere og mere.

Vi fornemmer helt klart, at vi har færre gengangere, og jeg tror, det skyldes, at hjælpen falder mere målrettet, at vi forebygger, og fordi vores viden og kompetencer på området er styrket gennem det tværfaglige samarbejde.
Chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj, Fyns Politi

- De seneste år i Fyns Politi har vi kørt ud til mellem 100 og 250 hændelser om måneden med psykisk uligevægtige personer, så det fylder voldsomt meget. Dertil kommer, at disse personer skaber bekymring og utryghed med deres adfærd. Det kan være hos deres pårørende, hos naboerne eller generelt i gadebilledet. Med FUT kan vi varetage opgaven tværfagligt, hvor politifolkene opretholder sikkerheden, mens den psykiatriske sygeplejerske kan koncentrere sig om behandlingen, siger Lars Bræmhøj og fortsætter:

- Der er tale om langt bedre og mere helhedsorienterede løsninger, end når beredskabet på bedste beskub håndterer disse hændelser. Psykisk uligevægtige personer får nu den rette hjælp fra begyndelsen, ligesom vi har fået et bedre kendskab til persongruppen i vores kreds, får fulgt op på hændelserne og på den måde kan arbejde mere forebyggende, fortæller Lars Bræmhøj.

Svært at måle forebyggelse

Det er primært en fast skare af politifolk fra henholdsvis vagtcentralen og beredskabet, der bemander FUT-patruljen, men gennem de godt tre år, som pilotprojektet har kørt på Fyn, har andre politifolk fra beredskabet også taget vagter. Det er stadig beredskabet, der rykker ud på akutte opgaver med psykisk uligevægtige personer, hvis FUT-patruljen enten er optaget, eller det er uden for det tidsrum, hvor det fælles udrykningsteam er på gaden. Derfor har der, ifølge Lars Bræmhøj, også været en synergieffekt mellem FUT-patruljen og beredskabet, der har klædt beredskabet bedre på til at håndtere opgaverne med psykisk uligevægtige.

Om beredskabet decideret er blevet aflastet af kredsens FUT-patrulje i hverdagene, er dog vanskeligt at sige, ifølge chefpolitiinspektøren.

- Det er jo altid svært at måle på forebyggelse, for hvordan havde billedet set ud, hvis vi ikke havde gjort det? Men vi fornemmer helt klart, at vi har færre gengangere, og jeg tror, det skyldes, at hjælpen falder mere målrettet, at vi forebygger, og fordi vores viden og kompetencer på området er styrket gennem det tværfaglige samarbejde.

Kommer hele samfundet til gavn

Chefpolitiinspektøren tilføjer:
- Med FUT-patruljen kan vi levere en bedre hjælp til nogle af samfundets mest sårbare borgere. Det betyder færre hændelser med magtanvendelse, tillidsbrud og utryghed. De fælles udrykningsteams er i mine øjne en investering, som kommer hele samfundet til gavn i sidste ende.

 

Emne