Nyhed

3.000 norske politifolk, der bekæmper organiseret kriminalitet, har fået udleveret deres navne til privatperson

En nordmand har som privatperson søgt det norske rigspoliti om en liste over alle politiansatte, som hver måned trækkes i deres løn for et medlemskab hos Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Først afslog det norske rigspoliti, men siden har landets justitsministerium afgjort, at oplysningerne skulle udleveres. Det møder skarp kritik fra blandt andre det norske politiforbund.

Norsk politibil

Foto: Jostein Pedersen

- Vi har haft lignende sager tidligere, som blandt andet har handlet om aktindsigt i personalemapper. Når der bliver udleveret en liste med fulde navne over ansatte i norsk politi, er det ikke vanskeligt for dem, der ønsker det, at finde frem til folk efterfølgende, siger forbundsformand for Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, til politiforum.no.

Også Jan Erik Bresil, leder af Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er harm over udleveringen af hans medlemmers navne. Han betegner det som et groft brud på privatlivets fred:
- Vi opfatter udleveringen af listen som ulovlig og et groft brud på privatlivets fred af vores 3.000 medlemmer. Vi er meget bekymret for, at de vil blive chikaneret på de sociale medier, og at de skal få andre problemer på grund af dette, siger han.

Ikke underlagt tavshedspligt

Oprindeligt afslog det norske rigspoliti, Politidirektoratet, da også at udlevere oplysningerne af hensyn til de ansatte, da de alle arbejder med at opklare organiseret kriminalitet, herunder narkotikakriminalitet, og man risikerede, mente arbejdsgiveren, at kriminelle ville kunne iværksætte tiltag mod politiet generelt eller mod enkeltpersoner for at lægge hindringer i vejen for deres arbejde, når man fik at vide, hvem de var.

Den private borger klagede over afgørelsen til Justitsministeriet, der altså afgjorde, at oplysningerne skulle udleveres, idet ”medlemskab af fagforeninger eller andre frivillige organisationer i udgangspunktet ikke vil være underlagt tavshedspligt», som det blandt andet lyder i afgørelsen.

Sensitive oplysninger

Det synspunkt argumenterer Sigve Bolstad imod. Han siger til Politiforum:
- Oplysninger om fagforeningsmedlemsskab er defineret som sensitive personoplysninger i personoplysningsloven (...) 
Det her drejer sig jo ikke kun om NNPF. For hvad er motivet for at søge om aktindsigt i disse navne? Hvis man ønsker at udsætte nogen for noget, men ikke ved, hvor folk bor eller ikke kender deres fulde navne, så kan de altså bare sende en anmodning om aktindsigt og få informationerne. Det kan ikke være sådan, at alle skal have indsigt i alt. Vi må også tænke på de ansattes sikkerhed, mener formand for Politiets Fellesforum. 

Læs hele artiklen på Politiforum.no.
Blandt andet om, hvordan en advokat ser på udleveringen af oplysningerne.