Nyhed

Tronskifte: En stor politimæssig opgave – med historisk vingesus

På søndag skifter Danmark regent. Dronning Margrethe abdicerer efter 52 år og overlader tronen til Kronprins Frederik, som fremover får titlen H.M. Kong Frederik 10. En nyhed, hun offentliggjorde i sin nytårstale, og som lige siden har skabt travlhed hos også PET og Københavns Politi. Alt skal glide på den historiske dag, hvor over 100.000 mennesker forventer at strømme til hovedstaden for at overvære tronskiftet. 

Dronning Margrethe

Af Karina Bjørnholdt

Planlægningshjulene har snurret hurtigt hos PET og Københavns Politi, siden dronningen bekendtgjorde i sin nytårstale, at hun abdicerer. Det fortæller ledende politiinspektør i Københavns Politi, Peter Dahl, der er leder af beredskabet.

- Jeg hørte selv nytårstalen og blev først overrasket over et tronskifte – som alle andre. Men da overraskelsen havde fortaget sig, begyndte jeg straks at tænke på den praktiske udførelse, og at Københavns Politi igen vil stå med en stor opgave med kort varsel, fortæller Peter Dahl.

Peter Dahl Københavns Politi ledende pi
-    Vi forventer over 100.000 mennesker i indre København på søndag, fortæller ledende politiinspektør i Københavns Politi, Peter Dahl. Arkivfoto
 

Den første uge af januar gik med at få klarhed over, hvilke planer Kongehuset havde i forbindelse med tronskiftet. Der lå ikke et færdigt program, så det skulle først planlægges i samarbejde med PET, som har det nære ansvar for Kongehuset, mens Københavns Politis primære opgaver knytter sig til koncentrationen af en stor menneskemængde i hovedstaden, og hvad der indebærer af afspærringer, omdirigering af trafik, sikkerhedsforanstaltninger med videre. 

Assistance fra skole, kredse og heste

Søndagens tronskifteprogram blev offentliggjort først på ugen og indebærer blandt andet to karetture. 
Først kører Dronning Margrethe fra Amalienborg til Christiansborg, og efter tronskifte er annonceret fra balkonen på Christiansborg Slot, kører guldkareten fra Christiansborg til Amalienborg – nu med Kong Frederik 10. og Dronning Mary som passagerer. 

-    Vi forventer over 100.000 mennesker i indre København på søndag. Mange vil sikkert gerne både se karetturene og være på Christiansborg Slotsplads, når Kong Frederik 10. træder ud på balkonen, og statsministeren proklamerer tronskiftet, så derfor bliver der også tale om en stor folkemængde, der bevæger sig rundt i København. Det kræver rigtig mange politifolk til stationær afspærring af hele ruten, ved vi af erfaring fra tidligere karetture, siger Peter Dahl.

Københavns Politi får også assistance fra de sjællandske politikredse samt fra Politiskolen.
Politihestene bliver også en del af opgaveløsningen. Det fortæller ledende politiinspektør for specialenheden i Københavns Politi, Jens Jespersen:

-  Politihestene og deres ryttere skal ledsage gardehusarerne i forbindelse med karetkørslen og sikre fri passage på ruten. Det er politihestene oplagte til, da de jo har samme bevægelsesmønster som dem, de ledsager, siger han.
Derudover vil rytterne blive indsat i områder med mange mennesker, da deres placering giver dem et fremragende overblik.
 

Velkendte byggeklodser og travle livvagter

Selvom et tronskifte langt fra er hverdagskost – hverken for danskerne eller for politiet – er der mange delelementer i selve politioperationen, som man kender i forvejen. Det beskriver ledende politiinspektør Peter Dahl.

-  Balkonscenen har vi jo prøvet mange gange før på Amalienborg, karetture gennem København har vi også en del erfaring med i politikredsen, og store folkemængder på Christiansborg Slotsplads kender vi fra demonstrationer med videre. Så komponenterne i søndagens tronskifteprogram, kender vi. Man kan sige, at vi ”bare” skal sætte byggeklodserne sammen på en ny måde.

PET forudser en travl dag for livvagterne:
"Der er ingen tvivl om, at dagen for tronskiftet, hvor der vil være mange tusinde mennesker på gaden i København, bliver en travl dag for livvagterne", oplyser PET i en mail til fagbladet DANSK POLITI.

Som udgangspunkt udtaler PET sig af sikkerhedshensyn ikke om, hvordan efterretningstjenesten varetager konkrete sikkerhedsopgaver – heller ikke om tilrettelæggelsen af personbeskyttelse.

"Men det er klart, at vi løbende vurderer, hvordan forandringer omkring de personer og institutioner, vi passer på, kan have betydning for den sikkerhed, vi yder. Det gælder naturligvis også i forbindelse med et tronskifte, hvor eventuelle ændringer for livvagtsbeskyttelsen drøftes med kongehuset", skriver PET endvidere.

Faneskifte og vingesus

Brian_Hintz
Pa. Brian Hintz arbejder i Københavns Politis seniorsektion og holder meget af de opgaver, der har forbindelse med Kongehuset - herunder at ledsage livgarden ved vagtskifte. Foto: Privat

Tronskiftet betyder, at mange politifolk med kort varsel har er blevet kaldt på arbejde på søndag.
Det gælder også i seniorsektionen i Københavns Politi, hvor politiassistent Brian Hintz har arbejdet gennem syv år. Sektionens politifolk ledsager blandt andet livgarden fra kasernen ved Rosenborg Slot til Amalienborg i forbindelse med vagtskifte – og retur igen med det aftrædende vagthold.

- Tronskiftet er en dag med historisk vingesus, og jeg ville gerne have været med til at overvære det. Fra alle de glade mennesker på Amalienborg Slotsplads og på Christiansborg Slotsplads til overførslen af de kongelige faner på Amalienborg. Fanerne skal overføres fra Christian IX’s Palæ, hvor dronningen bor, til Frederik VIII’s Palæ, hvor den kommende konge og hans familie bor, fortæller den 62-årige politiassistent.

Men Brian Hintz holder ”desværre” ferie, når tronskiftet finder sted. Det havde han nok arrangeret anderledes, hvis han havde kendt til Dronning Margrethes planer om at abdicere. Han holder nemlig utroligt meget af sit arbejde i seniorsektionen. Ikke mindst det, der har forbindelse med Kongehuset. 

- Det er for eksempel umuligt ikke at komme i godt humør, når garderne – 365 dage om året – skal ledsages gennem København. Det vækker altid smil hos dem, vi passerer, siger Brian Hintz og beskriver, at der er tre slags vagtskifter, alt efter hvor regenten befinder sig. 

- Kongevagten er, hvor regenten er på Amalienborg. Så ledsager vi det helt store musikkorps og et større antal gardere gennem byen. Løjtnantsvagten er i mindre skala og benyttes, hvis regenten er i udlandet, og for eksempel kronprinsen regerer landet. Og palævagten benyttes, når regenten er i landet, men bor på et af sine andre slotte. Denne vagtparade er uden musik, forklarer Brian Hintz.

Stor respekt

Søndagen vil byde på en ”almindelig” kongevagt og – som nævnt – en historisk faneoverførsel. 

- Seniorsektionens opgave bliver blandt at skabe korridoren fra dronningens til kongens palæ, så overførslen af de tre faner kan gå gnidningsløst. Jeg håber og tror, at publikum møder op med godt humør. Jeg må bare sige, at jeg har fået endnu mere respekt for dronning Margrethe, end jeg allerede har. Jeg synes, det er prisværdigt, at tronskiftet sker, mens hun stadig er i live, så det bliver en helt igennem festlig dag for alle, siger Brian Hintz.