Nyhed

Tom ventede 18 år på at udleve politidrømmen

39-årige Tom Juul Pedersen begyndte på politiets basisuddannelse i februar i år. 18 år efter at han egentlig ville være søgt ind. Men nu skulle det være – på trods af en væsentlig nedgang i indtægt, små børn og en samlever, der måtte finde job med mere familievenlige arbejdstider. - Det har helt klart været en fælles beslutning, og uden opbakningen hjemmefra samt en meget venlig bank havde det ikke kunnet lade sig gøre, fortæller Tom.

Tom Juul Pedersen

39-årige Tom Juul Pedersen begyndte på Politiskolen i Vejle i februar. Det er en gammel drengedrøm om at blive politibetjent, han nu udlever. Men økonomisk er det ikke nemt med tre børn og faste udgifter til hus og bil med videre, når man skal gå fra en udmærket løn i det private erhvervsliv til SU. Det kræver opbakning fra hjemmefronten, en solid opsparing og en god aftale med banken.

Af Karina Bjørnholdt

Som 21-årig ønskede Tom Juul Pedersen at trække i den lyseblå politiuniform – efter to år i Forsvaret.
Han sendte sin ansøgning afsted, men de to repræsentanter fra politiet, som dukkede op hjemme hos ham for at se ham an, rådede ham til at vente lidt. Han var for ung og umoden, mente de.
Man kan roligt sige, at Tom fulgte rådet om at vente lidt. Der skulle gå næsten to årtier, inden han besluttede sig for, at han ville forfølge drengedrømmen.

- Min samlevers bror er politimand, og en af mine kammerater er det også. Jeg så, at det godt kunne lade sig gøre, selvom man har stiftet familie, og så tænkte jeg, at ”så kan jeg også!”, siger Tom.

Han sidder i sin politiuniform på en bænk ude foran hovedindgangen til Politiskolen i Vejle. Undervisningen er slut for i dag, og han skal snart vende snuden hjem til Ribe, hvor han bor med sin familie, der består af sin samlever, to fælles børn på et og tre år, samt hans 15-årige søn fra et tidligere ægteskab.


Ikke realistisk med København

Egentlig havde Tom skudt en hvid pind efter at komme ind i politiet, da han som 25-årig giftede sig og fik sit første barn. Han havde udannet sig til lager- og logistikoperatør, som dengang var en erhvervsuddannelse på tre og et halvt år, og han var begyndt at tjene gode penge. Op til i dag har han haft mange forskellige jobs inden for lagerstyring og indkøb, og en kort periode har han også haft lederkasketten på.

- Det var ikke realistisk at begynde på politiuddannelsen, når jeg dengang skulle til København for at studere. Derfor har det da også været medvirkende til min beslutning om alligevel at søge ind til politiet, at der er kommet en politiskole i Vejle, fortæller Tom Juul Pedersen.

Det er helt klart en fælles beslutning, vi har skullet træffe om, at jeg skulle forfølge min drøm om at blive politibetjent, for det påvirker hele familien.
Tom Juul Pedersen, politielev

På SU med hus og bil

Et andet parameter, der var vigtigt at få på plads, hvis drømmen skulle forfølges, var økonomien.
Fra at tjene en god månedsløn som indkøber i en privat virksomhed, er Tom nu på SU i de to skoleperioder, der er på politiets basisuddannelse. SU’en udgør 5.600 om måneden. I de to praktikperioder får han en løn på lidt over 25.000 kroner.

- Vi har bygget nyt hus for tre år siden, og vi har en stor bil, så den kan rumme hele familien, og nej, hverken hus eller bil er købt kontant, smiler Tom og fortsætter:
- Så for at det overhovedet har været realistisk med så stor en indtægtsnedgang for mit vedkommende, så krævede det, at vi fik en god aftale med banken, og det har vi heldigvis fået. Jeg tænker, at det har spillet ind, at vi har en større opsparing, som vi kan tære på, mens jeg er under uddannelse. Selvom vi har skåret alt unødigt ”fedt” fra vores faste udgifter, har vi hver måned flere udgifter end indtægter, konstaterer Tom.

En anden udfordring har været, hvordan familielivet skulle gå op med to helt små børn og to forældre med skiftende arbejdstider. Toms samlever er uddannet socialpædagog og arbejdede på et opholdssted. Men efter endt barsel med deres yngste, begynder hun i et nyt job som faglig koordinator – uden skiftende arbejdstider.
- Det er helt klart en fælles beslutning, vi har skullet træffe om, at jeg skulle forfølge min drøm om at blive politibetjent, for det påvirker hele familien, slår Tom fast.

Kommer ikke sovende til det

Spørgsmålet er så, om politiuddannelsen lever op til Toms forventninger?
- Jeg ved egentlig ikke, om jeg havde andre forventninger end at lære en masse nye ting og opleve et stærkt fællesskab – lidt ligesom i Forsvaret – og begge dele kan jeg nikke ja til. Jeg havde til gengæld ikke forventet, at studiet ville være så hårdt. Det er ikke en drøm, man kommer sovende til, smiler Tom Juul Pedersen.

Det er primært danskkundskaberne, der volder ham besvær. Han gik ud af 10. klasse, kom i Forsvaret og tog derefter en erhvervsuddannelse.
- Så jeg er ikke så stærk i at formulere mig skriftligt som dem, der har gået i gymnasiet. I mine forskellige jobs har jeg heller ikke skrevet meget længere end to sider – primært afgivelser af indkøbsordre i en mail. Men jeg klør på, og hvis jeg beder mine klassekammerater om hjælp, står der altid nogle klar. Sammenholdet er fantastisk, siger Tom og tilføjer, at med alderen er det heller ikke bliver nemmere at lære nyt.

Glæder sig til at bidrage

Til gengæld er hans snart 40 års livserfaring en fordel i andre sammenhænge, pointerer Tom:
- Jeg har en almen samfundsforståelse som unge på 21 år ikke har på samme måde. Desuden er jeg meget selvstændig og kan tale med alle.

Han ser frem til de mange forskellige karrieremuligheder, der er i politiet. Han drømmer ikke kun om blå blink og fart over feltet. Det præventive politiarbejde kan han for eksempel godt se sig selv i.
- Politiet er en utrolig spændende arbejdsplads, hvor man virkelig kan bidrage med sin indsats og ikke bare til en bestyrelse, der skal tjene flere penge. Det ser jeg frem til, siger Tom.