Nyhed

Tilliden til politiet under beskydning

Tillid til politiet – eller manglen på samme – er blevet debatteret i medierne i efteråret 2023 og i starten af 2024. Politifolk i flere politikredse er i en række dokumentarer blandt andet blevet kritiseret for at gå for hårdhændet til værks under anholdelser. - Vi skal blive bedre til at forklare, hvorfor politiet gør, som vi gør, siger rigspolitichefen.

Bagfra

Tekst: Karina Bjørnholdt og Anne Nyhus Haurum

Hvad betyder omtalen i tv-udsendelserne og artiklerne for tilliden til dansk politi?

- Det slår nogle skår i politiets brand og i hele vores tillidskontrakt, som vi har med samfundet, når vi får dårlig omtale. Vi skal altid være bevidste om, at tillidskontrakten mellem borger og politi konstant skal vedligeholdes. Tillid er ikke noget, der kommer af sig selv. Derfor skal vi også huske at holde os selv ud i strakt arm og spørge: Gør vi det godt nok? siger forbundsformand Heino Kegel og uddyber:

-Når det er sagt, synes jeg, at medierne har været helt urimelige over for vores medlemmer, ikke mindst i dokumentaren fra Vejle på DR1, som Politiforbundet også har klaget over. Generelt gør dansk politi det utroligt godt under svære vilkår.

Thorkild Fogde: Er der noget, du mener, man skulle have gjort anderledes fra ledelsens side under de kritiske mediestorme?

- Jeg kan godt forstå, at personalet nogle gange kan blive i tvivl, hvorvidt det er et udtryk for mistillid, når ledelsen er helt ubøjelig i forhold til at kommentere på verserende sager. Men vores ansatte har krav på at få deres handlinger bedømt grundigt, uafhængigt og upartisk i Den Uafhængige Politiklagemyndighed – DUP. Det er deres retssikkerhed – en nødvendig modydelse for, at vi beder dem løse opgaver, hvor deres liv og helbred kan være på spil, svarer Thorkild Fogde.

Vi skal blive bedre til at forklare

Rigspolitichefen uddyber:
- Det er den utroligt vanskelige balance, vi ser nogle gange i DUP-sagerne, hvor befolkningen på forhånd har besluttet sig for, at nogle af vores folk har gjort noget forkert, og så vil have ledelsen til at gå ud og kommentere. Det kommer vi aldrig til. Men vi vil gerne forklare generelt, hvorfor politiet gør, som vi gør. Det er noget af det, vi håber at kunne blive lidt bedre til, siger Thorkild Fogde.

Han mener, at ledelsen godt kan forklare om magtbarometer, proportionalitet og generelt om politiet uden at gå på kompromis med den enkelte kollegas krav på at få sin sag uafhængigt bedømt.

- Det er desuden supervigtigt for mig at slå fast, at vi har nultolerance over for trusler og chikane mod vores personale, uanset om det kommer fra kriminelle, eller fordi der er blevet pisket en stemning op om politiet, slutter han.