Nyhed

Rigspolitiet opgiver eller udskyder en lang række it-projekter

Rigspolitiet har cirka halveret antallet af igangværende eller kommende it-projekter, 20 sættes på pause, og 13 projekter skrinlægges helt. Ellers kan man ikke ressourcemæssigt følge med, oplyser Rigspolitiet. Justitsministeren kalder det bekymrende, men rettidig omhu, mens Politiforbundets formand ærgrer sig over, at politiet forsat må døje med utidssvarende it-systemer og vente uforholdsmæssigt længe på nye og bedre.

IT

Af Karina Bjørnholdt

 ”For at kunne nå i mål med de mest kritiske projekter, er det nødvendigt at prioritere i den samlede portefølje af it-udviklingsprojekter, så vi ikke sætter mere i gang, end vi har kapacitet til at levere på. Det betyder samtidig, at en række projekter må sættes på pause, mens andre ikke vil blive påbegyndt.”

Sådan siger Stig Lundbech, it-direktør i Rigspolitiet i en pressemeddelelse, som Rigspolitiet i dag har sendt ud.

Rigspolitiet har i et stykke tid været i fuld gang med revurdere den såkaldte projektportefølje, som indtil for nyligt talte 83 igangværende eller kommende it-projekter. Det fremgår også af den orientering, som justitsministeren i dag har fremlagt for Folketinget.

Projekterne, der gennemføres, er nu barberet ned til 45, som har en særlig forretningskritisk karakter. Det gælder blandt andet disponeringsplatformen POL-DISP og POL-Media, som er et system, der hjælper politiet med at håndtere den stadigt voksende mængde af video-, billede og lydfiler.

Endvidere vil 20 it-projekter bliver sat på pause og først blive prioriteret, når der er kapacitet til at gennemføre dem. Tidligst i 2024 og med en horisont på fire til syv år, inden de er gennemført.
Blandt projekterne, som udskydes, er en ny it-platform til teledata og en analyseplatform til screening og prioritering af hvidvaskunderretninger, udlæsning af fingeraftryk samt et projekt om rødlyskontrol.

13 projekter bliver ikke gennemført. Det drejer sig blandt andet om infrastruktur til WiFi-opdatering af Bifrost-software, understøttelse af fingeraftrykssøgning i Schengen Information System og nyt legitimationskort til politiansatte.

Dybt bekymrende

I Politiforbundet vækker udmeldingen stor bekymring.
- Politiet har i forvejen gamle og utidssvarende it-systemer. Nu bliver en bedre it-understøttelse forsinket – både POL-DISP og POL-Media – og andre it-projekter udskydes eller droppes helt.

Forældet it er virkelig en akilleshæl i dansk politi og til stor irritation i dagligdagen for vores medlemmer. Det digitale samfund buldrer derud af og venter ikke på, at politiet følger med, siger forbundsformand Heino Kegel.

I sin orientering til Folketinget finder justitsminister Peter Hummelgaard (S) Rigspolitiets it-situation for meget bekymrende. Han kalder det dog rettidig omhu, at Rigspolitiet så vidt muligt kun lukker projekter, hvor der i forvejen er investeret meget få eller ingen ressourcer.

”Med Rigspolitiets orientering står det klart, at det bliver et langt sejt træk, som ikke desto mindre er nødvendigt for at få skabt det fundament og de rammer, som politiet har behov for, for fremover at kunne agere som et moderne og digitalt politi.”, skriver Peter Hummelgaard.


Læs hele oversigt over politiets it-projekter her – hvilke gemmeføres, pauses eller droppes.

 

 

 

 

 

Emne