Nyhed

- Du bliver automatisk dygtig, hvis du får ro til fordybelse

DANSK POLITI har talt med to medarbejdere, der er del af det nye NSK. Begge mener, at en fælles efterforskningsenhed med specialiserede kræfter er en god ide, men de kan endnu ikke fornemme den fælles ånd på tværs af centre og enheder, som gerne skal opstå.

Arne og John NSK

- Du bliver automatisk dygtig, hvis du får ro til fordybelse

John NSK Vest
John Mortensen arbejder som efterforsker i NSK Vest. Foto: Privat

53-årige John Mortensen var tidligere en del af Særlig Efterforskning Vest (SEV), hvor han efterforskede organiseret kriminalitet. Siden 1. januar 2022 har hans arbejdsplads heddet NSK Vest, men de fysiske rammer, indholdet i arbejdet, chefen og kollegerne er de samme.

- Vi sidder stadig i de samme lokaler på politigården i Aarhus. Den største forandring er nok, at vi har fået en frugtordning og en kaffemaskine på etagen. Tidligere skulle jeg selv betale for min frugt og gå to etager ned for at hente en kop kaffe, griner John Mortensen, der glæder sig til, at NSK Vest i midten af 2025 kan flytte samlet til Hasselager lidt uden for Aarhus, for i dag er efterforskerne spredt over tre lokationer i Aarhus, Silkeborg og Randers.

- Det giver altså noget at være samlet i forhold til sparring og vidensdeling, siger han.

En samlet efterforskningsenhed giver mening
Ved nærmere eftertanke kan John Mortensen godt mærke, at han arbejder i en ny politienhed.

- Jeg synes, vi har fået en nemmere adgang til CØK (tidligere SØIK) og især til deres sporingsgruppe, som blandt andet hjælper os med at finde frem til bankkonti, kryptovaluta og både og biler, som de kriminelle gemmer i udlandet. Da jeg var i SEV kunne vi også godt få hjælp, men det er blevet meget nemmere nu, og vores kolleger i CØK kommer også på besøg, fortæller han.

Helt generelt mener John Mortensen, at den politiske ide om en politienhed, der samler landets mest specialiserede efterforskere, anklagere og andre kompetencer, er en rigtig god ide.

- Jeg ved fra min tid i SEV, at det gør en kæmpe forskel at have ro og tid til at fordybe sig i de her tunge og komplicerede sager. Den mulighed har man jo slet ikke i en politikreds, hvor man som efterforsker også lige bliver sendt til grænsen, til en fodboldindsats eller en drabsefterforskning, inden man kan vende retur til de sager, man sad med. Det er jo sådan, at man automatisk bliver dygtig til de ting, man får mulighed for at fordybe sig i. Desuden er det motiverende. Jeg er utroligt glad for mit arbejde, uanset om min arbejdsplads hedder SEV eller NSK, siger John Mortensen.

---

- Det føles ikke som én samlet politienhed

Arne NSK Ejby
Arne Storgaard Rasmussen arbejder som efterforsker i Skattegruppen i CØK under NSK. 

Arne Storgaard Rasmussen er efterforsker i Skattegruppen i Center for Økonomisk Kriminalitet (CØK) – det tidligere SØIK. I august sidste år flyttede han og hans kolleger i CØK til Ejby ved Glostrup fra den tidligere adresse på Vesterbro i København.

Udover at den 55-årige efterforsker nu bliver nødt til at tage bilen på arbejdet frem for toget, har flytningen til NSK ikke haft nogen påvirkning af hans arbejde indtil videre.

- Jeg oplever ikke, at flytningen til NSK har styrket samarbejdet og relationen med andre afdelinger. I Skattegruppen er vi fortsat, som vi plejer. Jeg havde egentlig glædet mig til at blive en del af en ny enhed, som havde mere karakter af en politikreds, men det føles endnu ikke som en politikreds eller som en samlet enhed, siger Arne Storgaard Rasmussen.

Tænk det sociale ind i indretningen
Han savner fælles lokaler i Ejby, da han ikke synes, at de nuværende understøtter den samhørighed, som gerne skal dannes i en ny politienhed.

- Der mangler nogle mødelokaler, som kan rumme en større gruppe mennesker, og hvor man kan tale sammen i fortrolighed om de sager, man sidder med. Hvis vi for eksempel skal holde møde med vores ”søstergrupper”, kan det kun ske i kantinen. Men kantinen er lidt en banegård med gennemgang af utroligt mange mennesker – også udefrakommende gæster. Det fungerer simpelthen ikke. Et auditorium eller lignende ville virkelig gøre en forskel, mener Arne Storgaard Rasmussen.

Han efterlyser også områder, hvor man socialt kan mødes på tværs af afdelinger. Igen er medarbejderne henvist til kantinen, som med dårlig akustik og indretning alene er indrettet til bespisning af mange mennesker på samme tid, ifølge Arne Storgaard Rasmussen.

- Jeg synes, at etableringen af NSK er en god ide, men hvis man ønsker at skabe en sammentømret enhed, der samarbejder på tværs, skal man ikke kun bygge kontorer, men i høj grad også indtænke gode fællesfaciliteter i de fysiske rammer, siger efterforskeren.