Nyhed

Arbejdsmiljø

Vemodigt farvel til Station City, der er ramt af skimmelsvamp

Et svært skimmelsvampsangreb, som har gjort flere medarbejdere syge, har tvunget Københavns Politi til at rømme Station City et år før de oprindelige udflytningsplaner. I uge 7 blev de sidste flyttekasser pakket som del af en stor logistisk flytte-operation til midlertidige placeringer af de omkring 435 medarbejdere. - Det har virkelig været vemodigt for mange, selvom alle godt kan se, at det er den rigtige løsning, siger Kira Fun Mosbæk-Nielsen, der er arbejdsmiljørepræsentant på stationen.

Station City1

Tekst og foto: Karina Bjørnholdt

Station City2
Når en politistation skal pakkes sammen og flyttes, kræver det noget mere sikkerhed end ved en normal flytning. Eksempelvis i forbindelse med våben, koster, it og fortroligt materiale. - Der er blevet iværksat en decideret operationsplan for flytningen, hvor sikkerheden har været et parameter, fortæller pi. Lars-Ole Lindholm Karlsen

Store gule flyttebiler holder parkeret foran Station City på Halmtorvet på Vesterbro. Ud af bygningen, der har fungeret som politistation siden 1994, slæber flyttefolk på kasser, hæve-sænkeborde og kontorstole. Sidste etape af en lynflytning af de cirka 435 medarbejdere på politistationen er i gang, efter at der er konstateret større koncentrationer af skimmelsvamp på flere af bygningens otte etager.

Det har været en større logistisk øvelse at flytte ud – og ind på midlertidige lokationer. Det fortæller politiinspektør Lars-Ole Lindholm Karlsen, der er centerchef for Alment Beredskab i Københavns Politi.
Han har ledet flytningen af beredskabet fra Station City til Bellahøj Station og den rokade, der har været nødvendig på Station Bellahøj for at gøre plads til Beredskabet. Politiet lukker aldrig helt ned, og derfor har driften skullet køre upåvirket videre, selvom flytningen var i fuld gang.

- Der er blevet iværksat en decideret operationsplan for flytningen, hvor vi har indtænkt alle mulige scenarier for, hvordan vi stadigvæk kunne drifte, også selvom der skulle ske en større uforudset hændelse på selve dagen for flytningen. Sikkerheden har også været et parameter i forbindelse med flytningen. For eksempel af vores delingsmateriel og de personligt udleverede våben, koster og it, fortæller Lars-Ole Lindholm Karlsen.

Station City5_skimmel
Skimmelsvampsgevækst på gulvet på Station City

De omkring 230 medarbejdere i beredskabet flyttede til Station Bellahøj i begyndelsen af februar.
- Hér er vi blevet mødt med stor forståelse og fleksibilitet. Efterforskerne på Bellahøj er rykket op på 1. og 2. sal, så vores beredskabsfolk kan være i stuetagen. Selvfølgelig giver det nogle udfordringer, når så mange ekstra folk skal deles om de samme kvadratmeter, om toilet- og omklædningsfaciliteter og så videre, men heldigvis er det jo midlertidigt, siger politiinspektøren med henvisning til, at det allerede var besluttet og planlagt, at Station City med udgangen af 2024 ikke længere skulle være politistation.

Hovedpine og irriterede luftveje

Bygningen, der har huset Københavns Politi gennem snart 30 år, var ikke længere tidssvarende, og der har gennem årene været løbende problemer med indeklimaet – herunder skimmelsvamp i mindre forekomster.
Men i løbet af 2023 tog indeklimaproblemerne for alvor fart. Flere og flere klagede over irritation i øjne, næse og luftveje. De fik hovedpine, hostede og var trætte. Nogle måtte sygemelde sig, og en enkelt har efterfølgende fået konstateret nedsat lungefunktion efter et længere sygdomsforløb.
Det fortæller Kira Fun Mosbæk-Nielsen, der er politiassistent og arbejdsmiljørepræsentant for Afdeling for sagsbehandling.

- Der blev taget prøver for skimmelsvamp inden sommerferien sidste år. I efteråret kom resultatet, og det viste, at der var fundet skimmelsvamp i vores afdeling. Vi rokerede hurtigt rundt, og to sektioner blev i den forbindelse flyttet til Station Amager, så ingen skulle sidde på 4. sal. Det var dog stadig nødvendigt at hente sine sager på etagen, hvor der var konstateret skimmelsvamp, beskriver Kira Fun Mosbæk-Nielsen.

Skimmelsvamp på arbejdspladsen: En arbejdsbetinget lidelse

Udsættes man for skimmelsvamp på sin arbejdsplads og udvikler mén deraf, er der tale om en arbejdsbetinget lidelse og ikke en arbejdsskade. Det skyldes, at det er noget, man har været udsat for gennem længere tid.

Det fortæller arbejdsmiljøkoordinator i Københavns Politiforening, Jesper Storgaard.

- Derfor er alle blevet vejledt om at gå til egen læge, hvis de har været udsat for skimmelsvamp og følt gener deraf for at få undersøgt, om de har udviklet skimmelsvampsallergi, siger han.

I Københavns Politi har man dog valgt også at anmelde episoderne som en arbejdsskade, selvom den senere vil blive afvist i arbejdsskadesystemet. Det skal sikre kredsen et overblik over, hvor mange medarbejdere der har været udsat for skimmelsvampen - også hvis de på sigt skulle udvikle varige mén.

Skimmelsvamp på flere etager

Yderligere undersøgelser viste dog, at de medarbejdere, der var blevet flyttet fra Afdelingen for visitation og Afdeling for sagsbehandling til andre dele af Station City, stadig sad i skimmesvampsramte lokaler. Skimmelsvampen var på flere etager. I det omfang det kunne lade sig gøre, blev folk tilbudt hjemmearbejde eller at rykke ind på Københavns politigård.

Da DANSK POLITI var forbi i uge 7, i den nu næsten tømte station, var der en umiskendelig ram lugt af fugt og skimmelsvamp i flere afskærmede lokaler og tydelige spor af fugtindtrængning på flere etager.
- Og se den der gevækst, hvad mon det er, spørger Kira Fun Mosbæk-Nielsen og peger ned på linoleumsgulvet, hvor et mindre månelandskab har taget form.

Imponeret over eksekvering

Udlejer af bygningen vurderede, at man ikke kunne sanere for skimmelsvamp, samtidigt med at politistationen var i brug. Derfor blev der behov for den hurtige udflytning og midlertidige genhusning, inden de oprindelige flytteplaner kan sættes i værk i begyndelsen af 2025.

- Forandringer – især pludselige – tages jo meget forskelligt af folk, og derfor har reaktionerne også været forskellige. Vi har fra ledelsens side haft stor fokus på at få forklaret, hvorfor det er nødvendigt med en udflytning før tid, og hvad der fremadrettet ville komme til at ske, siger politiinspektør Lars-Ole Lindholm Karlsen. 

- Men da der først lå en plan klar, er jeg ret imponeret over, hvor gode vi er i organisationen til at eksekvere og løse uforudsete problemer undervejs – lige fra de enkelte medarbejdere i Center for alment beredskab over Koncern IT, Coor, Facility Management med flere. Reelt har vi kun haft siden årsskiftet – seks uger – inden det hele skulle være flyttet og oppe at køre andre steder, konstaterer Lars-Ole Lindholm Karlsen.

Station City4_TR_ARM
Tillidsrepræsentant i beredskabet på Station City, Jens Christian Terp (th),  arbejdsmiljørepræsentant i Afdeling for sagsbehandling ,Kira Fun Mosbæk-Nielsen, og arbejdsmiljøkoordinator i Københavns Politiforening, Jesper Storgaard, fortæller, at det for mange har været et vemodigt farvel til Station City, der har haft til huse på Halmtorvet på Vesterbro siden 1994. Alle er dog enige om, at det var helt nødvendigt at fremskynde flytningen, da stationen er hårdt ramt af skimmelsvamp. 
 

Trængsel og udfordret arbejdsdag

Tillidsrepræsentant i beredskabet på Station City, Jens Christian Terp, fortæller, at der naturligvis opstår nogle knaster, når man flytter et stort beredskab med tre vagthold hen på en station, der selv tæller tre vagthold.

- Hvis målet fra ledelsen har været, at driften ikke må blive berørt, er flytningen gået godt, for vores beredskabsfolk er utroligt robuste og vant til større og pludselige organisatoriske ændringer. Men der er da frustrationer, for faciliteterne på Bellahøj er jo ikke dimensioneret til at huse over 200 flere medarbejdere, og hverken trænings- eller badefaciliteterne er blevet udbygget, siger Jens Christian Terp.

Dertil kommer, at mønstringen foregår på Bellahøj, men at Station City-beredskabet kan ske at tilbringe så godt som hele vagten i deres biler, fordi de skal patruljere og være synlige på Amager eller andre steder, som er Station Citys område.

- Det tager meget fra det sociale, når kollegerne ikke kan køre ind og holde pause på Bellahøj sammen med deres kolleger, men skal køre til Artillerivej, hvor der er stillet et lokale til rådighed, siger tillidsrepræsentanten.

Jens Christian Terp tilføjer dog, at kollegerne jo godt kan forstå, at den fremskyndede udflytning var helt nødvendig.
- Men arbejdsdagen kan godt blive udfordret alligevel, sige han.

Station City3_Lars_Ole
- Vi er meget bevidste om at få skabt en så god hverdag som muligt for vores folk, nu hvor selve flytningen er vel overstået, siger pi. Lars-Ole Lindholm Karlsen.

Fokus på at tilrette undervejs

Politiinspektør Lars-Ole Lindholm Karlsen fortæller, at nu hvor den praktiske del af flytningen nu er vel overstået, handler det netop om at få dagligdagen til at fungere for det nu sammenbragte beredskab, og at der er fuld fokus på at få hverdagen til at køre så godt som det overhovedet er muligt. Blandt andet er praksis omkring Amager-patruljerne nu er blevet justeret, så alle har mulighed for at køre til Station Bellahøj for at spise, skrive sager med videre.

- Vi er meget bevidste om at det er en stor forandring for vores folk, og vi skal være gode til at lytte og tilrette de bump, vi møder under vejs, så hverdagen bliver så god som overhovedet mulig, og vi får et rigtig godt alment beredskab anno 2024, siger politiinspektør Lars-Ole Lindholm Karlsen.

Gentager øvelsen om et år

Kira Fun Mosbæk-Nielsen er mere begejstret over Afdelingen for visitation og Afdeling for sagsbehandlings midlertidige lokaler på Rentemestervej i København NV.
- Det er nyt og moderne og med gode kantineforhold. Til gengæld er det store kontorlandskaber, som vil kræve nogle nye rutiner af os i forhold til støj, mens vi er der, forudser hun.

I 2025 flytter hendes afdeling permanent ind på Station Bellahøj, mens dele af beredskabet (beredskab Nord) skal forblive på Bellahøj, mens beredskab Syd skal til Toftegårdsplads i Valby, hvor Københavns Politis færdselsafdeling i forvejen har til huse.

- Om et års tid gentager vi hele øvelsen igen med at pakke ned og ud igen, smiler politiinspektør Lars-Ole Lindholm Karlsen skævt.

 

Station City7_kontorrydning
Da fagbladet DANSK POLITI er på besøg i uge 7, er der kun få medarbejdere tilbage på stationen, som er ved at pakke de sidste ting ned på kontorerne. - Det er faktisk lidt spooky, så tomt her er nu, siger tillidsrepræsentant Jens Christian Terp.

Spooky og vemodigt

Jens Christian Terp og Kira Fun Mosbæk-Nielsen tager en sidste runde på Station City. Få medarbejdere er i færd med at pakke deres kontorer ned. På gangene står der whiteboards og flyttekasser og venter på at båret ned til flyttebilerne.

- Det er faktisk lidt spooky, så tomt her er nu. Tænk på, at der har været folk døgnet rundt i den her bygning siden 1994. Der har altid været liv og lys tændt, siger Jens Christian Terp.

- Vi skulle have fejret 30-års jubilæum til sommer for Station City. Det er da lidt vemodigt, at vi ikke kom til at sige pænt farvel til vores politistation, siger Kira Fun Mosbæk-Nielsen.

- Lad os tage elevatoren for sidste gang, siger Jens Christian Terp og trykker på knappen.