Nyhed

Mindre tid på grænsestregen giver frihed til mere politifaglighed

Til maj er det et år siden, at den midlertidige grænsekontrol ændrede karakter. Færre bundne indrejsekontroller har frigivet ressourcer til, at Udlændingekontrolafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi (UKA Vest) kan arbejde mere analysebaseret og proaktivt i bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet. Der blevet mere plads til politifagligheden.

baglandspatrulje_bil

Der er blevet mere plads til politifagligheden i UKA, efter at grænsekontrolindsatsen er blevet omlagt. Færre bundne indrejsekontroller har frigivet ressourcer til, at man kan arbejde mere analysebaseret og proaktivt.

Tekst og foto Karina Bjørnholdt

Før 12. maj 2023 brugte UKA Vest omkring to tredjedele af sine ressourcer på at standse og kontrollere trafikanter ved de bemandede grænseovergange mellem Danmark og Tyskland. Den resterende tredjedel blev brugt på opgaver som patruljering i grænselandet – de såkaldte baglandspatruljer – på efterforskningen med videre.

I dag, knap et år efter man fra politisk side omlagde grænsekontrolindsatsen, er fordelingen af ressourcerne omvendt. Det fortæller politidirektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, Frits Kjeldsen:

- Den midlertidige grænsekontrol er fortsat en politiopgave, vi skal løse, og den kan løses på mange forskellige måder. I den nuværende situation laver vi stadigvæk stikprøvekontroller, men den politiske binding på, hvor mange borgere vi hver dag skal standse og kontrollere ved grænsen, er blødt op. Det er positivt, da det tidligere kontroltryk krævede mange ressourcer, og vi fik kritik fra særligt pendlerne, der var trætte af lange køer ved grænsen. Så der er tilfredshed på både de indre og ydre linjer med omlægningen af grænsekontrollen, siger han. 

Analysekraften er styrket

Frits_Kjeldsen
Der er tilfredshed på både de indre og ydre linjer med omlægningen af grænsekontrollen, fortæller politidirektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, Frits Kjeldsen.

I stedet har UKA Vest, der har til huse i Padborg, brugt de frigivne ressourcer på at styrke indsatsen mod den grænseoverskridende kriminalitet. Eksempelvis er der kommet flere årsværk i Efterretnings- og Analyseenheden (EAE), antallet af observatører er vokset, og der er investeret i mere teknologi til dataindsamling. Blandt andet i form af automatisk nummerpladegenkendelse (ANPG), der nu er i alle af politikredsens uniformerede patruljebiler. Kredsen tæller desuden et antal stationære ANPG-anlæg, flere er på vej, ligesom der satses på yderligere indkøb og brug af droner til overvågning og dataindsamling på grænsen. 

- Vi har med andre ord styrket vores analysekraft gevaldigt og arbejder nu mere databaseret i forbindelse med vores indsatser mod den grænseoverskridende kriminalitet. Vores baglandspatruljer har for eksempel adgang til et patruljeoplæg, inden de kører ud, baseret på data og efterretninger, så de er bedre klædt på til, hvad de skal holde øje med i løbet af vagten, fortæller Frits Kjeldsen.

De mange data, der hver dag strømmer ind til UKA Vest, er dog væsentligt flere, end der er medarbejdere til at analysere. Derfor er næste skridt at få investeret i teknologisk understøttelse, der kan hjælpe kredsen med nemmere at spotte kørselsmønstre og lignende, der kan benyttes i bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet. 

UKA Vest:
  • Beliggende i Padborg.
  • Cirka 300 medarbejdere, fordelt på politifolk, kadetter og civile. 
  • Hovedopgaver: Bekæmpelse af kriminalitet i grænseområderne, grænsekontrol, analyse og samarbejde med andre myndigheder.
  • Understøtter de øvrige politikredse i forbindelse med grænseoverskridende kriminalitet/udenlandske gerningspersoner.
  • Har et nationalt moniteringsansvar – det vil sige, at det er UKA Vest, der har ansvaret for at have overblikket over tendenser og mønstre i forhold til menneskehandel, og har sammen med UKA Vest i Haderslev moniteringsansvaret for omrejsende kriminelle grupperinger. 
  • Omlægning af grænsekontrollen har medført: 
    • Færre indrejsekontroller.
    • Styrket kriminalitetsbekæmpelse gennem efterforskning, analyser og operative indsatser.
    • Oprettelse af to nye enheder: UKA NV i Esbjerg (operativ enhed) og UKA Vest – Særlig enhed for proaktiv efterforskning i Haderslev.

Plads til initiativsager

Jan Rasmussen er fungerende vicepolitiinspektør i Afdelingen for Analyse og Tværgående Opgaver (ATO) i UKA Vest. Han bekræfter, at omlægningen af grænseindsatsen har bevirket, at ressourcerne nu kan kanaliseres derhen, hvor de i højere grad giver politifaglig mening, som han udtrykker det.

- ATO støtter særligt den operative del her i Padborg med analysebaserede patruljeoplæg. Der er også rum til, at patruljerne selv tager et initiativ i forhold til at bringe udenlandske køretøjer til standsning for nærmere kontrol. Af samme grund ser vi også en del initiativsager efter, vi har omlagt grænseindsatsen, siger Jan Rasmussen og tilføjer:

- Det et en positiv forandring i vores opgaveløsning, og den er også taget vel imod. Vi har dog mange assistancer fra andre kredse samt en del gennemstrømning af medarbejdere i den operative sektion. Derfor er det vigtigt for os ledere at få gentaget fortællingen om, at vi nu arbejder anderledes og mere evidensbaseret, siger vicepolitiinspektøren.

Mere spændende at patruljere

Tjek af udenlandsk tog
Der skal stadig tjekkes pas og passagerer, når der ruller udenlandske tog ind på Frøslev Station, men efter omlægningen af grænsekontrollen, er der kommet mere tid til at køre baglandspatruljer.

En af dem, der kan mærke, at opgavefordelingen er blevet anderledes, er Carsten, der har været politikadet i godt og vel et år. Han ønsker ikke at få sit efternavn i fagbladet. 

- Før omlægningen var det en bunden opgave at køre hen til de små, ubemandede grænseovergange, som vi har en del af, og sidde og observere i 15 minutter. Jeg har aldrig oplevet, at der er kommet noget som helst relevant ud af det, siger Carsten. 

Han understreger sin pointe ved at pege ud af forruden på patruljebilen. En enlig hundelufter kommer fredeligt gående på en smal grussti, der løber mellem nogle huse. Stien fører ind i Tyskland og er dermed en grænseovergang.

- Nu er der heldigvis kommet mere tid til at køre baglandspatrulje og til selv at tage initiativ til, hvor vi kører hen i den zone, vi dækker. Med vores lokalkendskab ved vi jo, hvor der sker lidt mere end i Padborg, siger Carsten.

Han fortæller, at en del af hans opgaver stadigvæk er at kontrollere pas hos rejsende, der kommer til Frøslev Station med tog fra Tyskland, samt stikprøvekontroller ved de bemandede grænseovergange. 

- Det er blevet mere spændende at køre baglandspatrulje – det minder i højere grad om almindelig patruljering, selvom vores fokus her i UKA primært er på udenlandske biler og borgere, siger politikadetten.

To nye UKA-enheder

Tilbage på UKA Vest-stationen i Padborg fortæller politidirektør Frits Kjeldsen, at den styrkede indsats mod den grænseoverskridende kriminalitet også har medført, at Syd- og Sønderjyllands Politi har oprettet to nye UKA-enheder. Det har netop kunnet lade sig gøre, fordi omlægningen af grænsekontrollen har frigivet ressourcer til at styrke kriminalitetsbekæmpelsen.

Den ene enhed (UKA NV) har operativ karakter, a la baglandspatruljen i Padborg, og åbnede den 1. oktober 2023 i Esbjerg. Placeringen er valgt, fordi Esbjerg har ”blå grænse” til England via færgetrafik, og fordi området tæller nogle af Danmarks største sommerhusområder, og dermed jævnligt er plaget af omrejsende kriminelle grupperinger. 

Den anden enhed, UKA Vest – Særlig enhed for proaktiv efterforskning – åbnede ligeledes den 1. oktober sidste år. Her er fokus udelukkende på proaktiv efterforskning.
Læs også: De hjælper kredsene med at få skovlen under udenlandske kriminelle.

- Vi er rigtig godt på vej med omstruktureringen og ændringerne i opgaveporteføljerne, men vi er ikke helt i mål endnu, siger Frits Kjeldsen. 

Han henviser blandt andet til, at der stadig mangler nogle teknologiske løsninger, der kan understøtte opgaveløsningen. 

UKA Vest som DR-serie

”Grænsepolitiet” er navnet på en ny DR-serie, som giver et indblik i arbejdet i UKA Vest. 

Et kamerahold har i flere måneder fulgt en række medarbejdere i udlændingekontrolafdelingen. 
I seks afsnit bliver seerne klogere på arbejdet med grænsekontrollen ved selve grænseovergangene, i de internationale tog og indsatserne for at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. 

Første afsnit blev vist på DR1 den 4. april. Hele serien kan streames på DR TV.

 

Hurtigere afklaring om tjenestested

Selvom de operative arbejdsopgaver i UKA Vest nu i højere grad minder om at køre ”almindelig” patrulje i et patruljecenter, og der er øget mulighed for at bringe politifagligheden i spil, er akilleshælen stadigvæk den geografiske placering i Padborg i forhold til rekruttering af medarbejdere. Derfor har politikredsen flere tiltag i støbeskeen. 

- Vi vil blandt andet gerne kunne tilbyde mere gennemsigtighed til de politistuderende, der får tjenestested i vores kreds. At kunne fortælle dem tidligere, hvor de skal begynde i kredsen. Kendskab til udlændingesagers behandling er en vigtig kompetence hos os, og lige nu har vi en turnuslængde på maksimalt halvandet år i UKA – vi arbejder på at få turnuslængden længere ned, så den nærmer sig et år, siger politidirektør Frits Kjeldsen og uddyber: 

- At kende deres første tjenestested vil give dem mulighed for at lede efter bolig i nærheden, så de ikke får de her lange pendlerafstande, som man risikerer i en stor geografisk kreds som vores.

Politidirektøren håber også på sigt at styrke den lokale andel af unge, der rekrutteres direkte til politikredsen, hvis de gerne vil være politibetjente og ønsker at forblive i landsdelen efter endt uddannelse.

- Det gælder om at tiltrække de unge, inden de forsvinder ud af vores landsdel for at læse i de større byer, for så bliver mange af dem bosiddende dér, siger Frits Kjeldsen. 

Fortsat behov for assistance

De jyske politikredse og Fyns Politi sender stadig assistancefolk til Padborg, selvom grænseindsatsen er omlagt. Og det vil fortsat være nødvendigt, så længe der mangler politifolk i dansk politi, forudser Frits Kjeldsen. 

Han er dog ikke fortaler for den model, da det arbejdsmæssigt ikke er optimalt for hverken de afgivende kredse eller for Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Men da dansk politi i øjeblikket er i underskud af både polititjenestemænd og politikadetter i forhold til det optag, der er politisk besluttet, kan det ikke være anderledes, konstaterer politidirektøren.

Lys forude?

Ole_Stenshøj
Formands for Syd- og Sønderjyllands Politiforening, Ole Stenshøj, fortæller, at kredsen faktisk oplever en stigning i UKA-medarbejdere, der beder om at få forlænget deres turnus i afdelingen. 

Måske glimter der alligevel et lille lys for enden af den mørke rekrutteringstunnel? 

I hvert fald kan formand for Syd- og Sønderjyllands Politiforening, Ole Stenshøj, fortælle, at politikredsen for tiden oplever en stigning i UKA-medarbejdere, der beder om at få forlænget deres turnus i afdelingen. 

- Jeg tror, det er en kombination af de nye og bedre fysiske rammer, UKA Vest indviede sidste år, og at opgaverne nu taler mere direkte ind i politifagligheden, siger Ole Stenshøj.

Frits Kjeldsen er enig:

- Jeg tror også, det skyldes, at medarbejderne føler sig hørt. Den ændrede grænsekontrol og de nye arbejdsgange er en model, som de selv er kommet med input til, og som vi som kreds har bragt videre til politisk niveau, hvor der heldigvis også har været lydhørhed, siger politidirektøren. 

 

UKA ØST: Mere faglig frihed og flere forbrydere i nettet

Grænsekontrolindsatsen er også ændret ved den såkaldte ”blå grænse” i Rødby Havn. Færre bundne indrejsekontroller har betydet, at der er kommet et større råderum til målrettede, politifaglige indsatser både i UKA Kontrolsektion og UKA Efterforskning i Rødby Havn. Efterforskningen, der arbejder fremadrettet med primært fokus på omrejsende kriminelle grupperinger, er desuden blevet ”væsentligt styrket” med flere politifolk, som er overflyttet fra grænsestregen. Det fortæller Bjarne Møller, der er tillidsrepræsentant i UKA Øst.

- Der er kommet en større grad af motivation og arbejdsglæde i både kontrolsektionen og efterforskningen, fordi der er kommet en større politifaglig fleksibilitet i opgaverne. I kontrolsektionen kan man i højere grad sætte målrettede kontrol­indsatser i værk, baseret på data og efterretninger, og vi opnår rigtigt gode resultater i vores efterforskning. Vi fanger populært sagt forbryderne, siger Bjarne Møller. 

Han oplyser, at UKA Øst også har fået tilgang af kolleger fra de sjællandske kredse og NSK. De efterforsker i egne kredse, men hører under UKA Øst. Den 1. april åbnede desuden en sektion af UKA Efterforskning i Vordingborg. Tanken er efterfølgende at samle hovedparten af efterforskningssektionen på en større lokation på Sydsjælland. Formålet er blandt andet at gøre det mere geografisk attraktivt at søge UKA Efterforskning.