Nyhed

De hjælper kredsene med at få skovlen under udenlandske kriminelle

En ny, særlig enhed i Haderslev efterforsker proaktivt den grænseoverskridende kriminalitet. Her er både tiden, teknologien og kompetencerne til at hjælpe de jyske politikredse og Fyn med at optrevle udenlandske kriminelle grupperinger.

søren_Schlaikjer

- Vi er ikke 14 generalister, men 14 specialister med hver vores force, der supplerer hinanden, fortæller politikommissær Søren Schlaikjer, der er leder af UKA Vest - Særlig enhed for proaktiv efterforskning.

Tekst og foto Karina Bjørnholdt

På loftsetagen på politistationen i Haders­lev er der rykket nye beboere ind. De gennemrenoverede lokaler med loft til kip, sorte loftsbjælker og kridhvide vægge huser UKA Vest – Særlig enhed for proaktiv efterforskning. Enheden tæller politikommissær og leder Søren Schlaikjer, en fagkoordinator, 10 politiuddannede efterforskere og to civile efterforskere. 

- Vi er ikke 14 generalister, men 14 specialister med hver vores force, der supplerer hinanden. Fagligheden er helt i top, og vi har ressourcerne og teknologien til massiv understøttelse af politikredsene, når de for eksempel står med sager, hvor det er omrejsende kriminelle, der er på spil i flere kredse samtidigt. Vi kan med andre ord tage det første stød i efterforskningen for kredsene, forklarer politikommissær Søren Schlaikjer.

Fanget på overvågning

Enheden beskæftiger sig med alt fra menneskehandel, menneskesmugling og omrejsende kriminelle grupperinger til indsmugling af narko og varer med høj beskatning – typisk cigaretter og spiritus. UKA Vest – Særlig enhed for proaktiv efterforskning slog dørene op den 1. oktober sidste år som led i en styrket bekæmpelse af den grænseoverskridende kriminalitet. Tidligere var det hver enkelt politikreds, der efterforskede udenlandske kriminelle grupperinger i egen kreds, men nu er det altså muligt at rekvirere bistand fra UKA Vest i Haderslev.

Politikommissær Søren Schlaikjer kan allerede nævne flere eksempler på, at den proaktive efterforskning har båret frugt.

- Et godt eksempel er fra februar, hvor vi som led i vores proaktive efterforskning overvågede nogle udenlandske personer via droner, som vi havde under mistanke for berigelseskriminalitet. Dronen optog personerne på fersk gerning, da de var i færd med at stjæle værktøj fra en varebil. Det foregik i en by i Midt- og Vestjyllands politikreds, vi fik adviseret kredsen, og en patrulje kunne køre hen og anholde gerningsmændene, beretter Søren Schlaikjer.

Han fortæller endvidere, at man på kontoret i Haders­lev har mulighed for at følge med live via et såkaldt downlink, når observatørerne anvender droner. 

- Det har vi blandt andet benyttet under en efterforskning af omfattende indsmugling af kokain, hvor vi havde planlagt en anholdelsesaktion, siger Søren Schlaikjer.

Vi kan ofte komme et spadestik dybere med vores efterforskning, end kredsene selv har ressourcer til – måske finder vi endda frem til en bagmand, hvor man tidligere kun har taget mange af de ”små fisk”, der udfører det beskidte arbejde.
Politikommissær Søren Schlaikjer

Analyser eller henvendelser 

Det er forskelligt, hvordan enheden får nys om mistænkelige personer, mønstre eller andet, de bør se nærmere på. Nogle gange er det via oplæg fra Grænseanalyseteamet (GAT) i Padborg, bygget på analyser af data og efterretninger. Andre gange beror det mere på tilfældigheder. 

Et eksempel på sidstnævnte stammer fra Nordjylland, hvor en borger anmeldte et mistænkeligt køretøj ved en landejendom. Det viste sig, at der var tale om en udlejningsbil lejet af to rumænere, og Nordjyllands Politi besluttede at række ud efter hjælp fra UKA Vest – Særlig enhed for proaktiv efterforskning.

- I samarbejde med politikredsen holdt vi gennem længere tid øje med rumænerne. Det viste sig, at de stod bag en række tyverier af GPS-enheder fra landbrugsmaskiner til over fire millioner kroner, mens de var i Danmark. Det lykkedes dem at flygte ud af landet, men vi fik dem efterfølgende anholdt og hjemtaget til strafforfølgelse, fortæller Søren Schlaikjer og fortsætter:

- Vi kan ofte komme et spadestik dybere med vores efterforskning, end kredsene selv har ressourcer til – måske finder vi endda frem til en bagmand, hvor man tidligere kun har taget mange af de ”små fisk”, der udfører det beskidte arbejde.

Politikommissæren nævner en anden sag, hvor enheden holdt øje med en albansk smykketyv i forbindelse med en større indbrudsbølge i Esbjerg. De havde nemlig mistanke om, at han var bestilt til arbejdet – og ganske rigtigt kunne man senere skride til anholdelse af flere personer, der stod i ledtog med ham.

Alle har aktivt valgt enheden til. Det er et kæmpe plus for motivationen og gejsten, som er helt i top. 
Politikommissær Søren Schlaikjer

Mobile efterforskere

Efterforskerne i Haderslev har også mulighed for at rykke ud i kredsene for en kortere periode, hvis det giver mening i den indledende fase af en sag.

- Vores efterforskning må maksimalt vare to-tre måneder, medmindre der er aftalt andet. Herefter skal sagen overgives til den kreds, hvor den hører hjemme – eventuelt til NSK Vest, hvis det viser sig, at der er tale en større sag eller store mængder af for eksempel narkotika. Er flere kredse involveret, fordi samme gerningsperson eller gruppe har været på et tyvetogt gennem Jylland eller lignende, er det på chefpolitiinspektør-niveau, det afgøres, hvilken kreds der følger sagen til dørs, forklarer Søren Schlaikjer.

Politikommissæren kalder det for en unik og lærerig opgave at have været med til at bygge en ny enhed op. Han har været med i alle beslutningsprocesserne undervejs og har selv sammensat og ansat sit hold. 

- Alle har aktivt valgt enheden til. Det er et kæmpe plus for motivationen og gejsten, som er helt i top, siger Søren Schlaikjer.

Spændende opgaver

Én af dem, der har søgt og fået en efterforskningsstilling i Særlig enhed for proaktiv efterforskning, er Brian Lund. Han har gennem 20 år arbejdet med rocker- og bandekriminalitet i Københavns Vestegns Politi, men han skiftede kreds for at komme tættere på sin familie. 

- Jeg søgte den her enhed på grund af opgaveporteføljen, som jeg synes er ret spændende. Jeg har lang erfaring med proaktiv efterforskning i forbindelse med bande-, narko- og våbenkriminalitet, som jeg har beskæftiget mig med på Vestegnen. Her i Haderslev får jeg også mulighed for at arbejde med grænserelaterede opgaver og udenlandske samarbejdspartnere, siger Brian Lund. 

Det proaktive politiarbejde er en effektiv måde at sætte ind over for berigelse, menneskehandel, narko- og våbensmugling
Brian Lund, efterforsker

Proaktivt politiarbejde er vejen frem

Han fortæller, at han og kollegerne i opstartsfasen har skullet finde ud af alt det praktiske, men også det politimæssige i forhold til snitfladerne mellem politikredsene, deres anklagemyndigheder, udenlandske samarbejdspartnere med videre. At han arbejder inden for et område, der har stor, politisk bevågenhed, trives Brian Lund fint med: 

- Får vi succes, bør man indtænke at oprette flere afdelinger af vores slags på landsplan vedrørende grænseoverskridende kriminalitet. Det er et område, der fylder meget, og det proaktive politiarbejde er en effektiv måde at sætte ind over for berigelse, menneskehandel, narko- og våbensmugling, siger Brian Lund og uddyber:

- Til trods for, at både NSK Øst og Vest og de enkelte politikredse i Danmark allerede gør en stor indsats, er der stadig en stor del af disse kriminalitetsformer, der ikke bliver efterforsket, og som kunne ”samles op” i sådanne afdelinger.