Forebyggelse

Voldtægt: - Kan vi forebygge bare én af de her tragiske hændelser, har vi nået det, vi ville

Andelen af personer, der oplevede at være ofre for voldtægt eller voldtægtsforsøg var på det højeste niveau nogensinde i 2021, ifølge seneste offerundersøgelse. Også i Midt- og Vestsjællands politikreds oplever man, at anmeldelserne er steget med næsten en fjerdedel, og at det ofte er unge mennesker, der anmelder hinanden, når weekendens fester er slut. Ny samtykkelov spiller givet vis ind i statistikken, og som et nyt tiltag rykkede politikredsen, i samarbejde med Sex & Samfund, ud på det lokale gymnasium for at give de unge mere viden om samtykke, myter og seksuel kommunikation.   - Kan vi forebygge bare én af de her tragiske hændelser, har vi nået det, vi ville, siger Michael Flemming Rasmussen, linjechef for forebyggelsessøjlen i Midt- og Vestsjællands Politi.

Roskilde Katedralskole MVJP Samtykke

Af Karina Bjørnholdt
Fotos og grafik: Midt- og Vestsjællands Politi

Da den nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse trådte i kraft for snart halvandet år siden, tænkte politiinspektør Michael Flemming Rasmussen, der er linjechef for forebyggelsessøjlen i Midt- og Vestsjællands Politi, at det var en dybt fornuftig og helt i tidens ånd om, at alle har ret til at bestemme over egen krop. Men han lagde også mærke til, at selv de politikere, der stod bag den nye samtykkelov, havde svært ved at konkretisere, hvordan man skulle sikre sig gensidigt samtykke til samleje, når man stod i situationen.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte, at når de, der har besluttet den nye lov, selv har svært ved at uddybe, hvad det helt konkret indebærer, ja så bliver det da uden tvivl svært at efterleve, hvis man for eksempel er et ungt menneske, der også har drukket. Det kommer til at kræve en del oplysning og forebyggelse for at forhindre, at de unge kommer galt afsted, forudså Michael Flemming Rasmussen.

Flere anmeldelser når barren er sænket

Anmeldelsesstatistik
På et år er antallet af voldtægtsanmeldelser i Midt- og Vestsjællands politikreds steget med næsten en fjerdedel. En ny samtykkelov spiller formentlig ind i statistikken, idet barren for, hvornår noget kan straffes som voldtægt, er sænket. Med de nye samtykkebaserede bestemmelser er det strafbart at have samleje med en person, der ikke samtykker. 

Men da der er mange andre prioriteter i en travl politikreds, blev det ved tanken et godt stykke tid.
Efter et år med den nye samtykkelov kunne man såvel på landsplan som i den midt- og vestsjællandske politikreds konstatere, at anmeldelsestallet for voldtægt og voldtægtsforsøg var steget betydeligt fra 2020 til 2021. Omkring med en fjerdedel lokalt og endnu højere for hele landet. Også sigtelsesprocenten var steget.

- Det er som sådan ikke overraskende, for barren for, hvornår der er tale om en voldtægt, er blevet sænket. Tidligere var alt fokus på pigen/kvinden, som ofret jo typisk er, om der havde været anvendt vold eller trusler om vold mod hende, om hun havde fået sagt fra og så videre. Men med de nye bestemmelser vender fokus begge veje. Har både manden og kvinden sikret sig, at de begge er med på, hvad der skal ske, og er der et gensidigt samtykke? For ellers er der faktisk tale om voldtægt i dag, siger Michael Flemming Rasmussen.

Sympati for alle parter

I den Midt- og Vestsjællandske kreds kunne man yderligere konstatere, at det ofte var efter weekendernes udskejelser med alkohol og/eller stoffer, at de efterfølgende modtog voldtægtsanmeldelser fra unge mennesker mod hinanden.

- Vores sympati i disse sager ligger hos både pigen, drengen og de unges forældre. Det er en voldsom oplevelse for alle, hvis noget, der skulle have været en smuk begivenhed mellem to mennesker, pludselig ender som en straffesag hos politiet, og vi skal afhente den unge mand på hans bopæl, foran hans forældre, og føre ham væk i DNA-dragt, siger Michael Flemming Rasmussen.

Vores sympati i disse sager ligger hos både pigen, drengen og de unges forældre. Det er en voldsom oplevelse for alle, hvis noget, der skulle have været en smuk begivenhed mellem to mennesker, pludselig ender som en straffesag hos politiet, og vi skal afhente den unge mand på hans bopæl, foran hans forældre, og føre ham væk i DNA-dragt
Politiinspektør Michael Flemming Rasmussen, Midt- og Vestsjællands Politi

Oplæg for 500 gymnasieelever

Da landets gymnasieelever i uge 6 (sex) i år var i de landsdækkende medier for at efterlyse seksualundervisning, så Michael Flemming Rasmussen en oplagt mulighed for at få politiet på banen.
Han kontaktede Katedralskolen i Roskilde – et gymnasium med 1.500 elever – for at høre, om politiet, i samarbejde med organisationen Sex & Samfund, måtte holde et inspirationsoplæg for 1. g’erne om samtykke, myter og seksuel kommunikation. Rektor var med på ideen, og oplægget blev en realitet i maj måned, hvor omkring 500 elever fra 1.g. lyttede med.

Sex & Samfund stod for den første del af programmet, der handlede om lyst, grænser og samtykke, mens Midt- og Vestsjællands Politis repræsentanter fortalte om politiets håndtering af voldtægt og seksuelle overgreb: Hvornår finder hændelserne for det meste sted, hvem er den typiske gerningsperson, hvad sker der, hvis man bliver anholdt for voldtægt, og hvordan reagerer ofrene typisk?

Nye vinkler – ny refleksion

Rasmus Brink MVSJP
-Det, vi tydeligt kan se i udviklingen i voldtægtsanmeldelserne for de 15-21-årige i vores politikreds, er, at der næsten altid er alkohol eller stoffer involveret, og at de unge anmelder hinanden efter weekendens fester, fortæller efterforskningsleder Rasmus Brink-Frendrup, der var en af oplægsholderne, da Midt- og Vestsjællands Politi og Sex & Samfund besøgte Roskilde Katedralskole.

En af dem, der var med på gymnasiet, var Rasmus Brink-Frendrup, der er efterforskningsleder for Midt- og Vestsjællands afdeling for sædelighedskriminalitet.

- Det, vi tydeligt kan se i udviklingen i voldtægtsanmeldelserne for de 15-21-årige i vores politikreds, er, at der næsten altid er alkohol eller stoffer involveret, og at de unge anmelder hinanden efter weekendens fester. Vores formål med at møde de unge på gymnasiet var ikke at løfte en pegefinger og sige, at de skal lade være med at drikke alkohol, for det er ikke realistisk, men vi opfordrer dem til at passe på sig selv og hinanden, søge de trygge miljøer og vide, at det kan have store konsekvenser, hvis de eksperimenterer med stoffer og drikker sig så beruset, at de ikke ved, hvad de foretager sig, fortæller Rasmus Brink-Frendrup.

Han oplevede et stort engagement og indlevelse blandt de mange unge tilhørere, der også var med på at besvare anonyme spørgsmål undervejs via en app omkring deres alkohol- og/eller stofvaner, deling af intime billeder med videre.
- Det bedste var, at jeg følte, de reflekterede over det, vi fortalte. At vi gav dem ny viden og en vinkel, som de ikke havde fået før, siger Rasmus Brink-Frendrup.

Politiinspektør Michael Flemming Rasmussen tilføjer:
- Vi taler i den grad både til de unge mænd og kvinder. Vi opfordrer kvinderne til at anmelde, hvis deres grænser er blevet overskredet, gggog vi taler med mændene om, at de skal tænke sig ekstra godt om. Det er en anden tid, de unge i dag skal agere i.

Ingen turné

Planen er, at de nuværende elever i 1.g. på Roskilde Katedralskole vil modtage et spørgeskema i 3.g. for at undersøge, om noget af den viden, de modtog fra Sex & Samfund og Midt- og Vestsjællands Politi efterfølgende har påvirket, hvordan de sidenhen har ageret i seksuelle situationer.
- Det er jo en gylden mulighed for at undersøge, om vores oplæg rent faktisk ender med at have en forebyggende effekt, siger Michael Flemming Rasmussen.
Trods den gode oplevelse på Roskilde Katedralskole, har politikredsen ikke ressourcer til at ture rundt på alle gymnasier i det midt- og vestsjællandske.
- Det har nu heller aldrig været meningen, at vi skal ud og undervise. Det er Sex & samfund for eksempel meget bedre til. Men jeg tror, vi kan finde en model, hvor vi kan koble os på og levere politiets perspektiv, hvis andre arrangerer noget, og hvor forsamlingen er af en vis størrelse. Det ville give god mening, siger Michael Flemming Rasmussen.