Efterforskning

Vi kan jo for pokker!

Følelserne sad helt uden på uniformen, da det lykkedes Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi at finde den 13-årige pige i live, som blev bortført den 15. april i Kirkerup. En 32-årig mand er varetægtsfængslet i sagen. På begrundet mistanke er han også sigtet og fængslet for at have bortført og dræbt Emilie Meng. - Vi har hele tiden troet på, at vi ville få et gennembrud i drabssagen. Når vi står sammen, kan vi gøre den berømte forskel, siger politiinspektør Kim Kliver.

Kim Kliver og Rune Nilsson SSLFP

Af: Karina Bjørnholdt
Foto:
 Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi vælger sine ord med omhu.

Den erfarne leder og efterforsker har sagt ja til at fortælle om den seneste tids begivenheder i den sjællandske politikreds, hvor bortførelsen af en 13-årig pige heldigvis endte med, at hun blev fundet i live, og den formodede gerningsmand blev anholdt.

Samtidigt er der sket et efterforskningsmæssigt gennembrud på både et overfald og voldtægtsforsøg mod en 15-årige pige i Sorø i 2022 og på drabet på den 17-årige Emilie Meng i 2016. En 32-årig mand sidder varetægtsfængslet for alle tre forbrydelser – på begrundet mistanke. Han har erkendt dele af sigtelsen i sagen om den 13-årige pige, men nægter sig skyldig i de to andre sager.

Ét politi

At Kim Kliver tænker en del over sit ordvalg, skyldes naturligvis hensynet til den igangværende efterforskning og ikke mindst hensynet til den 13-årige, de pårørende og de efterladte til Emile Meng.

For på trods af at den 13-årige pige blev fundet i live, må man ikke glemme, at hun efter alt at dømme har været udsat for nogle forfærdelige forbrydelser, indtil politiet fandt hende.

Og selvom politiet nu står med en formodet gerningsmand til drabet på Emilie Meng, kan politiinspektøren til fulde forstå de frustrationer, som de efterladte har, fordi der gik næsten syv år, inden der blev anholdt en mistænkt.

- Jeg vil på ingen måde negligere den svære tid, som de efterladte er gået igennem, eller de forbrydelser, som den 13-årige har været udsat for, siger den 62-årige politiinspektør og efterforskningsleder i både bortførelsessagen og Emilie Meng-sagen.

Alligevel mener Kim Kliver, at der er nogle vigtige pointer, som bør deles i fagbladet:

- I en organisation som vores, hvor ressourcerne er knappe, og vi ofte løber rigtigt stærkt, er det vigtigt at få fortalt de gode historier. Om det stærke fællesskab i vores opgaveløsning, hvor alle er villige til at gå den ekstra mil. Hvor vi lykkes, når vi tænker i helheder og evner at se bort fra, om vi er i beredskabet, i efterforskningen, i forebyggelsen eller noget fjerde. Om vi bærer uniform eller ej, siger han og uddyber:

- Politiet er én og samme ting. Det har borgerne brug for at vide. Det er en styrke udadtil, men sørme også indadtil.

I en organisation som vores, hvor ressourcerne er knappe, og vi ofte løber rigtigt stærkt, er det vigtigt at få fortalt de gode historier. Om det stærke fællesskab i vores opgaveløsning, hvor alle er villige til at gå den ekstra mil. Hvor vi lykkes, når vi tænker i helheder.
Politiinspektør Kim Kliver, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Hjælpen strømmede ind

Når Kim Kliver husker tilbage på weekenden den 15. og 16. april i år, hvor politiet søgte med lys og lygte efter den 13-årige pige, der var forsvundet ved højlys dag, medgiver han, at de døgn var noget af en følelsesmæssig rutsjebanetur for alle involverede.

Sydsjællands og Lolland Falsters Politi var langt fra alene på opgaven. Det var strømmet til med hjælp fra blandt andet National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), de sjællandske politikredse, Fyns Politi og landets hundeførere. Befolkningen var også i alarmberedskab, og politiet modtog over 800 henvendelser den weekend. Det skabte et kæmpe pres på 114, hvilket betød, at alle landets servicecentre hjalp med at besvare opkaldene.

- Det var helt fantastisk at opleve den hjælpsomhed, der bare strømmede ind. Den vil jeg gerne sige tak for. Mine politiinspektørkolleger ringede blandt andre og sagde: ”Kim, du siger bare, hvad du har brug for. Du skal ikke tænke på ressourceforbruget.” Også beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet trådte til, beskriver Kim Kliver.

Tårerne trillede

Alligevel var det med alvorstunge miner og bange anelser, at politikredsen havde indkaldt til pressemøde søndag den 16. april klokken 15.00. Den 13-årige pige havde nu været forsvundet et døgns tid, og politiet havde på daværende tidspunkt ingen sikre indikationer på, hvad der var sket med hende.

- Vi var stærk bekymrede, hvilket vi også havde talt med de pårørende om. Der var nu gået ret lang tid siden pigens forsvinden, og vi havde også fået nogle foruroligende oplysninger ind, husker Kim Kliver, der skulle holde pressemødet sammen med fungerende vicepolitiinspektør Rune Nilsson.

Men 10 minutter før de skulle træde ud foran den ventende horde af journalister og kameraer, blev Kim Kliver kontaktet af KSN med en status på den anholdelsesaktion, han havde igangsat på en adresse, som efterforskningen havde ledt frem til.

Vi blev alle utroligt følelsesladede. Der var kram og jubel, og jeg må indrømme, at der også løb tårer ned ad mine kinder.
Politiinspektør Kim Kliver, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Sådan en anholdelsesaktion kan jo have mange udfald. Jeg havde nok bare forventet at høre, at vi havde en anholdt, der skulle til afhøring. Men samtalen blev langt mere dramatisk: De havde fundet pigen på adressen – i live – og den formodede gerningsmand var anholdt, fortæller Kim Kliver og fortsætter:

- Vi blev alle utroligt følelsesladede. Der var kram og jubel, og jeg må indrømme, at der også løb tårer ned ad mine kinder.

Pressemødet blev udskudt en smule, mens politiets kontaktperson, der var hos den 13-åriges pårørende, fik fortalt dem den gode nyhed. Et budskab, som også lige skulle have lov til at bundfælde sig hos dem, inden medierne fik samme oplysninger.

Mennesket var med på arbejde

Da pressemødet blev afholdt, var det stadigvæk en meget berørt Kim Kliver, der stod foran de mange mikrofoner og kameraer. Stemmen knækkede, og øjnene var fugtige.

- Jeg havde nok håbet, at jeg kunne fremstå lidt mere professionelt, og det hjalp bestemt ikke, da jeg fik øjenkontakt med Rune, for han havde det på samme måde, kunne jeg se. Men så måtte jeg turde at være mig selv – at have mennesket med ombord. Det tror jeg også er vigtigt at kunne vise – at mennesket bag uniformen i høj grad var med på arbejde den dag, beskriver Kim Kliver.

Han og Rune Nilsson havde stadigvæk nogle vigtige budskaber at levere til medierne. Herunder at det var utroligt glædeligt, at den 13-årige pige var fundet i live, men at politiet havde indledende oplysninger om, at hun havde været udsat for nogle meget grove forbrydelser udover selve frihedsberøvelsen. At der var anholdt en 32-årig formodet gerningsmand, og at politiet nu havde brug for ro til den videre efterforskning.

Da de hørte, at vi havde fundet den 13-årige pige i live, kunne jeg bare se, at de følte, at de havde været med til at gøre den berømte forskel, som vi alle brænder for at gøre.
Politiinspektør Kim Kliver, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Den berømte forskel

Efter pressemødet begyndte de politifolk, der havde været ude på forskellige operationer i forbindelse med eftersøgningen, at komme ind på politigården i Næstved. De blev samlet til en orientering om senest nyt. Omkring 70-80 personer var samlet til briefingen.

- Mange af dem havde arbejdet i alt for mange timer i træk, også om natten. Da de hørte, at vi havde fundet den 13-årige pige i live, kunne jeg bare se, at de følte, at de havde været med til at gøre den berømte forskel, som vi alle brænder for at gøre. De rankede deres rygge, og der var ild i deres øjne. Det var meget følelsesladet. Den situation viste bare styrken i dansk politi. Nogle gange kan man godt glemme, hvor stærke vi er sammen, siger Kim Kliver.

Kort tid efter blev der også holdt to debriefinger, hvor alle, der på den ene eller anden måde havde været involveret i eftersøgningen af den 13-årige pige, havde mulighed for at snakke begivenheden igennem, ligesom kredsens tilknyttede psykologer fortalte om, hvilke reaktionsmønstre man kunne forvente, og hvor man kunne søge hjælp.

Har hele tiden troet på det

Der gik kun et splitsekund, inden medierne begyndte at kæde den formodede gerningsmand til bortførelsen sammen med drabet på Emile Meng syv år tidligere.

Det var naturligvis også et spor, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi forfulgte. Allerede tidligt i efterforskningen, samme dag som den 32-årige formodede gerningsmand blev anholdt, begyndte nogle af de efterforskere, der havde været centrale i Emilie Meng-sagen, at sammenholde de to sager.

Derfor var det også noget af et længe ønsket gennembrud, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi den 26. april rejste sigtelse mod den 32-årige mand for frihedsberøvelse, voldtægt og drab på Emilie Meng samt forsøg på frihedsberøvelse og forsøg på voldtægt af en 15-årige pige i Sorø i november 2022.

- Vi er en række medarbejdere, der har været med hele vejen gennem de syv år. Vi har hele tiden sagt, at vi ville opklare Emilie Meng-sagen. Troen, gejsten og gnisten har været der, og som chef for de her efterforskere har jeg en stor respekt for, at de er fortsat med at klø på, selvom det har været meget omstændeligt, siger Kim Kliver.

Han nævner blandt andet de 2.140 ejere af samme bilmodel, som er sat i forbindelse med Emilie Mengs forsvinden, der er blevet afhørt, og de mange mundskrab, der er blevet foretaget og analyseret.

- Nogle gange består en efterforskning af store puslespilsbrikker, som er nemme at lægge. Andre gange – som i denne sag – er der ufatteligt mange flere brikker, som er svære at få til at passe sammen, og hvor man bruger stor energi på at få lagt et lille stykke ad gangen. Det hjælper dig videre til et lidt større billede at navigere i, men som stadig ikke giver dig det fulde billede, beskriver Kim Kliver uden at kunne gå ned i detaljerne i efterforskningen.

-Vi er en række medarbejdere, der har været med hele vejen gennem de syv år. Vi har hele tiden sagt, at vi ville opklare Emilie Meng-sagen. Troen, gejsten og gnisten har været der, og som chef for de her efterforskere har jeg en stor respekt for, at de er fortsat med at klø på, selvom det har været meget omstændeligt.
Politiinspektør Kim Kliver, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Skal lære af erfaringerne

Det er dog ingen hemmelighed, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi gennem årene har fået hård kritik af efterforskningen i Emilie Meng-sagen. Herunder at de ikke hurtigere var ude for at sikre videomateriale fra overvågningskameraer i området.

På pressemødet den 26. april sagde Kim Kliver da også, at politikredsen ikke kunne udelukke, at der var gået spor tabt som følge af deres ageren i sagens indledende fase, hvor de ikke antog, at der lå en forbrydelse bag Emilie Mengs forsvinden.

- At vi går ud og siger det, bunder i almindelig ordentlighed og en respekt for de efterladte. Vi er meget tilfredse med, at vi nu har en person varetægtsfængslet for drabet på Emilie Meng, men vi skal huske helheden i sagen og være ærlige omkring den. Vi skal holde hinanden op på de erfaringer, vi har gjort, og lære af dem. Derfor har vi også løbende haft eksterne, kritiske øjne på efterforskningen af Emilie Meng-sagen for at se, om vi kunne have misset noget, fortæller Kim Kliver.

- Havde vi bare vidst, hvad vi ved i dag, kunne jeg selvfølgelig godt ønske mig, at vi havde reageret noget hurtigere. Der er bare stor forskel på, hvad man med det samme sætter i værk som politi, alt efter om en pige pludselig forsvinder ved højlys dag, eller en ung kvinde forsvinder efter en nattelivssituation, forklarer Kim Kliver.

Vi kan jo for pokker!

Hvis Kim Kliver skal fremhæve en følelse, han står tilbage med efter den hektiske weekend i april, den efterfølgende efterforskning og varetægtsfængsling af den 32-årige for tre meget alvorlige forbrydelser, er det: ”Vi kan jo for pokker!”

- Når vi står sammen, kan vi gøre den dér berømte forskel, som minder os om, hvorfor vi er ansat i politiet. Vi følte den weekend, at vi havde gjort dén forskel. Det var alles bidrag og evne til at samarbejde, der havde bragt os dertil. Det er sundt at huske os selv på en gang imellem – unge som erfarne i politiet, siger Kim Kliver.