Udland

Svensk bandekrig: - Kollegerne gør det supergodt, men den ekstreme situation belaster

Konflikten mellem de svenske bander er ude af kontrol. Kuglerne flyver, børn dræber børn, og uskyldige bliver ramt. Indtil videre har der i år været 259 skudepisoder, mindst 134 eksplosioner og 42 skuddræbte, ifølge svensk politi. 30.000 personer vurderes at indgå i en kriminel bandegruppering. Sidste år mistede 64 livet i bandekonflikten. Det svenske militær er nu sat ind for at bistå politiet med dataanalyser, sprængstofsekspertise, helikopterstøtte, risikovurderinger og it-efterforskning. DANSK POLITI har spurgt ordførende i det svenske politiforbund, Katharina von Sydow, om, hvordan situationen påvirker de svenske politifolks hverdag og arbejdsmiljø.

Katharina von Sydow

Af Karina Bjørnholdt

Hvordan har voldsbølgen fra de kriminelle bander påvirket svensk politi i forhold til arbejdsbyrde og arbejdsmiljø?
- Hele samfundet lider og er meget påvirket af det. Det er for eksempel meget svært at kapere, at børn optræder som drabsmænd. Mine kolleger gør det utroligt godt i en meget vanskelig situation. Vi har fået anholdt, sigtet og dømt mange bandemedlemmer, og det er samtidigt lykkes at forhindre mange sprængninger og banderelaterede forbrydelser, fortæller Katharina von Sydow, ordførende i Polisförbundet.

Hun fortsætter:
- Men hele den ekstreme situation med banderne, der snart har stået på i et år, belaster kollegerne. De har utroligt meget overarbejde. De udkommanderes til andre tjenestesteder end deres normale, så de må være væk fra hjemmet og deres familier gennem længere tid, og det slider. Det er desuden en stressfaktor, at det arbejde, de efterlader i hjemkredsen, stadig ligger og venter på dem, når de vender retur. Politiet kan ikke tilkalde vikarer, og andre kriminalitetsformer ligger jo ikke stille, fordi der er en bandekrig. Så for tiden er der andre – også alvorlige – forbrydelser, der ikke løses, som ønsket.

Hvordan påvirker det politifolkene at stå over for drabsmænd, som blot er børn?
Og gør I noget særligt for at passe på jeres medlemmer i disse tider?

- På selve gerningsstedet påvirkes politifolkene ikke. Hér løser de tingene professionelt. Men efterfølgende er vi meget opmærksomme på, at de får den støtte, de har brug for. "Rygsækken" kan blive for tung, hvis den ikke tømmes indimellem. Ideelt set foregår debriefingerne automatisk og obligatorisk, men nu – hvor mange politifolk arbejder andre steder end deres faste tjenestesteder, indskærper vi over for arbejdsgiveren, at de må holde godt øje med medarbejderne. Der er mange unge i beredskabet, så det er utroligt vigtigt, at de har nogle at læsse af på i forebyggelses øjemed.

Katharina von Sydow fortsætter:
- Vi arbejder også meget med den personlige sikkerhed. Vi kan ikke fjerne alle risici, men vi kan minimere dem. Det handler primært om udrustning. At alle har det nødvendige sikkerhedsudstyr, og hvis ikke – at der kommer styr på det med det samme fra arbejdsgiverens side! Men sikkerhed handler naturligvis også om, at man har den rette uddannelse og efteruddannelse.

På det her ekstreme niveau er svensk politi eller civilsamfundet ikke rustet til at tage hånd om situationen alene. Derfor er det meget velkomment, at militæret træder til.
Katharina von Sydow, ordførende i Polisförbundet

Nu sættes militæret ind. Tager I det som en kritik af politiets arbejde, eller ser I det som en nødvendig og hjælpende hånd?
- På det her ekstreme niveau er svensk politi eller civilsamfundet ikke rustet til at tage hånd om situationen alene. Derfor er det meget velkomment, at militæret træder til med blandt andet efterretningsanalyser og andre ekspertiser. Militæret kommer også til at aflaste politifolk ved bevogtningsopgaver Men det er vigtigt at slå fast, at det stadig er svensk politi, der har voldsmonopolet og leder arbejdet. Svensk politi har aldrig før oplevet, at militæret sættes ind på den måde. Det vidner om, hvor en ekstrem situation vores samfund står i.

Vurderer du, at den nuværende situation i Sverige vil påvirke politiets evne til at rekruttere og fastholde politifolk i fremtiden?
- Det tyder det ikke på. Alle pladser er blevet besat på politiuddannelsen ved det seneste optag. Det er faktisk noget nyt. Jeg skal snart ud på besøg, og jeg glæder mig til at høre de politistuderende om, hvorfor de har søgt ind til politiet. Måske er det netop den nuværende bandesituation, der har givet dem lysten til at søge ind til politiet? Det er jeg ret nysgerrig på. Til gengæld hører jeg flere nuværende politifolk sige, at de overvejer at søge ud af politiet. Derfor er det så vigtigt, at arbejdsgiveren har fokus på at forbedre de nuværende og meget hårde arbejdsvilkår.  

Føler svensk politi sig svigtet af politikerne?
- Lige nu er alle politikere vågne, på tæerne og klar til at samarbejde. Polisförbundet har dog længe gjort opmærksom på, at vi mangler en mere koordineret indsats på bandeområdet. Mere forebyggelse, flere ressourcer, en sammenhængende retspolitik med videre, og at det ikke er en opgave, som politiet kan løfte alene. Kommuner og regioner skal inddrages, og så skal vi som enkeltindivider også løfte vores del – eksempelvis ved at lade være med at støtte banderne økonomisk ved at købe sorte ydelser eller deres stoffer.