Fagligt

Succes: Hjælper inden det går helt galt

Færre personer med psykiske lidelser falder mellem to stole, efter at politifolk og psykiatrisygeplejersker har teamet op i Midt- og Vestjylland, og det har betydet færre gengangere i politiets døgnrapport. Det Fælles Udrykningsteam opsøger selv personer, som kan være på vej ud i psykoser, for at komme ”de røde papirer” i forkøbet.

FUT MVJP

I Midt- og Vestjyllands Politi hører FUT under enheden for forebyggelse, nærhed og tryghed og består af et fast team af politifolk og psykiatrisygeplejersker. I kredsen har man gode erfaringer med FUT, hvis opgaver primært er forebyggende. På billedet ses pa. Finn Iversen, sygeplejerske Heidi Lerche og pa. Dag Smogelig – alle en del af FUT.

Af Karina Bjørnholdt

Vores indtryk er, at psykisk syge borgere hjælpes langt bedre, siger politikommissær Mette Bundgaard, der er daglig leder af FUT i Midt- og Vestjyllands Politi.

Hun uddyber:

- Jeg har fået besked fra flere, der beskæftiger sig med PSP (politi, sociale myndigheder, psykiatri), at der kommer færre psykisk syge på deres liste, og det, tolker vi, er, fordi FUT følger borgeren til dørs, således at vedkommende ikke falder mellem to stole og aldrig bliver ladt alene uden hjælp. Derfor bliver de heller ikke gengangere hos for eksempel vagtcentralen eller PSP, beskriver hun.

I Midt- og Vestjyllands Politi hører FUT under enheden for forebyggelse, nærhed og tryghed. Det består af et fast team og kører ud fra Herning i hverdagene fra klokken 9-17, dog fra 7-15 om fredagen.

En dråbe malurt i bægeret, set fra Mette Bundgaards stol, er, at FUT ikke dækker hele politikredsen, idet kredsens nordlige del hører til Region Nordjylland, og det er kun Region Midtjylland, som deltager i pilotprojektet.

- Vi ville gerne tilbyde samme service i hele kredsen, men FUT rykker desværre ikke ud til Thisted og Mors, siger Mette Bundgaard.

Der skal styr på juraen

FUT betegnes som et godt tiltag i alle pilotkredsene, men der er dog også et ønske om, at der kommer en bedre sammenkobling af lovgivningen, hvis FUT fortsætter som en permanent ordning.

Det har nemlig været en udfordring, at politifolkene arbejder efter retsplejelovens bestemmelser, og sygeplejerskerne efter sundhedsloven.

Politiet må, jævnfør retsplejeloven, videregive oplysninger om enkeltpersoners private forhold til andre myndigheder, hvis videregivelsen anses for nødvendig af hensyn til for eksempel politiets samarbejde med de sociale myndigheder og social- og behandlingspsykiatrien, og at det sker som led i indsatsen over for socialt udsatte personer.

Men sygeplejersken må, jævnfør sundhedsloven, ikke søge oplysninger om en persons behandlingshistorik, medmindre personen giver informeret samtykke på stedet: Det kan være svært at få, hvis personen er på vej ind i en psykose og ikke kan orientere sig om tid eller sted.

Det har betydet, at vi nogle gange har skullet bruge længere tid på at finde ud af, hvem personens praktiserende læge er, hvilket kan være nødvendigt for opgaveløsningen. I sådanne tilfælde er det, efter min mening, mere juraen end patientens tarv, man tilgodeser. Derfor er der brug for en bedre lovgivning, hvis ordningen gøres permanent, siger Henrik Skriver, der er formand for Midt- og Vestjyllands Politiforening.

Fokus på samarbejdet

Det er helt bevidst, at politikredsen har valgt at placere FUT under forebyggelsesenheden, fordi politifolkene hér allerede har solid erfaring med at arbejde sammen med andre samarbejdspartnere som skoler, kommuner og socialforvaltninger. Derfor har de også flair for at bygge relationer op til psykiatrien, praktiserende læger med videre. Tallene fra vagtcentralen viser da også, at FUT ofte rækker ud til andre samarbejdspartnere for at finde den bedste løsning for borgere med psykiske lidelser. Ud af 81 hændelser med psykisk syge i fjerde kvartal i 2019 var FUT i de 37 af tilfældene i kontakt med en eller flere samarbejdspartnere.

- Det ville en almindelig patrulje jo ikke have tid til, for de skal hurtigt videre til næste opgave, beskriver Mette Bundgaard.

Banker på hos uligevægtige

Politiassistent Stephan Weber er en af de fast tilknyttede politifolk i FUT.

- FUT er et yderst relevant tiltag – også her i det midt- og vestjyske. Vi har masser at køre til. Så rigeligt endda, men vi er også selv opsøgende. Vi venter ikke på sager fra vagtcentralen, men gransker selv døgnrapporten og politiets systemer for personer, der har været til gene for naboerne, har optrådt usammenhængende eller lignende. Så kan vi godt finde på at banke på hos vedkommende for at vurdere, om der ”bare” var tale om en enkeltstående episode, eller om det er en person, der har det psykisk dårligt og har brug for hjælp, fortæller Stephan Weber.

Vi hjælper mennesker, der har det skidt. Det er faktisk min opfattelse, at vi er med til at forebygge kriminalitet, i værste fald vold eller dét, der er værre, fordi vi mange gange kan tage tingene i opløbet eller komme dem i forkøbet.
Politiassistent Stephan Weber, FUT, Midt- og Vestjyllands Politi...

Nogle gange er løsningen at få fat i vedkommendes læge, andre gange kan det være en af kommunens gademedarbejdere, der skal på banen for at få skabt en relation til vedkommende – eller noget helt tredje.

- Vi forsøger altid at hægte os fast og følge op, hvis det ikke er noget, vi kan klare på stedet, siger han og tilføjer, at arbejdet i FUT giver stor faglig mening for ham.

- Vi hjælper mennesker, der har det skidt. Det er faktisk min opfattelse, at vi er med til at forebygge kriminalitet, i værste fald vold eller dét, der er værre, fordi vi mange gange kan tage tingene i opløbet eller komme dem i forkøbet, siger Stephan Weber.

Kommer "røde papirer" i forkøbet

Han uddyber med dét, han selv kalder en solstrålehistorie:

- Kriminalforsorgen henvendte sig til os, fordi de havde kendskab til en person, der var meget paranoid og psykotisk og gav udtryk for, at han ville slå sin eks-samleverske ihjel. Ham brugte vi en del tid på, og det endte med, at han gik med til en frivillig indlæggelse og fik medicin for sine paranoide tanker. Vi kan ikke måle på, hvad der ville være sket, hvis FUT ikke havde hjulpet den her person – vi kan kun gisne.

FUT i Midt- og Vestjyllands Politi bliver som udgangspunkt ikke brugt til at tvangsindlægge personer på ”røde papirer”. Det er beredskabets opgave, og FUT kører som oftest heller ikke med på 112-opgaver, der kræver skjold og skum.

Vores opgaver er primært forebyggende. Vi forsøger at komme ”de røde papirer” i forkøbet og få fat i dem, der er på vej til at falde ned mellem to stole. Vi har ofte en masse aftaler i kalenderen, men tillader tiden det – og de geografiske afstande – kører vi naturligvis med, da det er vores erfaring, at sygeplejerskerne er utroligt gode til at sætte sig ind i de psykisk syges tankegang og tale dem til ro, siger Stephan Weber.

Fine erfaringer med FUT

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er FUT en del af den normale patruljeplan og altså ikke en ekstra patrulje, der er fritaget fra andre opgaver. På grund af kredsens store geografiske afstande har man først lagt ud med at køre i Vordingborg, Faxe og Næstved kommuner, men ordningen er nu udvidet til også at omfatte Slagelse og Nykøbing Falster. FUT kører på alle hverdage fra kl. 10-18.

- Vi har fine erfaringer med FUT, selvom de ikke kun har beskæftiget sig med psykiatriske opgaver. Det er dog ikke sket ret ofte, at sygeplejersken er blevet sat af, fordi patruljen skulle sadle om og køre til en alvorlig hændelse, fortæller fungerende vicepolitiinspektør Søren Otto Nielsen.

En fordel, han fremhæver ved at have psykiatrisygeplejersker med i bilen, er deres kendskab til det psykiatriske system, termerne og tilgangen til de psykisk syge borgere.

-                     De er rigtig gode til at tale psykisk uligevægtige personer til ro, hvis de er helt oppe at køre. Ligesom politiet, er de uddannet i deeskalering, men de har alligevel en lidt anden tilgang til det, forklarer Søren Otto Nielsen.

Han ser gerne, at FUT fortsætter, når pilotprojektet er slut ved årets udgang.

Drømmescenariet er, at vi her i kredsen kan lægge FUT under forebyggelsesenheden, men det er desværre ikke muligt rent ressourcemæssigt, siger han.