Indsats

- Der stod voksne mænd og græd

Dansk politi har som myndighed bistået Fødevarestyrelsen de seneste par måneder, hvor omkring 17 millioner mink er blevet aflivet. Tilsynsopgaven har trukket på de kompetencer, som politifolk i forvejen bruger i deres arbejde så som dialog, empati, overblik, logistik og dokumentation. Men for nogle har opgaven også været barsk på grund af de mange involverede menneskeskæbner på minkfarmene.

Minksagen

Af Karina Bjørnholdt

- Nogle steder stod voksne mænd og græd, fordi deres livsværk var ved at blive nedlagt. Andre var mere afklarede, mens andre igen ikke var særligt venligt stemt over for os, indtil vi lige fik talt dem ned. Vi kunne jo sagtens sætte os ind i deres frustrationer, og det var jo ikke os, de egentlig var vrede på. Det gik bare ud over os som repræsentanter for systemet.

Sådan fortæller Flemming Just, der til daglig er fagkoordinator i Efterforskningsenheden i Silkeborg i Midt- og Vestjyllands Politi. I to uger i november var han afgivet til Nordjyllands Politi for at bistå med mink-operationen, som var sat i værk fra regeringens side.

Faktisk meldte han sig frivilligt.

- Det var bestemt ikke for at se på døde mink, men fordi jeg ser en faglig udfordring i at være i dialog med mennesker – ikke mindst når de er pressede. Det var primært derfor, at jeg meldte mig til opgaven, fortæller Flemming.

Kort om mink-sagen

Sundhedsmyndighederne frygtede i efteråret, at en særlig mutation i coronavirus, som spredte sig til mennesker fra mink i Nordjylland, kunne forringe effekten af de coronavacciner, som der arbejdes på højtryk for at udvikle.

Regeringen besluttede derfor, at samtlige 17 millioner danske mink skulle aflives. En beslutning, der i første omgang blev truffet uden hjemmel i loven, og siden har kostet fødevareminister Mogens Jensen jobbet.

Rigspolitichef Thorkild Fogde er også kommet under pres, efter det blev kendt, at han var orienteret om, at beslutningen om, at alle mink skulle aflives, var uden hjemmel. Alligevel fortsatte politiet nogle dage med at ringe til minkejerne og fortælle dem, at de skulle aflive deres mink.

Flere partier i Folketinget mener i skrivende stund, at Regeringens håndtering af minksagen bør undersøges af en uafhængig kommission.

Kilder: Politiken, DR Nyheder, Berlingske

Pressede og frustrerede minkavlere var der en del af. Det erfarede også politiassistent Peter Siewertsen, der til dagligt kører beredskab i Nordjyllands Politi.

- Følelserne var helt uden på tøjet. Folk vidste jo ikke, hvad der nu skulle ske. Deres eksistensgrundlag var pludselig væk. Samtidig oplevede de, at kommunikationen fra myndighederne omkring aflivningerne af mink ikke var klar, og det skabte naturligvis frustrationer, fortæller Peter Siewertsen.

Beskyttelsesdragter og gummistøvler
I alt har omkring 120 politifolk fra de jyske kredse og fra Fyn været afgivet til mink-operationen. Dels som ”kørehold” dels til en stabsfunktion, der blev nedsat i Fødevarestyrelsens base i Aalborg.

Peter Siwertsen
Politiassistent Peter Siewertsen var en af de cirka 120 politifolk, der deltog i mink-operationen i oktober og november. Her er han iført det udstyr, der var påkrævet, for sikkert at kunne gå ind på minkfarmene.

Såvel Flemming Just som Peter Siewertsen var med i løbet af de første uger og kørte i de såkaldte zone 1 og 2 områder, hvor minkene enten skulle aflives, fordi de var smittede med corona, eller fordi minkfarmene lå inden for en radius på 7,8 kilometer fra en smittet minkfarm.
 

Alle involverede politifolk mødte først ind hos Fødevarestyrelsen i Aalborg. Her skulle det grundlæggende på plads. For selvom politiets opgave som tilsynsmyndighed ikke er en ubekendt rolle, så var håndteringen af opgaven i forbindelse med mink en helt ny og uprøvet verden for politifolkene.

- Jeg har været i politiet i 38 år, og det er min første – og sikkert også sidste – opgave, hvor der har været mink involveret, siger Peter Siewertsen.

Politifolkene blev bogstaveligt talt klædt på til opgaven i form af beskyttelsesdragter, handsker, masker, gummistøvler, støvleovertræk med videre, som de skulle øve sig i at trække på korrekt, ligesom de fik vigtige instrukser om at efterlade beklædningen i en lukket pose på minkfarmen, når de var færdig med et tilsyn, for at sikre sig, at de ikke førte eventuel coronasmitte med sig fra farm til farm. Værnemidlerne var med andre ord både en sikkerhed mod selv at blive smittet og mod at bære smitten videre.

Kunsten at tælle mink
Som tilsynsmyndighed skulle politiet ud og dokumentere hvor mange mink, der befandt sig på farmene. Dels i forhold til hvor mange mink, der skulle slås ihjel, og processen efterfølgende. Det skulle helst gå hurtigt. Dels ville antallet af mink få betydning for den kompensation, som minkavlerne senere vil modtage fra staten.

 

Men hvordan tæller man op til flere tusinder af mink, der befinder sig i små bure, række efter række?

- Det har været nødvendigt at sjusse os lidt frem ud fra hvor mange, der sidder i hvert bur, og hvor mange fag, der er i en række, hvilket Fødevarestyrelsens repræsentant underviste medarbejderne i på første arbejdsdag, siger politiinspektør Morten Anker Jensen, der til dagligt er linjechef for beredskabet i Sydøstjyllands Politi, men som siden slutningen af oktober og en måned frem har været indsat som koordinator af politiets rolle i mink-operationen.

Han tilføjer:

- Det har jo været en lidt anden opgave, end vi plejer at beskæftige os med. Det har været spændende, og vi har været med til at skrive Danmarkshistorie, selvom det desværre har været på en tragisk baggrund.

Kaotisk opstart
Flemming Just og hans makker kørte i to uger rundt til minkfarme i området mellem Herning og Holstebro i den såkaldte zone 2, hvor minkene skulle aflives, fordi de lå inden for 7,8 kilometers afstand til farme med smittede mink.

Han oplevede den første del af indsatsen som ret forvirrende på grund af mangelfuld kommunikation og koordinering fra Fødevarestyrelsens side samt fra andre involverede instanser.

- Til at begynde med var vi inde på selve farmene, men efter tre-fire dage fik vi at vide, at vi nu kun måtte ringe til minkavlerne, uden at få en begrundelse for ændringen. Men vi kørte stadig forbi minkfarmene og ringede så til avlerne, når vi stod udenfor, så kunne de selv vælge, om de ville komme ud og tale med os eller lade være, hvis de havde for travlt, siger Flemming Just.

Han pointerer, at politiets tilsynsopgave over for avlerne jo netop gav mest mening, hvis politiet havde dem i øjenhøjde.

- Så kunne vi bringe vores dialogværktøjer i spil og vise forståelse og empati over for deres situation. Personligt kunne jeg selv blive lidt frustreret over at skulle stå og undskylde på ”systemets” vegne, fordi minkavlerne modtog så mange modsatrettede informationer. De var også udsat for at blive ringet op tre til fem gange på en dag af forskellige myndighedspersoner, der stillede dem de samme spørgsmål. Jeg synes, at det har været en unødig grim oplevelse for minkejerne, siger Flemming Just.
 

Morten Anker
Politiinspektør Morten Anker Jensen i sit ”KSN-kontor” hos Fødvarestyrelsen i Aalborg. Siden slutningen af oktober og en måned frem var han indsat som koordinator af politiets rolle i mink-operationen. Han fortæller, at noget af det meste komplekse i opgaven var at holde styr på, hvor mange mink, der hver dag blev aflivet.

Brug for politiets beredskabsekspertise
Pi. Morten Anker Jensen fortæller, at politi og forsvar netop blev involveret i operationen for at få bedre styr på logistikken. Det var blandt andet derfor, at der blev nedsat et callcenter i Ejby for at dæmme op for, at myndighederne i begyndelsen fik ”ringet forbi hinanden”. Opgaven med at skaffe containere nok til bortskaffelse af de døde mink overgik desuden til NOST.

- Fødevarestyrelsen er en lille styrelse, og så er det svært at håndtere så stor en operation som den her.
De ”kæmpede til sidste mand”, inden de heldigvis fik hjælp af os og forsvaret via NOST. Vi er vant til at koordinere et beredskab. Det er vores daglige virke, siger Morten Anker Jensen, der tilføjer, at politiet kun er blevet mødt med ros fra minkavlernes side.

- I forhold til andre myndigheder har vi i politiet den fordel, at vi er gode til at lade folk ventilere først og så tage snakken bagefter. Det er vi topprofessionelle til. Fra begyndelsen af denne indsats lagde jeg desuden vægt på, at vi ikke måtte lave halve aftaler. Havde vi lovet minkavlerne at følge op på nogle spørgsmål, de havde, skulle vi altid vende retur med et svar. Vi skulle tage os tiden, for det er vigtigt at behandle folk i en presset situation ordentlig, siger Morten Anker Jensen.

Han fortæller, at det mest komplekse i hans rolle i KSN har været at holde styr på, hvor mange mink der blev aflivet.

- Gik det nu i det tempo, som regeringen ønskede? I begyndelsen benyttede vi os af et dashboard, hvor vi skrev de tal ind, som blev indberettet fra de forskellige minkfarme, men nogle dage steg tallet, og andre gange faldt det, hvilket jo ikke gav mening! Det var først, da der blev nedsat en egentlig logistikenhed i NOST’en, at der kom mere styr på statistikken, siger Morten Anker Jensen.

Sikkerheden i orden
Mens der i begyndelsen altså var udfordringer med logistikken og koordineringen, var der til gengæld styr på sikkerhedsprocedurerne, ifølge Peter Siewertsen.

Politiassistenten var ikke på noget tidspunkt selv nervøs over at blive smittet med corona eller for at tage smitten med hjem til kone og børn, når han var iført alt det påkrævede sikkerhedsudstyr.

Han havde dog med vilje fundet de gamle uniformsbukser og politi T-shirts frem, for lugten var ikke for god ude på minkfarmene, og den trængte igennem.

- Hver aften vaskede jeg tøjet på 60 grader til næste dag, og da jeg var færdig med opgaven, smed jeg tøjet ud, siger Peter Siewertsen.

Morten Anker Jensen oplyser, at alle politifolk, der kørte ud fra Fødevarestyrelsens base i Aalborg, blev tilbudt en coronatest hver mandag og torsdag i den tilknyttede ”coronabus”, og de fleste tog imod den. Det var også muligt at få taget en test på Aalborg Kaserne.

De, der havde udkørselssted fra diverse hoteller i det midt- og vestjyske, blev opfordret til at selv at få taget en test, inden de skulle tilbage til deres normale arbejde i deres egen politikreds.

Så vidt Morten Anker Jensen er orienteret, er ingen politifolk blevet smittet med corona i forbindelse med opgaveløsningen, og som Peter Siewertsen siger:

- Min risiko for at blive smittet med corona er sandsynligvis større til hverdag, hvor jeg kører patruljebil uden brug af mundbind.

På standby
I begyndelsen af december blev politiets myndighedsbidrag til mink-operationen sat på standby.

I skrivende stund står der stadig en masse frustrerede – og nu forhenværende – minkavlere, som venter på en kompensationsaftale fra Christiansborg. Desuden blafrer det i vinden, hvorvidt det var grundvandsforsvarligt at grave de døde mink ned i den nordjyske muld, og om der skal nedsættes en kommission til kulegravning af regeringens håndtering af minksagen, herunder den manglende lovhjemmel til at iværksætte en aflivning af alle cirka 17 millioner mink i Danmark.

Men det er en helt anden historie…