Efterforskning

Sigtelser og afhøringer foregår fra stuen

DANSK POLITI sætter i denne tid fokus på, hvordan politiarbejdet og kollegernes hverdag er påvirket af corona-krisen. I dag fortæller to efterforskere fra Nordsjællands Politi, Anne-Marie Madsen og Flemming Hansen, om deres arbejdssituation.

Flemming forside

Af Karina Bjørnholdt

Anne-Marie Madsen
Efterforsker og videoafhører Anne-Marie Madsen passer i øjeblikket sit arbejde hjemme fra spisestuen. - Jeg kommer faktisk godt ned i bunkerne, fordi der er god arbejdsro herhjemme, siger hun.

Anne-Marie Madsen, videoafhører og efterforsker, Nordsjællands Politi

Hvordan er dit arbejde påvirket af corona-krisen?
- Jeg passer i øjeblikket mit arbejde hjemme fra spisestuen, hvor jeg sidder og efterforsker sædelighedssager og §119-sager, og jeg kommer faktisk godt ned i bunkerne, fordi der er god arbejdsro herhjemme. Jeg savner dog kollegerne og den faglige sparring. Men hver tredje uge er jeg del af et lukket efterforskningshold, som skiftes til at have vagten – både formiddag og eftermiddag – en uge ad gangen på stationen i Helsingør.

Hvilke begrænsninger oplever du i dit arbejde, når du arbejder hjemmefra?
- Jeg plejer at kalde folk ind på stationen, når jeg skal sigte dem for noget. Det kan jeg jo af gode grunde ikke nu, så sigtelserne foregår over telefonen. Det samme gælder alle afhøringer. Under normale omstændigheder foretrækker jeg at foretage visse afhøringer ansigt til ansigt. Det kan være afhøringer, hvor folk sandsynligvis kan blive kede af det undervejs, og så er det rart at kunne trøste. 

Hvordan kan videoafhøringer af børn i de såkaldte børnehuse afvikles for tiden?
- Vi har indtil videre ikke foretaget nogle i min kreds, så vidt jeg ved, for vi har lige skullet afvente en afklaring på, hvordan de kan afholdes under hensyn til corona-smittefaren. Man kan nemlig nemt være fem-seks personer – og nogle gange flere – i moniteringsrummet i et børnehus. Til stede er jo anklager, forsvarer, bistandsadvokat, socialrådgiver, efterforsker og måske også en psykolog. Så hvis bare én er smittet med corona, bliver alle andre det sandsynligvis også, fordi man sidder tæt. Men løsningen er blevet, at børnehuset i København, der har to moniteringsrum, bliver indrettet således, at de tilstedeværende kan fordel sig i to rum, der kobles til samme afhøringslokale. Til gengæld skal både Københavns Politi, Vestegnens Politi og Nordsjællands Politi deles om det.

Forventer du, at du vil komme tilbage til en pukkel af videoafhøringer af børn?
- Ja, det kan jeg da frygte. Dels fordi vi på grund af corona-smittefaren har afventet at få indrettet et børnehus til formålet. Dels fordi overgreb mod børn ikke holder pause under en corona-krise. Men børnene har i øjeblikket ikke adgang til den lærer, pædagog eller anden ressourceperson, de kan betro sig til, og som kan anmelde det til politiet. Så der kan desværre komme flere anmeldelser på bagkanten af corona-krisen.

 

Flemming Hansen
Efterforsker Flemming Hansen har oplevet, at nogle folk har været lidt skeptiske over for, om han nu var en "rigtig politimand", når han ringede for at afhøre dem fra sit hjemmekontor. - Det er en god ting, for der er jo nogle, der udnytter corona-situationen, siger han.

Flemming Hansen, efterforsker, Nordsjællands Politi

Hvordan er din arbejdssituation lige nu?
- Indtil videre har jeg kun haft to hjemmearbejdsdage, fordi jeg har afviklet noget planlagt ferie og derudover har arbejdet en uge på stationen i Helsingør. Vi arbejder i tre lukkede efterforskningshold en uge ad gangen på skift for at mindske en eventuel smittespredning mest muligt.

Hvordan har det fungeret at arbejde hjemmefra?
- Det har faktisk været udmærket. Jeg har indrettet mig i stuen for at fange wifi-signalet og har haft tre sager om økonomisk kriminalitet og en sag om personfarlig kriminalitet med hjem. Vi har samlet nogle sager, som egner sig til at have med hjemme, og det er faktisk en gylden mulighed for at få nå ud i ”hjørnerne”og få ryddet op i småsagerne. For der er jo nogle begrænsninger ved at arbejde hjemmefra. Sager, hvor man har brug for at konfrontere en formodet gerningsmand med nogle bilag, kan jo for eksempel ikke klares over telefonen. Heller ikke de tunge sager med længerevarende afhøringer giver mening at tage med hjem. Jeg er desuden af den gamle skole, hvor jeg foretrækker at sidde over for en person, som jeg skal sigte for en overtrædelse af straffeloven. Men nu må det altså blive over telefonen. 

Hvordan reagerer de, der skal afhøres eller sigtes, på, at det foregår telefonisk?
- De tager det pænt. Nogle har dog været lidt skeptiske i forhold til, hvordan de nu kunne være sikre på, at det var en ”rigtig politimand” i den anden ende i røret, og det synes jeg er godt. For der er jo nogle, der udnytter corona-situationen. Men så har jeg bedt de pågældende om at ringe til Nordsjællands Politi og bede om at blive omstillet til mig, og det har de så gjort. Det skal være rene linjer. Jeg sikrer mig også altid, at vi er alene på linjen, for det kan godt være ømtålelige ting, jeg spørger ind til. Nogle foretrækker, at afhøringerne foregår på politistationen, og så planlægger vi efter det. 

Er du bekymret for at blive smittet, når du har vagt på stationen?
- Egentlig ikke. Vi holder os for os selv og tager de forholdsregler, vi kan. Men det er en mærkelig situation, for vi er jo sociale mennesker. Men måske er corona-krisen også en øjenåbner – hvad er vigtigt i vores liv, og hvad er knap så vigtigt? Der er i hvert fald tid til lidt refleksion nu.