Fagligt

Lange sagsbehandlingstider lader færdselsyndere køre videre

400 dage. Så længe kan der gå, inden en hastighedssag, hvor bilisten er blevet blitzet og skal have frakendt kørekortet, bliver sendt til politiefterforskning i en politikreds. Det skriver Berlingske.

Sportsvogn

Foto: JumpStory

Når Politiets Automatiske Trafikkontrol (ATK) fotograferer en bilist, som kører for stærkt, bliver sagen sendt videre til Politiets Administrative Center (PAC) i Holstebro. Hvis sagen ikke kan afsluttes her – fordi ejeren eller føreren af køretøjet ikke reagerer på politiets henvendelser – vil sagen blive sendt videre til de enkelte politikredse. Men det kan gå helt op til 400 dage, inden det sker, viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.

På landsplan var der tale om 1.524 sager med en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 219 dage, skriver avisen.

Sagerne handler om personer, som har overtrådt hastighedsbegrænsningen med mere end 30 procent. Der kan også være enkelte sager, hvor overtrædelsen er under 30 procent – men det er alene sager, hvor den registrerede ejer ikke har gyldigt dansk kørekort eller er frakendt førerretten.

Hvis ejeren af bilen ikke ønsker at samarbejde om at opklare, hvem der førte bilen, hvis det ikke var ham selv, får ejeren en bøde på 2.500 kroner. Men det er ”billigt sluppet”, da det koster 7.500 til 8.000 kroner, hvis føreren får frataget kørekortet, ligesom han slipper for at blive straffet for sin færdselsforseelse.

Afdelingsleder i PAC, Ole Astrup, anerkender over for Berlingske, at sagsbehandlingstiden har været lang – blandt andet på grund af sammenlægningen af to administrative centre til ét i 2018, men at man arbejder hårdt på at få den nedbragt sagsbehandlingstiden til tre måneder i løbet af 2020.

Fagbladet DANSK POLITI har tidligere fortalt om politiets og anklagemyndighedens udfordringer med at få såkaldte vanvidsbilister og muskelbiler væk fra vejene.

I øjeblikket er en Rigsadvokaten i færd med at bearbejde en række forslag til mulige løsninger på området, inden de sendes videre til justitsminister Nick Hækkerup (S). Der er bred politisk enighed om, at vanvidsbilister skal hurtigere væk fra vejene.

Løsningsforslagene kom til verden i forbindelse med en workshop, som Rigsadvokaten holdt i begyndelsen af september, hvor der deltog repræsentanter fra anklagemyndigheden, operative færdselsbetjente og Rigspolitiets Nationalt Færdselscenter.