Nyhed

Hjemvendt bornholmer som ny chefpolitiinspektør

Bornholms Politi får 1. september en ny chefpolitiinspektør. Jacob Kofod Ipsen er bornholmer og har længe ønsket at blive flyttet til øen. Han vil arbejde for at borgere fortsat føler sig som de tryggeste, og han vil gøre Bornholm til en attraktiv politikreds at arbejde i.

Peter Kofod CPI bornholm

Julen 2010 var Jacob Kofod Ipsen på Bornholm hos sine forældre. Det sneede, og som han forklarer, når det sner på solskinsøen, så sner det for alvor. Og den jul var sneen så heftig, at øen i flere dage stort set var lukket ned. Bornholms Politi skulle bruge assistance fra København, og det var nærliggende, at den daværende vicepolitikommissær i Københavns Politi, Jacob Kofod Ipsen, hjalp til. Det var den opgave, der gjorde, at han nu er endt som chefpolitiinspektør i kredsen:

- Det er ikke en overdrivelse, når jeg siger, at det var en af mine allerbedste oplevelser i politiet. Vi samarbejdede med beredskabet, Forsvaret og sygehusene om at løse de problemer, der opstod på grund af det vilde vejr. Det var fedt at opleve samspillet mellem så mange forskellige faggrupper i en situation, hvor vi var afhængige af hinandens hjælp, fortæller han.

Efter den jul fik han gjort det klart, at han gerne ville til Bornholm at arbejde, når muligheden bød sig. Den mulighed kom nu, og han søgte stillingen som chefpolitiinspektør.

Tryghed og rekruttering som kerneopgaver

Nu er den 45-årige Jakob Kofod Ipsen tilbage på Bornholm, hvor han er født og opvokset. Når han taler, er der intet bornholmsk at spore. Men så snart han bliver spurgt ind til den manglende dialekt, skifter han ubesværet over i syngende bornholmsk og forklarer, at han er ”tosproget” og griner.

Han tiltræder formelt stillingen som chefpolitiinspektør den 1. september, men har den seneste måned været i kredsen et par dage om ugen for at lære kolleger og arbejdsgange at kende. Og ikke mindst for at få et indtryk af, hvad der fylder i kredsen, og hvor han skal sætte ind, når han overtager styringen. Allerede nu kan han sætte ord på hovedpunkterne:

- Bornholm har været kendt for at have den tryggeste befolkning, og det skal vi blive ved med. Det er helt klart noget, jeg vil arbejde for. Jeg er for eksempel meget opmærksom på, at kredsen havde et stort narkofund for kort tid siden. Det er en hovedopgave, at Bornholm ikke bliver et marked for bandekriminalitet, fortæller han.

Et andet fokuspunkt bliver rekruttering. Det har længe været sværere at få kolleger til kredsen end til andre, men ifølge Jacob har Bornholms Politi et rigtigt fint medløb for så vidt angår rekruttering, og han håber på, han kan være en del af det arbejde:

- Jeg vil gerne bidrage til, at vi får vist og fortalt, at Bornholm er et attraktivt sted at arbejde som politi. Vi skal vise, at man får lov til at have en bred faglighed her. Man får som oftest lov til at følge en sag helt til dørs, og det kræver, at man har mange kasketter på. På den måde bliver fagligheden hele tiden udfordret, siger Jacob Kofod Ipsen.

Fra PET til Bornholm

Jacob Kofod Ipsen blev ansat i dansk politi i 1998, og siden 2009 har han været leder i forskellige stillinger. Første gang som vicepolitikommissær i Københavns Politi. Han var 17 år i kredsen i mange forskellige stillinger. De sidste fire år har han været i PET, hvor han var vicepolitiinspektør.

Det er derfor også en anden virkelighed, han møder ind til 1. september. Han rykker fra PET, der holder sig ude af søgelyset til en stilling, hvor han forklarer, man ikke kan undgå at komme tæt på befolkningen. Man bliver et kendt ansigt i gadebilledet, hvilket betyder, at man ofte står direkte til ansvar for sine beslutninger over for borgerne. Den omvæltning skal han lige vænne sig til:

- Det ærlige svar er, at det skræmmer mig en smule. Lige pludselig skal jeg være meget opmærksom på min gøren og laden, når jeg går i supermarkedet eller en tur på fodboldbanen. Samtidig ved jeg også, at bornholmerne er vant til, at man kender sine lokale politifolk, siger han.

I forhold til politiopgaven ser han ikke de store forskelle i forhold til andre kredse:

- Det er samme måde, man gør tingene på. Forskellen er bare dimensionerne, hvor det hele er langt større i København end på Bornholm.