Valg

- Grænsekontrol er en samfundsmæssig vigtig opgave

Valgkampen til Folketinget er i fuld gang. Fagbladet DANSK POLITI har spurgt en række tillidsrepræsentanter i politiet om, hvad de håber, kandidaterne stiller skarpt på inden for det retspolitiske område. Hér kan du møde Uffe Lyse, politiassistent og tillidsrepræsentant i UKA Vest, i Syd og Sønderjyllands Politi, der sætter fokus på grænsekontrollen.

Uffe Lyse

Af Karina Bjørnholdt

Hvilket emne inden for politiets verden håber/tror du, der kommer politisk fokus på i valgkampen?

- Generelt håber jeg ikke, at valgkampen for politiets vedkommende kommer til at kaste flere arbejdsopgaver af sig, da vi i dansk politi i den grad mangler hænder ude i den skarpe ende til at løse de i forvejen kendte opgaver. Man kan ikke analysere sig ud af alt. Jeg føler mig dog overbevist om, at indrejsekontrollen ind over landegrænsen på vand- som landsiden vil blive et tema.

Hvorfor?

- Danmark slap i stor stil for den massive flygtningestrøm, startende i 2015 og frem til dags dato, som eksempelvis Sverige og Tyskland står med i dag. Ligeledes i forbindelse med Coronakrisen, hvor rigtig mange forsøgte at rejse ind i Danmark på falske arbejdskontrakter. Alt dette var den massive indrejsekontrol medvirkende til at bremse. Ligeledes løste indrejsekontrollen også, at vi fik taget godt imod de ukrainske borgere, der var på flugt fra krig, og fik dem vejledt og registreret.

- Efter min mening skal man fra politisk side under ingen omstændigheder fjerne indrejsekontrollen eller for den sags skyld neddrosle den, da de seneste cirka syv år med al mulig tydelighed viser, at kontrollen er berettiget. Når det er sagt, er opgaven meget ressourcekrævende for vores politikreds.

Har du nogle forslag til, hvordan grænsekontrollen fremover bør løses?

- I UKA Vest har vi i perioder haft assistance fra andre politikredse til at løse arbejdsopgaven, og vi fik en følelse af, at dansk politi stod sammen om løsningen af denne store arbejdsopgave. Så kom Forsvaret til, og det samlede antal kadetter blev øget ved landegrænsen. Men i den sammenhæng blev assistance fra andre kredse stoppet. Den er dog hen over foråret kommet retur, fordi Forsvaret ikke længere assisterer, og det giver lokalt i UKA Vest en forhåbning om, at dansk politi igen står sammen om opgaven, som kræver mange ressourcer. Jeg håber, det vil fortsætte på denne måde.

- Jeg så også gerne, at der blev opstillet mange flere ANPG-kameraer i den sydlige del af Jylland som et værktøj til at stoppe de omrejsende kriminelle grupperingers udrejse med stjålne ting fra Danmark. Det ville i øvrigt også være glædeligt, hvis det ikke fremgik af Google, hvor disse kameraer var placeret.