Nyhed

- Vi skal være nærbetjenten på nettet

​​​​​​​Pr. 1. april fik dansk politi et online politi. Det skal patruljere i det digitale univers, hvor især mange børn og unge bruger adskillige timer om dagen, og hvor de kan være lette ofre for forskellige former for kriminalitet som afpresning, bedrageri eller grooming. Men de kan også hurtigt selv kan komme galt afsted med for eksempel ulovlig deling af billeder og videoer. - Populært sagt er kriminaliteten rykket ind på børneværelserne, og derfor skal politiet også være til stede hér – for at informere og forebygge, men også for at efterforske den kriminalitet, der foregår. Vi skal være nærbetjenten på nettet, siger politikommissær Sisse Birkebæk, leder af Politiets Online Patrulje.

Politiets Online Patrulje POP

Af Karina Bjørnholdt
Fotos: Connie Maria Westergaard/Karina Bjørnholdt

Flyttekasser og bare vægge signalerer tydeligt, at Politiets Online Patrulje – POP i daglig tale – stadig er en sektion under opbygning, da fagbladet DANSK POLITI er på besøg i Ejby. Godt nok har POP været i drift siden den 1. april, men først ved udgangen af i år forventer de at være helt på plads – både rent udstyrsmæssigt og opgavemæssigt. 

Sisse Birkebæk
Politikommissær Sisse Birkebæk er leder af Politiets Online Patrulje (POP), som skal sikre, at dansk politi også er til stede på internettet. Både med henblik på forebyggelse, disruption og efterforskning.

Der er nemlig tale om en helt ny opfindelse i dansk politi, som har set dagens lys i forbindelse med den seneste flerårsaftale for politi- og anklagemyndighed; en patruljeenhed under National enhed for Særlig Kriminalitet, som skal sikre, at dansk politi også er til stede på internettet. 

Opgaven er helt generelt at sikre synlighed og tryghed i den digitale virkelighed, men den primære målgruppe er børn og unge, som online-politiet skal forsøge at komme i dialog med via sociale medier, gaming-platforme, chatfora eller til fysiske events som for eksempel gaming-festivaler. 

- POP står på tre ben: Forebyggelse, disruption – altså hvor vi samarbejder med de digitale platforme om at gøre det vanskeligt at lave kriminalitet ved for eksempel at få lukket profiler – og efterforskning. Vi har ikke selv mandskab til at foretage anholdelser eller ransagninger, men vi kan sende sager ud til kredsene og bistå dem i den digitale efterforskning, fortæller politikommissær Sisse Birkebæk, der er leder af Politiets Online Patrulje.
Forinden arbejdede hun blandt andet med forebyggelse i National Cyber Crime Center (NC3).

Patruljen tæller 10 årsværk. Udover Sisse Birkebæk som leder, er der ansat syv politifolk, en kommunikationsmedarbejder og en civilansat, der har stærke kompetencer inden for open-source intelligence.

- Vi har søgt bredt, da vi skulle rekruttere. Vi har både behov for medarbejdere med kompetencer inden for efterforskning, forebyggelse og sagsstyring samt med erfaring inden for sociale medier, gaming og indsamling af data fra internettet. Vores gennemsnitsalder er omkring de 30 år, fortæller Sisse Birkebæk, der selv er 46 år.

Facebook, TikTok og Instagram

Politiets Online Patruljes første tilstedeværelse på de sociale medier er på Facebook, hvor patruljen har sin egen side. Umiddelbart er det ikke den optimale platform, når den primære målgruppe er børn og unge. Det er Sisse Birkebæk helt klar over, men det var et godt sted at begynde: Hér er forældrene, og kendskabet til POP skulle også spredes blandt dem. Desuden benytter mange børn og unge sig af Messenger-funktionen på Facebook, mens de sjældent bruger sms eller mail.

- Men inden sommerferien er det planen, at vi også skal på TikTok. Vi er i fuld gang med at producere videoer – men det er noget, hvor vi lige skal finde vores stil, for på TikTok må vi godt være lidt fjollede, selvom vi er en myndighed. Vi skal desuden på Instagram inden sommer, ligesom YouTube og andre platforme kan være en mulighed på sigt. Vi skal være dér, hvor de unge er. Det er dog meget ressourcekrævende, og vi har kun 10 årsværk, forklarer Sisse Birkebæk og tilføjer:

- Man kan sammenligne os med en lille nærpolitistation, der skal dække otte lande, men nu begynder vi med at gøre os nogle erfaringer, og så må vi se, hvad der giver mening at arbejde videre med. Vi udvikler samtidig med, at vi er gået i drift.

Om Politiets Online Patrulje (POP)

•    POP er en digital patrulje, som er udløber af flerårsaftalen for politi- og anklagemyndighed for 2021-2023.
•    10 årsværk er tilknyttet POP, som er placeret i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i Ejby ved Glostrup. 
•    POP blev sat i drift. pr. 1. april 2022 og forventes at være fuldt implementeret i slutningen af i år.
•    Formålet med POP er at styrke politiets digitale tilstedeværelse på nettet både med fokus på forebyggelse, efterforskning og disruption (eksempelvis nedlukning af profiler eller grupper på forskellige digitale platforme).
•    POP er ikke en anmelderportal, men modtager gerne henvendelser om mistanke om kriminalitet, der begås online.  


På patrulje i ”det vilde vesten”

Der er allerede kommet flere hundrede henvendelser eller tips til Politiets Online Patrulje, primært via Messenger, men også ansigt til ansigt, da POP deltog i Gamebox Festival i midten af april i Herning. 
Her havde de en stand, og mange benyttede sig af muligheden for at stille spørgsmål. POP holdt også et oplæg fra scenen, ligesom de gamede med de mange børn og unge, som deltog i arrangementet. 

- Mange forældre opfatter jo lidt internettet som ”det vilde vesten”, så de var meget positive over, at politiet nu også vil patruljere på nettet. Dansk politi har haltet bagefter i forhold til eksempelvis Norge, der har haft digitale patruljer i syv år. Men det skal fremover være lige så naturligt, at vi intensiverer vores tilstedeværelse på nettet, hvis vi for eksempel har mistanke om, at en bestemt profil begår noget kriminelt, som at politiet ville øge sin patruljering i et fysisk område, hvis vi fik en anmeldelse om en blotter, siger Sisse Birkebæk.


Gaming, grej og budskaber

Politiassistent Jeppe Rimer Torup (siddende på billedet herunder) er 36 år og en af de 10 medarbejderne, der udgør POP.
Han har syv års erfaring fra beredskabet og halvandet år som efterforsker af økonomisk kriminalitet, og så er han vant til at game og kender derfor gaming-universet. Faktisk bruger han en del tid på at spille Fortnite og Counter-Strike for at nå op på det ”level”, det kræver at blive lukket ind i de grupper, de ønsker. Men her i opstartsfasen af POP tæller arbejdsdagen også mange andre ad-hoc-opgaver. 

- Jeg byder ind, hvor jeg nu kan. Jeg står for eksempel for at få rekvireret det udstyr, vi har brug for til at game. Det kræver jo andre pc’er, tastaturer og mus, end det udstyr, der er standard i politiet, og vi mangler da også en del grej endnu. Men det handler langt fra kun om gaming. Mange af opgaverne her i starten er også at afdække, hvordan vores online patruljer i det hele taget skal fungere. Eller hvordan vi kan nå ud med vores budskaber til flest mulige uden at bruge for mange mandetimer – det kunne for eksempel være via ”forældremøder” på Facebook Live eller lignende, siger Jeppe Rimer Torup.

Politiets Online Patrulje POP
Politiets Online Patrulje tæller 10 årsværk. Der er søgt bredt, da der både er behov for kompetencer inden for efterforskning, forebyggelse og sagsstyring, samt medarbejdere med erfaring inden for sociale medier, gaming og indsamling af data fra internettet.


Del af jobbet at blive eksponeret

Jeppe Rimer Torup har netop været afsted på Gamebox Festival i Herning. En oplagt mulighed for at gøre såvel forældre som børn og unge bekendte med det nye online-politi. 

- Det gav rigtig meget opmærksomhed, men vi sagde også ja til alt: Til selfies, til for sjovt at lægge folk i håndjern og til at game med alle, der ønskede det. Vi blev virkelig eksponeret. Det har jeg som sådan ikke noget imod, så længe jeg bare er betjent 1, 2 eller 3. Jeg ønsker ikke at være ansigtet udadtil på alle vores TikTok-videoer eller opslag på Facebook, men jeg vil gerne optræde af og til – dog uden mit navn – for det er ligesom en nødvendig del af jobbet, siger Jeppe Rimer Torup.

Han tilføjer, at hans nye job heldigvis lever op til de forventninger, han havde. 
- Det er fedt at være med til at bygge noget nyt op. Stemningen er god, og jeg er glad for den store medbestemmelse, vi har i vores team – det er frihed under ansvar. Jeg har altid været glad for at arbejde i politiet, men det er et stykke tid siden, at min arbejdsglæde har været så stor som nu. Faktisk burde jeg have afspadseret i dag oven på Gamebox her i weekenden, men det må vente, for jeg ville altså lige på job i dag, smiler han. 

Skelet til Norge

Politiets Online Patrulje er faktisk ikke en politisk opfindelse, selvom POP som nævnt er en del af flerårsaftalen. Ønsket om et politi, der kan patruljere på internettet, kommer oprindeligt fra NC3, der længe har set et behov for det. Det fortæller Sisse Birkebæk. 

- Vi har jo skelet en del til Norge, der har haft en netpatrulje siden 2015. De startede op med seks-syv medarbejdere, og i dag tæller deres patrulje på internettet over 40 årsværk, ligesom der er også kommet netpatruljer ude i politikredsene. I Norge har de digitale politifolk blandt andet opnået at komme i kontakt med mere end 4.000 børn og unge i løbet af et par måneder. Det ville en almindelig patrulje jo aldrig komme i nærheden af, så rækkevidden er enorm, når man taler forebyggelse, siger Sisse Birkebæk .

Behovet for, at politiet er til stede på internettet, er kun stigende. Vi skal hele tiden være nysgerrige på, hvordan vi som myndighed kan være til stede i de mange parallel-virkeligheder, som vil opstå.
Pk. Sisse Birkebæk, leder af Politiets Online Patrulje

Skal følge med udviklingen

Om den danske udgave af et online-politi bliver en lige så stor succes som den norske, må tiden vise. 
Det er som udgangspunkt svært at måle på forebyggelse, men der vil blive ført regnskab med, hvor mange henvendelser POP modtager, hvor mange timer de patruljerer målrettet på internettet, hvor mange ”skarpe” sager der oprettes og sendes ud i kredsene, og hvor mange følgere de opnår på deres forskellige platforme på de sociale medier. 

- På sigt er det mit håb, at Politiets Online Patrulje kommer ud at leve i alle landets politikredse, for lokalkendskab er også her en fordel i forhold til, hvordan forskellige grupper fungerer på nettet, ligesom der kan være forskellige problemstillinger fra kreds til kreds. Vi kan så have rollen som den centrale enhed, der tænker i strategier, events og udvikling. Det er helt nødvendigt på et område, der konstant udvikler sig – og i hastigt tempo. Behovet for, at politiet er til stede på internettet, er kun stigende. Vi skal hele tiden være nysgerrige på, hvordan vi som myndighed kan være til stede i de mange parallel-virkeligheder, som vil opstå, fastslår Sisse Birkebæk.