Forebyggelse

Mobile stationer: Ja-hatten er på – men drop det rigide

Politiassistenterne Jesper Bang og Niels Gøttler fra Silkeborg har valgt at tage ja-hatten på, når de kører ud med kredsens mobile politistation. Men de håber, at ordningen vil blive grundigt evalueret i slutningen af året, så man sikrer den bedste politifaglige praksis, fremfor at det er en politisk detailstyring, som sætter kursen.

niels og jesper ved mobil station

Politiassistent Niels Gøttler er i færd med at gøre klar til at modtage besøg. Det er kredsens forebyggelsesmedarbejdere på de forskellige stationer, som skiftes til at køre ud med den mobile politistation efter et fast rul.

Af Karina Bjørnholdt

Klokken er 16 en mandag eftermiddag i Silkeborg. Den mobile politistation i Midt- og Vestjyllands Politi svinger ind på p-pladsen ved Rema på Nørrevænget – lige over for et socialt boligbyggeri, der er på regeringens ghettoliste.

Politiassistenterne Jesper Bang og Niels Gøttler fra afdelingen for Forebyggelse, Nærhed og Tryghed i Silkeborg parkerer den mobile politistation. Det er en specialbygget Fiat Ducato på 3.500 kilo, som tæller både bord og bænke, tv-skærm, pc-arbejdsstation, kaffemaskine og mikroovn. De slår bagdøren op, sænker metaltrappen, starter en PowerPoint-præsentation af politikredsen på skærmen, og så venter de. Og venter.

Der er langt mellem borgere, som prioriterer et stop hos politiet inden eller efter deres indkøb i Rema.

- Det er meget forskelligt, hvor mange vi kommer i dialog med, når vi er ude. Vi har holdt i småbyer, hvor der ikke er kommet et øje, men vi har også været ude i bysamfund, hvor der kom mange, og så er det fedt – jeg sætter stor pris på den positive dialog med borgerne, fortæller Jesper Bang.

De to kolleger er også begejstrede for indretningen af den mobile enhed. Der er tænkt over interiøret og funktionaliteten, mener de. Dog forventer de ikke, at de kommer til at benytte muligheden for at behandle sager i POLSAS i bilen. Dels signalerer det ikke imødekommenhed at sidde med næsen i en skærm. Dels er det for nemt at blive kigget over skulderen, hvis man sidder med noget personfølsomt.

Det er en anden politifaglighed, vi skal finde frem – en mere PR-agtig tilgang – når vi står ved den mobile politistation, og det skal man lige gøre sig klart.
Niels Gøttler, politiassistent...

Opbygger ikke tillidsfulde relationer

En gruppe lokale rødder fra det nærliggende boligbyggeri går forbi ude på vejen. Niels og Jesper kender de store drenge særdeles godt. De får et nik med på vejen af gruppen, der dog ikke vil hen og hilse på.

- Det sker ikke i samlet flok, men hver for sig kan vi sagtens få en god snak med dem, fortæller Niels Gøttler.

Han og Jesper Bang er enige i, at den mobile politistation ikke erstatter den nærhed og tillid, som en dygtig forebyggelsesmedarbejder eller landbetjent kan opbygge.

- Der går for lang tid mellem, at vi har den mobile politistation. I vores kreds, hvor vi er udfordret af de store afstande, går den mobile politistation på skift mellem lokalpolitistationerne, som så råder over den tre uger i træk. Men der går cirka 12 uger mellem, at stationerne har den mobile enhed, og det er slet ikke hyppigt nok til at opbygge tillidsfulde relationer, siger Jesper og Niels.

Faktisk kan de to forebyggelsesbetjente godt føle sig lidt som aber i bur, når de er ude med den mobile politistation. Borgerne kommer for at ”se” på politiet, og det hænder også, at forældre opfordrer deres børn til at gå hen og få en krammer af politifolkene.

- Det er en anden politifaglighed, vi skal finde frem – en mere PR-agtig tilgang – når vi står ved den mobile politistation, og det skal man lige gøre sig klart, uddyber Niels Gøttler.

Langt mellem besøgene

Denne eftermiddag er der da også en far med en lille dreng på armen, som lige vil se, hvordan den rullende politistation ser ud indvendigt. Han bydes naturligvis indenfor.

På trods af den forudgående annoncering på Facebook, er der langt mellem besøgene i de to timer, som den mobile politistation holder på p-pladsen. En psykisk syg kvinde kommer forbi to gange for at fortælle, at hendes breve bliver stjålet, og et ægtepar vil vide noget om knivloven. Desuden standser en teenagedreng på sin cykel og siger hej, mens en mand ønsker oplysninger om, hvorvidt det er smart for hans søn at tage kørekort i en elbil med automatgear eller ej.

- Vi får dog af og til også nogle gode tips, når vi er i dialog med borgerne. For eksempel om hvor der bliver solgt narko i et område, siger Niels.

Skal finde sit rette leje

Jesper og Niels håber, at kredsens brug af den mobile politistation bliver grundigt evalueret sidst på året, når konceptet har fungeret i omkring et år.

- Der er visse ting, der virker uhensigtsmæssigt. Blandt andet at politiet er pålagt ret rigide politiske krav om, hvor ofte vi skal være ude at køre med den mobile politistation – og at det skal registreres og dokumenteres minutiøst i POLSAS. Hvorfor ikke kun køre, når det giver mening – i forbindelse med større begivenheder eller utryghedsskabende hændelser? At vi skal køre ud hver anden dag i Silkeborg i januar giver for eksempel ikke meget mening, lyder det fra Jesper og Niels.

- Konceptet skal finde sit leje og sine ben at stå på – både hos os og hos borgerne, tilføjer de.