Forebyggelse

Mobile Politistationer bør bruges med omtanke

Landets politikredse har siden efteråret været politisk pålagt at rulle ud med en mobil politistation med jævne mellemrum. Formålet er at være synlige og tilgængelige over for borgerne. Men giver konceptet overhovedet politifaglig mening? Ja, det kan det godt, viser en rundringning til kredsene. Men det kræver, at de mobile politistationer benyttes med omtanke, ellers kan det nemt føles som spild af tid i en travl hverdag.

Mobile stationer - nordjylland

Af Karina Bjørnholdt
 

De mobile politistationer er blevet ophøjet som Guds gave til politiet, når det gælder bandekonflikter. Men det er altså ikke dem, der løser bandekonflikter. Det er en massiv indsats fra beredskabet og fra efterforskningen.
Tillidsrepræsentant Claus Jeslund, Østjyllands Politi

Der er både gode og dårlige oplevelser med de mobile politistationer, hvis man spørger de politifolk, der koordinerer opgaven eller bemander køretøjerne.

Politikredsene skal ud at køre med de mobile politistationer minimum to gange om ugen som led i regeringens tryghedspakke ”Tryghed og Nærhed”, der blev lanceret i efteråret 2018.

De dårlige oplevelser er de gange, hvor politifolkene står i flere timer og glor, uden at der kommer nogle borgere, som ønsker at hilse på og få en snak. Det føles som spild af tid, når der er rigeligt med opgaver, som venter hjemme på kontoret. Eller måske kommer der nogle få borgere, ofte med børn, men så er det bare for at se ”giraffen”. ”Kom og klap en betjent”, som oplevelsen ironisk beskrives af nogle politifolk.

Andre gange er det tydeligt, at folk bliver mere utrygge end trygge, når de ser den mobile politistation.

”Hvad er der sket?”, spørges der ængsteligt.

Og så er der de gange, hvor politiet slet og ret får at vide, om de ikke kan flytte sig, fordi de holder i vejen.

 

mobile sydjylland
Som det ses på disse billeder, som er fra politikredsenes Facebooksider, gør mange en dyd ud at reklamere for, hvor og hvornår næste stop for deres mobile politistation er. Selve besøgene dokumenteres tillige på kredsenes sociale medier. Det er nærmest blevet en del af konceptet med de mobile politistationer. Der kan dog alligevel være langt mellem borgernes besøg. Det afhænger meget af, om de mobile enheder rykker ud til events, eller der er tale om en eftermiddag på en p-plads i et mindre lokalsamfund, beretter kredsene.

Ventetid på de rigtige køretøjer

Køretøjerne hører også til blandt de mindre gode oplevelser. Langt de færreste kredse har endnu fået leveret den faktiske mobile politistation, der er indrettet med bord og bænke, arbejdsstation, wifi, kaffemaskine samt en markise. Men kredsene har alligevel skullet sætte konceptet i værk. Mange kredse kører derfor i dag rundt i ombyggede ATK-biler eller lignende. Det betyder, at al ophold og dialog med borgerne foregår udenfor, hvilket kan være en kold, blæsende eller våd fornøjelse i Danmark.

- Lige nu låner vi os frem med forskellige køretøjer fra andre afdelinger. Vi glæder os til at få en rigtig mobil politistation, så vi kan fremstå mere professionelt og have mulighed for at invitere borgerne indenfor, siger politiinspektør og linjechef for Forebyggelse, Analyse og Planlægning ved Midt- og Vestsjællands Politi, Michael Flemming Rasmussen.

I løbet af sommeren skulle alle politikredse gerne have fået leveret deres specialindrettede politistation på hjul.

Tryghed og målrettet oplysning

Men i hvilke situationer er det så, at de mobile enheder giver mening for såvel politi som befolkning?

Der er flere sammenhænge, ifølge politikredsene. Det kan være, når der er sket noget utrygt i et område – mange indbrud, bandekonflikt eller da en teenager pludselig døde i et lokalområde, efter han havde indtaget det syntetiske stof MDMA. Så kan politiet rykke ud med den mobile politistation og skabe tryghed, besvare spørgsmål, aflive myter, oplyse om præventive tiltag med videre.

Ved større begivenheder som byfester, messer, kræmmermarkeder, koncerter og sportsbegivenheder er der også masser af musik i, at den mobile politistation er til stede. Mange mennesker samlet på ét sted giver rig mulighed for dialog mellem politi og borgere. Flere politikredse indtænker målrettede tiltag. Eksempelvis havde Sydøstjyllands Politi medtaget kolleger, uddannet inden for MARSIKPOL (Maritimt Sikkerhedskursus for Polititjenestemænd), da den mobile politistation skulle være til stede under en stor bådmesse i Fredericia, for det er oplagt at oplyse om sikkerhed til vands, når nu bådfolk strømmer til fra hele landet.

Andre kredse allierer sig af og til med kommunen, når de rykker ud. Det kan være i forbindelse med præventive tiltag over for indbrud. Politiet oplyser om indbrudssikring, mens kommunen deler gratis tænd-sluk-ure ud. Eller det kan være, at kommunens SSP-medarbejder tager med, når den mobile enhed besøger områder, hvor skoler eller klubtilbud har udfordringer med hash.

- Det er altid svært at sige, om vi får et reelt forebyggende udbytte. Det kan jo ikke måles, men det er min overbevisning, at politiets tilstedeværelse påvirker borgernes subjektive følelse af tryghed positivt, og de er altid glade for at se os, siger vicepolitiinspektør Allan Holm fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

 

POLITIFORBUNDET: Mobile politistationer kan ikke stå alene

Politistyrken skal fortsat udvides, særligt hvis man vil opnå den borgernære relation, som flere politiske partier har fremlagt flere udspil for i 2018. Tryghedspakker er ikke nok.

Det mener Politiforbundet.

- Dansk politi skal være større, hvis vi skal have sammenhæng og være slagkraftige. Hvis man vil sikre dansk politi og tilliden i samfundet. Det er ikke nok at sige, at vi kommer i mobil politistation engang imellem. Vi skal være i øjenhøjde med befolkningen – også i det daglige gadebillede. siger forbundsformand Claus Oxfeldt.

- Det er en form for pseudo-nærhed, som godt kan give mening i nogle sammen-
hænge, men det kan ikke stå alene. Det er ikke rimeligt, at man skal vente på, at politibussen kommer forbi igen, hvis man ønsker at snakke med politiet og ikke bor i en større by med en politistation, supplerer næstformand Claus Hartmann.
 

Genkendelighed er bedst

Politikredsene er som nævnt pålagt at køre ud med de mobile politistationer minimum to gange om ugen. Pr. 1. august er kravet hver anden dag. I forbindelse med regeringens tryghedspakke blev det nemlig også bestemt, at der frem mod 2020 skal være 150 flere politifolk, som beskæftiger sig med det lokale og nære politiarbejde. I takt med den oprustning skal de mobile politistationer oftere ud på vejene. Alle aktiviteter med de mobile enheder skal desuden registreres og dokumenteres i POLSAS.

Politikredsene bemander deres mobile politistationer lidt forskelligt, viser vores rundringning. Typisk er det forebyggelsesfolk eller politifolk fra lokalpolitistation-
erne, som har opgaven. Men i nogle kredse hjælper beredskabet, færdslen eller andre afdelinger også til. Det fungerer klart bedst, hvis der er nogle gennemgående personer med, som borgerne kan nikke genkendende til, lyder det fra kredsene.

- Hos Sydøstjyllands Politi kan det ikke erstatte den gode lokalbetjent eller nedlægge lokalpolitistationer, men det er et godt supplement, hvor vi stiller os til rådighed. Det er vigtigt at benytte medarbejdere, der brænder for det, og som er gode til at opbygge relationer og komme i dialog med borgerne. Dem, der søger ind i disse forebyggelsesjob, nyder det jo også og kan sagtens se formålet med de mobile politistationer, siger politiinspektør Michael Weiss fra Sydøstjyllands Politi.
 

Vi er ved at få opbygget en forebyggelsesenhed i kredsen, men de er langt fra nok folk endnu til at dække alle de timer, som den mobile politistation skal være på vejene.
Claus Jeslund, tillidsrepræsentant


Ikke Guds gave til bandekonflikter

De mobile politistationer skal også opsøge såkaldte SUB-områder – særligt udsatte boligområder – ligesom de kan bruges i forbindelse med bandeuroligheder. Kritikken fra flere kredse lyder dog på, at de mobile politistationer nærmest er blevet politikernes svar på alt i forbindelse med bandekonflikter. Det kan godt skabe frustrationer. Ét af stederne er i Østjyllands Politi, fortæller tillidsrepræsentant Claus Jeslund på Station Vest, der er placeret i Gellerup. Hér leverer kollegerne mange timer til kredsens mobile politistation. For tiden er den til stede hver dag i en visitationszone i Aarhus som følge af en bandekonflikt.

- De mobile politistationer er blevet ophøjet som Guds gave til politiet, når det gælder bandekonflikter. Men det er altså ikke dem, der løser bandekonflikter. Det er en massiv indsats fra beredskabet og fra efterforskningen, og mine kolleger føler, at de bliver trukket væk fra vigtige banderelaterede opgaver, når de i stedet skal ud at køre med den mobile politistation for at komme i dialog med borgerne. Det er en opgave, der kommer oven i alle de andre, vi har. Visitationszonen ligger ikke inden for Station Vests område, så der er heller ingen genkendelighed for de borgere, som vi møder, fortæller Claus Jeslund.

Han efterlyser en mere overordnet plan for brugen af den mobile enhed i Østjyllands Politi. Herunder en mere fast stab af folk, der bemander den.

- Vi er ved at få opbygget en forebyggelsesenhed i kredsen, men de er langt fra nok folk endnu til at dække alle de timer, som den mobile politistation skal være på vejene, siger han.

Temaer, tips og tilvænning

Netop omtanke, struktur og planlægning er nøgleordene ifølge flere politikredse, hvis opgaven med de mobile politistationer skal give mest mulig værdi for både medarbejdere og borgere. Nogle kredse har for eksempel fundet ud af, at det giver god mening at låse køretøjet af og gå en kort fodpatrulje i området, andre har planer om at medbringe en cykel, så der kan trilles en tur.

- Vi forsøger at tematisere vores ture alt efter lokaliteten. Nogle kollegaer har været lidt skeptiske i begyndelsen i forhold til at skulle ud med den mobile politistation, men typisk er de positive, når de har prøvet at være med. Det giver noget andet at møde borgerne på deres hjemmebane, siger vicepolitiinspektør og leder af Efterforskningsstaben i Fyns Politi, Richardt Jakobsen.

Faktisk kan flere kredse også melde om, at de modtager brugbare tips fra borgerne, når de møder dem ved den mobile politistation. Det kan være alt fra et tip om den inkarnerede spritbilist henne i nummer 12 og lokale parkeringsproblemer til information om pusheren ved skolen.

- Den mobile politistation kan give god mening i mange henseender, hvis den bruges rigtigt. Men både vi og befolkningen skal lige finde ud af, hvad det er for en størrelse, og hvordan vi bruger den bedst, siger politikommissær Anders Schütt, leder af særlig operativ forebyggelse i Nordsjællands Politi.

 

mobile stationer syd og sønder
Politikredsene skal ud at køre med de mobile politistationer minimum to gange om ugen som led i regeringens tryghedspakke ”Tryghed og Nærhed”, der blev lanceret i efteråret 2018. Mange kalder det for "Kom og klap en betjent".

Forskelle og ligheder

Hver gang den mobile politistation i en kreds ruller ud, skal det registreres i POLSAS. Blandt andet hvor turen går hen og hvor længe. DANSK POLITI har forsøgt at indsamle statistik fra de enkelte kredse, men da nogle kredse opgør, hvor mange mandetimer, der er brugt pr. tur, og andre opgør, hvor mange timer den mobile enhed har været ude, giver det ikke et sammenligneligt billede.

Alle kredse oplyser, at de er ude to eller flere gange om ugen med deres mobile enhed. I Københavns Politi kører man dog ud alle ugens syv dage.

I nogle kredse går den mobile politistation på tur mellem lokalpolitistationerne. Andre steder står køretøjet centralt placeret og kan bookes efter behov.

Nogle kredse har flere mobile enheder i deres vognpark, men de fleste har kun én.

Fælles for kredsene er, at de alle gør en dyd ud af at reklamere på sociale medier for, hvornår borgerne kan møde den mobile politistation.